Δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Αν και δημοφιλής ο ίδιος, με σοβαρή παρουσία στον πολιτικό χώρο, αποτέλεσε μια καθαρή αριστερή Κοινοβουλευτική φωνή.
Ουδέποτε χρησιμοποίησε ξύλινη γλώσσα, υπήρξε αποτελεσματικός και γιαυτό άλλωστε κάνοντας περίπατο κατά τις εκλογικές διαδικασίες κατάφερνε να κερδίζει τόσο εντός (Άργος) όσο και… εκτός έδρας (Ναύπλιο) την απόλυτη εμπιστοσύνη των Αριστερών (και όχι μόνο) ψηφοφόρων.
Στην ακόλουθη συνέντευξη ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, μιλάει χωρίς περιστροφές στον εκδότη Κώστα Πρώιμο, εκθέτοντας τους ύψιστους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πλέον τόσο η χειμαζόμενη αγροτική τάξη όσο και οι τοπικές κοινωνίες γενικότερα.
Κώστας Πρώιμος: Κύριε Κοδέλα, υπηρετήσατε τις αρχές και τις ιδέες σας μέχρι εσχάτων. Αποδείξατε εμπράκτως πως δεν υπήρξε αυτοσκοπός το Βουλευτικό σας έδρανο. Έχετε μετανιώσει που απέχετε συνειδητά από τα πολιτικά δρώμενα; Είναι δεδομένο ότι έχετε αφήσει ένα σημαντικό κενό…
Δημήτρης Κοδέλας: Δεν είναι επιλογή μου η αποχή από τα «πολιτικά δρώμενα». Και δεν είναι αποχή η απουσία από έναν τρόπο άσκησης πολιτικής που αναζητά κομπάρσους να παίξουν προκαθορισμένους ρόλους. Το πολιτικό και κομματικό σύστημα αποκλείει κάθε ασύμβατη με αυτό φωνή. Με αυτή την έννοια δε νιώθω ότι έχω αφήσει κάποιο κενό. Το κενό που υπάρχει και είναι τεράστιο, αφορά στην ίδια την κοινωνία, στις ανάγκες, στις αγωνίες, στις δυνατότητές της και σε αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να την εκπροσωπούν. Τέτοια κενά δεν καλύπτονται από έναν άνθρωπο.
Κώστας Πρώιμος: Η κοινωνική και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αλλάξει άρδην από τον Σεπτέμβριο του 2015. Εκτιμάτε ότι η Αριστερά δύναται να ακολουθήσει τις παγκόσμιες ανατρεπτικές εξελίξεις, δηλαδή προκειμένου να διασωθεί θα υποχρεωθεί να εναρμονιστεί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα;
Δημήτρης Κοδέλας: Η κατάσταση στην χώρα συνεχώς χειροτερεύει και αυξάνονται οι κίνδυνοι. Σε έναν κόσμο που είναι σε κρίση και αλλάζει, η Ελλάδα θα έπρεπε να ανακτά βαθμούς αυτοδυναμίας και να είναι πιο ικανή τόσο να προστατεύει την κοινωνία, να βελτιώνει το επίπεδο ζωής και να μειώνει τις ανισότητες, όσο και να υπερασπίζεται την κυριαρχία της.
Αντί αυτού, γίνεται όλο και πιο ευάλωτη. Οι ανισότητες αυξάνονται, η φτώχεια μεγαλώνει, πολυεθνικοί όμιλοι σε συνεργασία με την εγχώρια ελίτ πλιατσικολογούν την όποια δημόσια περιουσία έχει απομείνει και ετοιμάζονται να αρπάξουν τα νέα κονδύλια της δήθεν πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Παράλληλα, τη στιγμή που οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι από την Τουρκία μεγαλώνουν, καλλιεργείται ένας αστήρικτος εφησυχασμός ότι οι «σύμμαχες» χώρες θα αποτρέψουν τα χειρότερα και ετοιμάζονται νέες παραχωρήσεις.
Όσον αφορά στην κυρίαρχη εκδοχή της υπαρκτής αριστεράς, έχει επιλέξει να απομακρυνθεί από τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει και να ενσωματωθεί στους κυρίαρχους σχεδιασμούς. Η αδυναμία αντιπολίτευσης αυτή την περίοδο είναι το αποτέλεσμα αυτής της σύμπλευσης. Μια δημοκρατική διέξοδος θα πρέπει να αναζητηθεί έξω από αυτά τα πλαίσια και οι απαντήσεις δεν μπορεί να δοθούν χωρίς μια νέα ενεργοποίηση της κοινωνίας και ανάδειξης νέων δυνάμεων.
Κώστας Πρώιμος: Έχετε αποκομίσει μια σοβαρή εμπειρία περί των δομικών αδυναμιών που αντιμετωπίζει η περιοχή της Αργολίδας, δίνοντας μάχες στο παρελθόν υπέρ των παραγωγικών της τάξεων υπό την βουλευτική σας ιδιότητα. Παρατηρείτε κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο; Έχουν κερδηθεί μάχες; Και γύρω από ποια ζητήματα…
Δημήτρης Κοδέλας: Τα προβλήματα της περιοχής παραμένουν και οξύνονται. Ζητήματα όπως το περιβάλλον και η διαχείριση αποβλήτων, οι υποδομές, η ανεργία και η φυγή των νέων, η διαχείριση υδάτινων πόρων, παραμένουν ανοιχτά και άλυτα. Επιπλέον, κεντρικό πρόβλημα – κατά τη γνώμη μου – είναι ο μονοδιάστατος προσανατολισμός προς την τουριστική ανάπτυξη και η παράλληλη υποβάθμιση της παραγωγής. Οι αγροτικές υποστηρικτικές δομές, όπως το ΚΕΓΕ και το Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών, ρημάζουν. Τα ζητήματα της άρδευσης και του τρόπου που αξιοποιείται ο Ανάβαλος παραμένουν.
Επομένως, μάχες δεν έχουν κερδηθεί γιατί απλά δεν δόθηκαν. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, μια εξωπραγματική αφαίμαξη των αγροτών που κάνει μη βιώσιμη την καλλιέργεια. Γιατί κανείς δεν μιλάει; Για να μην θιγεί το κόμμα, η κυβέρνηση, οι σχέσεις με την κεντρική εξουσία; Και η επιβίωση του κόσμου πάει σε δεύτερη μοίρα; Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή συνείδησης και η χειραφέτηση της κοινωνίας από ό,τι και όσους την κρατούν δέσμια.
Κώστας Πρώιμος: Είστε Γεωπόνος, ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας αναφορικά με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο Αργολικό Πεδίο το οποίο αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα κύτταρα της τοπικής Οικονομίας.
Δημήρης Κοδέλας: Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ήδη εδώ και πλήττουν την παραγωγή. Παρατεταμένοι καύσωνες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, ζεστοί χειμώνες, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μειωμένες παραγωγές πολλών καλλιεργειών (ελιές, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα). Η αγροτική παραγωγή χρειάζεται στήριξη. Χρειάζεται αποζημίωση για την απώλεια παραγωγής λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Χρειάζεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των παραγωγών σε επαρκές νερό και σε προσιτά κόστη. Χρειάζεται μια μελετημένη αναδιάρθρωση καλλιεργειών προς καλύτερα προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Χρειάζεται η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ώστε να μπορούμε και να προβλέπουμε αντίξοες συνθήκες αλλά και να περιορίζουμε την σπατάλη πόρων. Εαν δεν γίνουν αυτά, τα σενάρια δεν είναι ευοίωνα για την περιοχή και κινδυνεύουμε με βίαιες αλλαγές.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.