ΣυνεντεύξειςΦώτης Δαμούλος: Αναγκαία η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Φώτης Δαμούλος: Αναγκαία η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Διανύει επιτυχώς το ενδέκατο έτος ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργολίδας. Αγωνιά για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων, ενώ σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της χώρας προβαίνουν σε καίριες παρεμβάσεις προκειμένου να διαφυλάξουν τα ευάλωτα νώτα των ΜμΕ.

Ο ανωτέρω λόγος γίνεται για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Φώτη Δαμούλο ο οποίος στην ακόλουθη συνέντευξη που παρέθεσε στον Κώστα Πρώιμο μίλησε χωρίς περιστροφές…

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Δαμούλο, μετά από ενάμιση χρόνο πρωτόγνωρων υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων, θα μπορούσατε να μας κάνετε μια εμπειρική αποτίμηση σχετικά με το που βρίσκεται ο εμπορικός και βιομηχανικός χώρος της Αργολίδας;

Φώτης Δαμούλος: Μετά από δέκα χρόνια κρίση και επιπροσθέτως ενάμιση χρόνο πανδημίας και σήμερα βιώνουμε μια δυστοπία, με το θέμα της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού. Ο Εμπορικός κόσμος ψάχνει το βηματισμό του ώστε να υπάρξει η επόμενη μέρα. Τα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σαφέστατα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά το κομμάτι της επιβίωσης. Από κει και πέρα αυτό που πρέπει να αναζητηθεί από τους Κυβερνώντες είναι η επόμενη μέρα όταν θα αρχίσουν να “τρέχουν” οι υποχρεώσεις. Γιατί όπως ξέρετε ενώ αυτές έχουν ανασταλεί μέχρι σήμερα περιμένουμε την επάνοδο τους από τον επόμενο μήνα και τον Δεκέμβριο. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει σε μια αγορά που ενώ εναγωνίως όλοι περιμέναμε να ανακάμψει έρχεται να προστεθεί η τρομερή αύξηση των τιμών στα καύσιμα συμπαρασύροντας τα πάντα. Συνομιλούσα προσφάτως με τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης καφέ με delivery, μoυ έλεγε πως ο τζίρος ήδη έχει παρουσιάσει μια κάμψη της τάξεως του 50-60%… Αντιλαμβάνεστε τώρα τις επιπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και τις βιομηχανίες… Ασφαλώς δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στον αγροτικό μας κόσμο η αύξηση της τιμής του ρεύματος σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα λόγω της έλλειψης νερού… Δυστυχώς οι αρνητικές συγκυρίες παρελαύνουν στη χώρα μας και συνεπώς στον νομό μας, επομένως δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι μας περιμένει κάτι θετικό το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κώστας Πρώιμος: Ωστόσο κάνετε καίριες παρεμβάσεις μέσα από τις θεσμικές σας ιδιότητες ως Επιμελητήρια…

Φώτης Δαμούλος: Εμείς εδώ είμαστε, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήσαμε μια μίνι σύσκεψη για την ακρίβεια, με την παρουσία αρκετών Επιμελητηρίων στα Γιάννενα, περιμένουμε από την Κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας, σχετικά με την επιβολή μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα αλλά και του ΦΠΑ, ώστε να φρενάρουμε την αύξηση των τιμών… Άκουσα σήμερα τον κ.Σκυλακάκη να λέει ότι ως χώρα έχουμε έλλειμμα 7,5% οπότε η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να προβεί σε μειώσεις…

Κώστας Πρώιμος: Ο κ. Πιερρακάκης, παραλλήλισε, ταύτισε το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης ως το νέο σχέδιο Μάρσαλ… Αν λάβουμε υπόψη την τύχη του Αμερικανικού σχεδίου διάσωσης τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε; Θεωρείτε εύστοχο τον παραλληλισμό του υπουργού Επικρατείας;

Φώτης Δαμούλος: Θα τον θεωρήσω εύστοχο αν λάβουμε υπόψην μας την τύχη του σχεδίου Μάρσαλ όπως αυτό εφαρμόστηκε στις άλλες χώρες. Μην ξεχνάτε πως μια Γερμανία ανορθώθηκε και έγινε ξανά υπερδύναμη, δυστυχώς στην Ελλάδα δημιούργησε ανισότητες λόγω της ιδιοχρησιμοποίησης του από συγκεκριμένα funds, συγκεκριμένα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν λίγες οικογένειες. Θα προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω την ερώτηση σας και θα σας πω ότι πράγματι τα χρήματα που θα πέσουν στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά, 72 δις με όλες τις μοχλεύσεις – τα πακέτα ΕΣΠΑ όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν βλέπουμε κανένα προγραμματισμό για το νέο ΕΣΠΑ που πρόκειται να εκκινήσει Ιανουάριο – Φεβρουάριο, ακούμε για τα κονδύλια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, περί εκσυγχρονισμού και στήριξης ΜμΕ, να είναι κατά πολύ μικρότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα προηγούμενα, μαθαίνουμε ότι έχουν δοθεί εκ των προτέρων πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις, συνεπώς δεν ξέρω τι θα απομείνει για την Μικρομεσαία επιχείρηση και πως αυτό θα ωφελήσει το σύνολο της Κοινωνίας και κατ΄επέκταση πως το Ταμείο Ανάκαμψης ως άλλο σχέδιο Μάρσαλ θα αναπτερώσει τις ελπίδες του συνόλου, με μια ίση μεταχείριση η οποία θα επιφέρει την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη για όλους…

Κώστας Πρώιμος: Ποιά είναι η άποψη σας για τις πολυδιαφημισμένες – εκ των ων ουκ άνευ όπως πολλοί Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται – συγχωνεύσεις ΜΜΕ; Υπάρχει έδαφος για τέτοιου τύπου κινήσεις;

Φώτης Δαμούλος: Ακούσαμε και τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη, να λέει ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν τρία – τέσσερα άτομα δεν θα έχουν πρόσβαση στο Τραπεζικό Σύστημα. Το ζήτημα είναι πως για να εφαρμόσεις Στρατηγικές που υλοποιούνται σε άλλες χώρες και στη δική μας χώρα, θα πρέπει να συνάδουν με την κουλτούρα μας. Πρόταση δική μου του Επιμελητηρίου Αργολίδας η οποία προκύπτει και μέσα από το επάγγελμα μου, αν θέλουμε να μιλάμε για συνέργειες, συνεργασίες και κατ΄επέκταση συγχωνεύσεις εμπορικές αυτό θα πρέπει να καλλιεργηθεί ως μάθημα από τα δημοτικά σχολεία. Θα σας αναφέρω όμως ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται στο 85% επί του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελλάδας. Στις υπόλοιπες χώρες μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 65-70%. Δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση από τα υπόλοιπα κράτη, επομένως γιατί εμείς να δοκιμάσουμε ένα άλλο μοντέλο, αφού πολλές χώρες οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν με επιτυχία και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην Εθνική τους Οικονομία. Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Μικρομεσαίας Επιχείρησης και της Οικογενειακής επιχείρησης. Απαιτούνται βελτιώσεις; σίγουρα, αλλά δεν χωρά η λογική “πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι”, όπως προτίθενται να πράξουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι.

Κώστας Πρώιμος: Η Αργολίδα ωστόσο διαθέτει ένα ειδικό βάρος. Πολλοί ποντάρουν πολλά στην Τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο εκτιμάτε ότι ο Τουρισμός από μόνος του μπορεί να σώσει την παρτίδα;

Φώτης Δαμούλος: Ο Τουρισμός από μόνος του δεν μπορεί να σώσει την Αργολίδα, Ήμουν πάντα αρνητικός στην όποια μονοκαλλιεργεια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτά τα ερείσματα στην Αργολίδα. Είμαστε ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός και έχουμε την ιδιαιτερότητα να συμπεριλαμβανόμαστε στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ως Επιμελητήριο είχαμε προτείνει την δημιουργία ενός Τουριστικού Οργανισμού αν θυμάστε εισήγηση που όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους Δήμους και την Περιφέρεια. Είχαμε καταγράψει τα σπουδαία αξιοθέατα, τις όμορφες παραλίες μας, τα παγκοσμίου εμβέλειας αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία μπορούσαμε να τα προωθήσουμε συνδυαστικά με τα αγροτικά μας προϊόντα. Θα πρέπει να έχουμε παράπλευρα εισοδήματα από διάφορες έστω συνυφασμένες δραστηριότητες, ώστε αν κάτι δεν πάει καλά να υπάρχει εναλλακτική.

Κώστας Πρώιμος: Τι να περιμένουμε από το Επιμελητήριο για το 2022; Υπάρχουν βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις σας;

Φώτης Δαμούλος: Ο θεσμοθετημένος ρόλος μας είναι ο Σύμβουλος της Πολιτείας. Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία για την στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Αλλά και για τον αγροτικό τομέα, αφού έχουμε εθελοντικά μέλη τους Συνεταιρισμούς, τα Χυμποιεία και τα Συσκευαστήρια. Θεωρούμε το αγροτικό προϊόν ως το κινητήριο προϊόν για την ανάπτυξη του τόπου μας και γιαυτό θέλουμε να πηγαίνει καλά. Είχαμε σχεδιάσει αρκετά πράγματα που όμως πήγαν πίσω λόγω της πανδημίας. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε μέσα στο 2022 να υλοποιήσουμε κάποιες δράσεις και να στηρίζουμε όπου χρειάζεται την Μικρομεσαία επιχείρηση. Επιγραμματικά θα σας πω ότι “ τρέχει” ένα project Γαστρονομίας όπου επιχειρούμε να την παντρέψουμε με τα παραδοσιακά μας προϊόντα και τον Τουρισμό, ξεκινήσαμε τώρα με τον Σύμβουλο ώστε μέχρι τον Μάρτιο να το έχουμε ολοκληρώσει για να είμαστε έτοιμοι ενόψει της Τουριστικής σεζόν, θα οργανώσουμε ημερίδες για την στήριξη του αναπτυξιακού μοντέλου της Αργολίδας, επιγραμματικά σας λέω μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τι θα γίνει στον Αγροτικό Τομέα αναφορικά με την αναδιάταξη των Καλλιεργιών, επίσης θα κάνουμε μια ανοιχτή διαβούλευση για την διαχείριση των υδάτων, δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε τα νερά του Αναβάλου και να καθόμαστε άπραγοι υπό την διαφαινόμενη απειλή της Κλιματικής Αλλαγής η οποία προβλέπει επιδείνωση του φαινομένου της ξηρασίας στην περιοχή μας. Τα ποσά που πληρώνουν για τη χρήση του αρδευτικού ρεύματος είναι υπέρογκα και εδώ είναι κύριε Πρώιμε το διακύβευμα, πως δηλαδή μπορούμε να ενταχθούμε στο τεράστιο πρότζεκτ που προβλέπει και το νέο ΕΣΠΑ, με την λειτουργία φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια του Αναβάλου, ώστε με μηδαμινό κόστος να αρδεύονται τα χωράφια και να φτάνει το νερό από τη μια άκρη στη άλλη, στους Δήμους Ερμιονίδας και Επιδαύρου όπου υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Εμείς, παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, μέχρι και το τέλος του 2022 που είναι μήνας αρχαιρεσιών για το Επιμελητήριο, θα παραμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο της Αργολίδας.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα