ΑργολίδαΑνδρέας Πουλάς: Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας

Ανδρέας Πουλάς: Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας

Εφ’ όλης της ύλης ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας κατέθεσε ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ερώτησή του ο κ. Πουλάς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δοθούν αποζημιώσεις τους παραγωγούς κλημεντίνης που επλήγησαν από την κηλίδα ύδατος (μονίλια), καθώς και στους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς που επλήγησαν από την ακαρπία. Επιπλέον, ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης των εργατών γης ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Νομό Αργολίδας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό

«Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Αργολίδας»

Μία πολύ δύσκολη χρονιά αποδεικνύεται η φετινή για τους αγρότες της Αργολίδας,  καθώς το 2021 τα χτυπήματα για τον  πρωτογενή τομέα είναι αλλεπάλληλα. Οι καλλιέργειες υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές αρχικά λόγων των παγετών του Μαρτίου – Απριλίου και στη συνέχεια λόγω των χαλαζοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών. Τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή κλημεντίνης από την κηλίδα ύδατος (μονίλια), καθώς και ακαρπία στις παραγωγές εσπεριδοειδών και ελιάς.

Από την άνοιξη κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και ζητούμε την οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αργολίδας για τις ζημιές που υπέστησαν από τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απώλεια στα εισοδήματα τους.

Στα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών που συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των  αγροτών και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση τους. Είναι γνωστό ότι ειδικά για τους παραγωγούς της Αργολίδας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πολύ βασικό πάγιο έξοδο γιατί συνδέεται όχι μόνο με την άρδευση αλλά και με την αντιπαγετική προστασία.

Τέλος πρέπει να εστιάσουμε και σε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα για την περιοχή μας που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και φορά τους εργάτες γης. Παρατηρείται έντονη έλλειψη εργατών γης  ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς. Λόγω των περιορισμών του COVID και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών από χώρες της Ε.Ε. (κυρίως Ρουμάνοι) που συμμετείχαν στην συγκομιδή τα προηγούμενα χρόνια μετακινήθηκαν σε  άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αναζήτησης εργατών μέσω αγγελιών στον τοπικό τύπο ακόμα και από τα εργοστάσια επεξεργασίας των εσπεριδοειδών. Φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή το εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητο για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του οικονομικού κύκλου της αγροτικής μας παραγωγής (συγκομιδή-επεξεργασία-τυποποίηση-εμπορία) η έλλειψη του θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. 

Χωρίς να παίρνει τώρα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η κυβέρνηση τα παραπέμπει στο μέλλον και μόνο υποσχέσεις μοιράζει στους παραγωγούς της Αργολίδας. Το λεγόμενο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που μόνο επιτελικό δεν είναι, ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί της Αργολίδας που επλήγησαν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε και πώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς κλημεντίνης που επλήγησαν από την κηλίδα ύδατος (μονίλια);
  2. Πότε και πώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και ελιάς που επλήγησαν από την ακαρπία;
  3. Προτίθεσθε να νομοθετήσετε άμεσα τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης;
  4. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνει υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των παραγωγών της Αργολίδας;
  5. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων;
  6. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης ενόψει της συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Νομό Αργολίδας;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα