ΕλλάδαΠ. Χρηστίδης: Είμαι υποψήφιος για να εκφράσω τη Γενιά που σήκωσε τη...

Π. Χρηστίδης: Είμαι υποψήφιος για να εκφράσω τη Γενιά που σήκωσε τη σημαία της επιβίωσης και της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη στο RealFm 97, 8 με τους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου & Α. Δελατόλα.

Είμαι εδώ παρών να ενώσω, να ανανεώσω και να ενδυναμώσω την Παράταξή μας.

Η πολιτική δεν είναι για μια κλειστή ελίτ, που κοιτά από ψηλά, αλαζονικά, τους ανθρώπου και κυρίως τους εργαζόμενους. Είναι για τους καθημερινούς ανθρώπους που έχουν καθημερινά κανονικά προβλήματα, αγωνίες και ελπίδες για τη ζωή τους.

Το Κίνημά μας, όχι μόνο δεν τελείωσε, όπως οι αντίπαλοί μας ευαγγελίζονται και ελπίζουν, αλλά είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει ξανά με την νέα γενιά στην πρώτη γραμμή, παρούσα, αποφασιστική και δυναμική.

To μέλλον μας πρέπει να είναι ένα συμπεριληπτικό, πράσινο, αειφόρο πολιτικά και κοινωνικά.

Αυτό είναι διακύβευμα διαγενεακό όχι μόνο της νέας γενιάς, ενώνει και δίνει προοπτική και ελπίδα.

Η Υποψηφιότητα μου ενώνει γενιές, εκφράζει το Αύριο που είναι γεμάτο προκλήσεις.

Ζούμε σε διαφορετικές εποχές από το παρελθόν και ο καθένας μας και εγώ προσωπικά θέλουμε να αναδείξουμε κρίσιμα σημεία και για τη σημειολογία και για την προοπτική της πολιτικής.

Εγώ είμαι κοντά στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής με έμφαση σε ένα κοινωνικό κράτος, που θα σέβεται τους πολίτες, θα δίνει ευκαιρίες στη Νέα Γενιά, θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες που υπάρχουν στις παλαιότερες γενιές και των αδικιών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια με την κρίση.

Να σπάσουμε την αντίληψη που λέει ότι το 60%+ της ελληνικής κοινωνίας ζει με 1.000 το μήνα.

Όλο αυτό πρέπει να το αντιστρέψουμε και να δώσουμε ευκαιρίες στις παραγωγικές ηλικίες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που με τεράστια προσπάθεια παίρνει μόλις 4,5% στις έρευνες για τις ηλικίες 18-35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και οι παραγωγικές ηλικίες βρίσκονται αλλού.  Εμείς, λοιπόν, πρέπει αυτές να τις επαναφέρουμε στο Κίνημά μας. Και το 1981 και το 1986 και το 2009 η νέα γενιά της χώρας στάθηκε δίπλα στο ΠΑΣΟΚ και τους αρχηγούς του. Επομένως τώρα πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο, να αφουγκραστούμε όλες τις γενιές, να τις ενώσουμε, να ακούσουμε τα αιτήματα όλων των ανθρώπων που γυρνούν την πλάτη στα κόμματα και καταντούν το πολιτικό σύστημα ως τον τελευταίο θεσμό της χώρας σε αξιοπιστία.

Ήμουν το 2004 στο ΠΑΣΟΚ και θυμάμαι το 2009 πως όταν αναφερόμασταν στην  πράσινη ανάπτυξη, ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου, πολλοί του απαντούσαν από τη Νέα Δημοκρατία για πράσινα άλογα. Όμως, τώρα το 2050 είναι πιο κοντά σε εμάς από ότι το 1981. Επομένως με απόλυτο σεβασμό στην παρακαταθήκη, το έργο και την προσφορά των ανθρώπων και των κυβερνήσεων πρέπει να στρέψουμε τα μάτια μας μπροστά.

Σε αυτή την πολιτική διαδικασία, στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής μας διαδικασίας θα εισφέρω ιδέες, θέσεις, προτάσεις, ευαισθησίες για να αναδείξουμε μία επιλογή για τους νέους ανθρώπους και για όλες τις γενιές, των πατεράδων μας που έζησαν την αλλαγή, της δική μας γενιά που βίωσε την παρακμή, αλλά και την τεράστια προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να πάρει ένα κόμμα που ήταν το έβδομο κοινοβουλευτικό και να το κάνει την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Είναι η ώρα ευθύνης μας να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και μπρος για το κενό που δημιούργησε η τραγική είδηση σχετικά με την υγεία της.  Άρα σε αυτή την προσπάθεια αποτελώ και μία επιλογή συνέχειας ενός δρόμου, που υπερασπιστήκαμε και παλέψαμε όλοι μαζί στα πέτρινα χρόνια,  κάνοντας ένα restart, όχι διαλύοντας τα προηγούμενα, αλλά χτίζοντας πάνω σε όλα αυτά τα οποίο έκανε η Φώφη Γεννηματά και όλοι οι υπόλοιποι αυτά τα χρόνια, διαμορφώνοντας μία νέα σχέση πολιτική και πολιτικής με αξιοπιστία.

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ

Για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

To Κίνημά μας είναι γεννημένο να παράγει πολιτική, να προτείνει, να συζητά, να διεκδικεί με επιχειρήματα. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Όταν μπλέκουμε στις ατραπούς της εσωστρέφειας και της παραπολιτικής, τότε κάνουμε ζημιά στην δική μας προσπάθεια. Όλοι μας βρισκόμαστε στο Κίνημα για να το κάνουμε ξανά πρωταγωνιστή και κυβερνώσα δύναμη. Άρα ο πήχης είναι ψηλά και θα παραμείνει ψηλά. Η Ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφεται, τουναντίον ενισχύεται και θωρακίζεται τα τελευταία 6 χρόνια, με την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. Και αυτό είναι η βάση για το επόμενο άλμα. Εμείς τώρα, δημιουργούμε το πρωταγωνιστικό ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Άλλωστε, Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ ενώνονται με σιδερένιο ομφάλιο λώρο.

Η Πολιτική μου διαδρομή  

Για έναν άνθρωπο που έχει μία διαφορετική πορεία, όπως εγώ, προερχόμενος από μία ιστορική πόλη της χώρας, το Ναύπλιο, είναι μία διαφορετική εμπειρία και θέλω να την ζήσω και να την χαρώ, γιατί αυτό που γίνεται εδώ και μία εβδομάδα στον τόπο μου αλλά και ευρύτερα, με προσεγγίζουν άνθρωποι όλων των γενιών, με γεμίζει δύναμη για όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε.

Τονίζω εμφατικά ότι εγώ έρχομαι να ενώσω τις δυνάμεις με μέλη φίλους, ανθρώπους που δεν έχουν οργανική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Θέλω, επιθυμώ και στόχος μου είναι να διαμορφώσουμε την παράταξη που κερδίζει την εκλογική αποδοχή και όχι μόνο την επικοινωνία και τα ΜΜΕ. Είναι βασικό να μιλήσουμε στους καθημερινούς ανθρώπους που νιώθουν ότι βρίσκονται εκτός πολιτικής ζωής και μακριά από τα κόμματα. Με αυτούς τους ανθρώπους θέλω να συμπορευτώ και αυτοί οι άνθρωποι θα είναι κέρδος.

Για την πορεία του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής με τον τελευταίο ανασχηματισμό. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έδειξε το προηγούμενο διάστημα. Ούτε επιτελικό κράτος έχει, ούτε κεντρώο προφίλ έχει. Έχει πολύ σκληρούς πολιτικούς που προέρχονται από το ΛΑΟΣ. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέντε χρόνια να κάνει τη στροφή, αλλά έμεινε με τα περιτρίμματα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τις πράξεις μας.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι σήμερα είτε από τη γαλάζια συντήρηση είτε από τη ροζ συντήρηση εμείς έχουμε τεράστια διαφορά. Αυτό τουλάχιστον εκφράζουμε εμείς και εγώ. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι χρειάζεται τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν καθηλώσει σε χαμηλές ταχύτητες και προσδοκίες τη χώρα. Εγώ πιστεύω σε μία πατρίδα υψηλών ταχυτήτων και προσδοκιών. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα εθνική ενότητα η οποία θα εγγυάται το μέλλον μας.

Διαφορετικά με διχασμένο πολιτικό σκηνικό, θα έχουμε ξανά την εμφάνιση ακραίων δυνάμεων, όπως της Χρυσής Αυγής, της οποίας τα πρωτοπαλίκαρα αποφυλακίζονται μετά από μόλις ένα χρόνο. Θα έχουμε ξανά την πορεία που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, μία βαλτώδη πορεία. Χρειάζονται άλλες αντιλήψεις και ξεκάθαρες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Απέναντι σε αυτό που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη που εγώ ονειρεύομαι δεν μπορεί να βρει τίποτα. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε την Ελλάδα του 2050 με όρους καθαρούς διαυγείς, διαφάνειας, λογοδοσίας. Αυτά που θα λένε οι πολιτικοί να γίνουν πράξη και όχι μετεκλογικά να ξεχνιούνται. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά άλλου, στο ραδιόφωνο στη δικηγορία. Δεν γίνεται όταν προσλαμβάνεις έναν άνθρωπο άλλα να του λες πριν και άλλα μετά.

Αν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης στείλουν τη χώρα σε εκλογές για να κάψουν την απλή αναλογική δεν θα τους βγει σε καλό. Όταν το Σύνταγμα σου δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσεις κυβέρνηση με απλή αναλογική και λες ότι δεν το θέλεις, είναι κάτι που θα κριθεί από τους πολίτες. Όταν θα πάρουμε την εντολή διακυβέρνησης θα δούμε τι θα κάνουμε. Με τα σημερινά δεδομένα θα παίρναμε την τρίτη εντολή θα βλέπουμε προς τα μπροστά, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Δεν θα κοιτάξουμε σε λογική για συγκυβερνήσεις που είναι μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αντιλήψεις που απέτυχαν. Εμείς πρέπει να δούμε πως θα χαράξουμε νέους δρόμους. Και σε αυτούς τους νέους δρόμους η δική μας παράταξη έχει συγκεκριμένη αντίληψη, αυτή την απόφαση που έχουν πάρει οι φίλοι και τα μέλη εγώ θα τη σεβαστό απόφαση.

Εγώ πάντως βρίσκομαι σε αυτή τη διαδικασία όχι συγκυριακά, αλλά για να παρουσιάσω συγκεκριμένη πλατφόρμα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. 

Εμείς μιλάμε για το νικηφόρο μέλλον της Παράταξης.

Οι προκλήσεις του αύριο είναι νέες και πολυσύνθετες. Απαιτείται ανανέωση και συνάμα διαγεναεακή δικαιοσύνη ως αίτημα δυναμικής και ελπίδας. Αυτό είναι το δικαίωμα όλων να ζουν μια καλύτερη ζωή και να καρπώνονται το προϊόν του κόπου τους, να προστατεύονται στα δύσκολα και να ανεβαίνουν τη σκάλα της κοινωνικής κινητικότητας.

Η δίκαιη κοινωνία δεν αφορά όσους κληρονομούν περιουσίες, αξιώματα, φήμη και μπορούν άνετα να ζουν εκτός του βεληνεκούς των δημοσίων υπηρεσιών.

Η δίκαιη κοινωνία σχετίζεται άμεσα με την προοπτική και το μέλλον της μεσαίας τάξης και προσδιορίζει τη σχέση της τελευταίας με τη δημοκρατία και την ευημερία. Αυτό που κάποιοι ορίζουν ως λαϊκισμό ή ως εκλογική έκπληξη κάθε φορά που ανοίγουν οι κάλπες στο δυτικό κόσμο, δεν είναι τίποτε άλλο από τα σπασμένα σκαλιά της κοινωνικής κινητικότητας και των φόβων που αυτά συνεπιφέρουν.

Την διαγενεακή αλληλεγγύη την έχουν ανάγκη οι μεσαίοι και οι αδύναμοι. Όσοι βιώνουν ανισότητες μέσα στις ανισότητες, είτε είναι νέες γυναίκες εκτός εργασίας, νέοι μετανάστες σε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες, άνεργοι 30άρηδες που εξαρτώνται από το χαρτζιλίκι του παππού, όσοι δεν μπορούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους ή φορολογούνται και δε μπορούν να αποταμιεύσουν και να καταναλώσουν.

Για μας η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Δεν μας αφορά να γίνουμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός. Η προσπάθειά μας είναι να γίνουμε νικηφόρα πρωταγωνιστές.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα