Ερευνες Εστίαση: Άντε και του χρόνου….

Εστίαση: Άντε και του χρόνου….

0
Έρευνα Κώστας Πρώιμος

Αν και λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων και η εφετινή τουριστική σεζόν άργησε να εκκινήσει τριάντα ημέρες από την προβλεπόμενη, μια σειρά από συγκυρίες αποζημίωσαν εν τέλει αν μη τι άλλο αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολύπαθο χώρο της εστίασης.
Παρά τις Κυβερνητικές παλινωδίες όσον αφορά στην επιβολή κατά διαστήματα αντιφατικών μέτρων λειτουργίας, οι εστιάτορες στην πλειοψηφία τους φαίνεται ότι κέρδισαν προσωρινά το στοίχημα της επιβίωσης – απόρροια ενός καλού εμπορικά καλοκαιριού, που τους επιτρέπει να ελπίζουν ότι θα διανύσουν κατέχοντες καλύτερη ψυχολογία έναν “ηπιότερο” χειμώνα…

Διαβάστε τι δήλωσαν στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου” Τέσσερις ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων από το Ναύπλιο, το Πόρτοχέλι και το Λουτράκι

Με περισσότερο από μισό αιώνα γραμμένο στο βιογραφικό του, κινείται στο χώρο της εστίασης εντός της πόλης του Ναυπλίου ο γνωστός και πολύπειρος εστιάτορας Κώστας Χουντάλας (Φανάρια).
Όπως δήλωσε ο ίδιος: Το καλοκαίρι παρά τις αντιξοότητες δεν κύλησε κακά, προσωπικά αντιμετωπίσαμε και μια ιδιαιτερότητα, δεδομένου ότι εφέτος μεταφερθήκαμε από το αρχικό και γνωστό πόστο μας σε κατάστημα της παραλίας. Πάντα υπήρχαν τάσεις παράτασης της εκάστοτε σεζόν, με τον καιρό να έχει τον πρώτο λόγο. Με όλους τους περιορισμούς και τις δυσκολίες δεν είχαμε πολλούς Αμερικανούς όπως τις χρονιές προ κoρωνοϊού. Πραγματικά δεν μπορώ να πω ότι περίμενα κάτι καλύτερο αυτό το καλοκαίρι που διανύσαμε, όπως δεν εκτιμώ ότι θα βιώσουμε επιχειρηματικά και έναν καλό χειμώνα.

Ογδόντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικότερα, στο Πόρτοχελι, η εικόνα της θερινής σεζόν εκτιμήθηκε ως πρωτόγνωρη για τους επαγγελματίες της εστίασης, Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε επί του θέματος ο εστιάτορας Νίκος Ρόζος, που με τον αδερφό του επιχειρούν σε ένα από τα αρχαιότερα εστιατόρια της Ερμιονίδας: Πράγματι εφέτος η χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή. Εκτιμώ ότι λειτούργησαν αθροιστικά υπέρ της πολλά πράγματα. Λίγο τα έργα υποδομής όπως το Τουριστικό Καταφύγιο σκαφών, τα Συνέδρια που λαμβάνουν χώρα, οι συνεχόμενες αγορές ακινήτων, η καλοκαιρία, αλλά και ο εγκλεισμός που δημιούργησε την ανάγκη σε μια μερίδα ανθρώπων για παρατεταμένες διακοπές είναι μερικοί από τους λόγους που το Πόρτοχελι και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου δούλεψαν πολύ καλά. Επιπροσθέτως, η ταινία που γυρίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, με Αστέρες του Χόλυγουντ δημιουργώντας την ανάγκη πολυήμερης διαμονής και φιλοξενίας άνω των πεντακοσίων ατόμων που συνέθεταν τα κινηματογραφικά συνεργεία, υπήρξε ο καταλύτης της εξέλιξης όσον αφορά αυτή την σεζόν.

Ένας ακόμη γνωστός εστιάτορας, ο Γιώργος Μπούκουρας (Μέντα)που δραστηριοποιείται εδώ και μια πενταετία στην περιοχή της Πρόνοιας Ναυπλίου, μας είπε: Το Ναύπλιο είχε πάρα πολύ κόσμο. Το καλοκαίρι που μόλις αφήσαμε πίσω θύμισε εκείνα του 2018 και του 2019. Αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει γύρω μας νομίζω ότι τα πράγματα εδώ για εμάς ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκά. Ο κόσμος είχε πιεστεί ασφυκτικά από τους παρατεταμένους εγκλεισμούς. Η πόλη μας είναι κοντά στην Αθήνα ενώ αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό και για τους Αθηναίους. Και οι ξένοι τουρίστες ήταν αρκετοί, κυρίως Βαλκάνιοι, με μικρότερο μπάτζετ βέβαια, αφού δεν είχαμε πολλούς Αμερικανούς. Όμως μας επισκέφτηκαν αρκετοί προερχόμενοι από το Ισραήλ. Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα συνεχίσει η κίνηση με τους ξένους κυρίως να κρατάνε τις καθημερινές. Διαβλέπω έναν δύσκολο Νοέμβριο και απο εκεί και πέρα θα δούμε…

Είναι ιδιοκτήτρια ενός εκ των κορυφαίων εστιατορίων της Κορινθίας, (Πανόραμα) ευρισκόμενο στην περιοχή του Λουτρακίου. Η κ. Κασσιανή Κόντη, ερωτηθείσα για την εφετινή σεζόν δήλωσε στην Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου: Το Λουτράκι ανέκαθεν υπήρξε ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αφού είναι δίπλα στην Αθήνα, αλλά κυρίως επειδή διαθέτει όμορφες και καθαρές παραλιές, με αρκετές γαλάζιες σημαίες. Είναι δε γνωστό ότι η περιοχή διαθέτει τις περίφημες ιαματικές πηγές, σοβαρές υποδομές φιλοξενίας οπότε δικαίως κρατά υψηλά στάνταρς επισκεψιμότητας. Προσωπικά αν κρίνω από την πορεία της επιχείρησης μου, το καλοκαίρι τηρουμένων των αναλογιών παρουσίασε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η σεζόν ξεκίνησε κατά ένα μήνα αργότερα, οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά από την άλλη παρατάθηκε κατά δύο μήνες, με τους ξένους τουρίστες να κυριαρχούν αλλά και τους Έλληνες να εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα.

ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version