Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
Ελλάδα7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως

7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως

Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών και το Μουσείο Ακρόπολης, διοργάνωσαν την 7η Διεθνή Συνάντηση για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως με θέμα Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα. Σκοπός της Συνάντησης ήταν να δημοσιοποιηθούν στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύ κοινό τα τρέχοντα και ολοκληρωμένα έργα και να τεθούν σε συζήτηση προτάσεις για τα προσεχή προγράμματα, με έμφαση στο έργο αποκατάστασης της δυτικής προσπέλασης και το έργο αποκατάστασης των τειχών της Ακρόπολης.

Διαβάστε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γεώργιου Διδασκάλου για την 7η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των μνημείων Ακρόπολεως:

Αξιότιμη κα Υπουργέ

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με χαρά βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν το χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες που εργάζονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης.

Ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό και ιδιαιτέρως γοητευτικό αφού πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο – σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης αποτέλεσε ήδη από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους την αρχή μίας μακράς ιστορίας  εφαρμογής της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης που διαμορφώνει και προάγει την ελληνική θεώρηση στο θέμα της αναστήλωσης των αρχαίων μνημείων.

Η συντήρηση και αποκατάσταση της Ακρόπολης είναι ένα έργο διαρκές, είναι ένα έργο εθνικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας.

Το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την επιστημονική επιμέλεια και εποπτεία του Καθηγητή Μανώλη Κορρέ, εδώ και πολλές δεκαετίες, επιτελεί στην Ακρόπολη ένα έργο σημαντικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο με σεβασμό στις αρχές της Χάρτας της Βενετίας και των Διεθνών Συμβάσεων.

Η διεπιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων, η διαφάνεια σε όλες τις φάσεις των εργασιών, η επιστημονική έρευνα, η συστηματική τεκμηρίωση, η ακρίβεια και οι τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των επεμβάσεων που τοποθετούν τη χώρα μας στην υψηλότερη κλίμακα διεθνώς όσον αφορά στην αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων.

Τα έργα που εκτελούνται στον Ιερό βράχο, για τα οποία θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις των ειδικών επιστημόνων, αντανακλούν και υπηρετούν το αξιακό μέγεθος του μνημείου.

Παράλληλα, εκτός από τα αναστηλωτικά έργα που υλοποιούνται σε σταθερή βάση, και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιούργησε ο COVID-19, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά έργα αναβάθμισης και προστασίας του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης.

 Οι υποδομές στο μνημείο βελτιώθηκαν και αναβαθμίστηκαν:

 η αντικεραυνική προστασία αναβαθμίστηκε και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα,

 η αντιπλημμυρική θωράκιση ολοκληρώνεται,

ο φωτισμός επανασχεδιάσθηκε, ολοκληρώθηκε και βραβεύθηκε, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια όλων των ομάδων πολιτών επιτεύχθηκε.

Η ανάγκη του αναστοχασμού των αξιών της δημοκρατίας διαμέσου του κατεξοχήν μνημείου – συμβόλου της αποδόθηκε με τον εγνωσμένο στόχο της αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης που πραγματοποιήθηκαν χάρη στην πολιτιστική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος  Αλ. Ωνάσης προς την Ελληνική Πολιτεία.

Κυρίες και κύριοι

Είναι γεγονός, ότι η Ακρόπολη, το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, πλέον είναι απολύτως προσβάσιμη από το σύνολο της κοινωνίας.

Με τον ανελκυστήρα και τις διαδρομές, οι συμπολίτες μας, οι συνάνθρωποι μας που έχουν προβλήματα κινητικότητας, αλλά ακόμη και άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας μπορούν πλέον να την  επισκεφθούν.

Όλα τα έργα εκτελέστηκαν σε στενή συνεργασία  των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιστημονικής Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου Νόμου υπό τον συντονισμό και την παρακολούθηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», εντάσσονται έργα προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες αναστήλωσης στον Παρθενώνα και στα τείχη, συντήρησης, φωτογραμμετρικές και 3D αποτυπώσεις, επιπλέον των προγραμμάτων που ήδη εκτελούνται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και στον βόρειο τοίχο του σηκού.

Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι επιτυχημένες συζεύξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προσφέρουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε, συντηρήσουμε και αναδείξουμε το κορυφαίο μνημείο, να διασφαλίσουμε έναν  λειτουργικό και προσβάσιμο από όλους αρχαιολογικό χώρο αλλά κυρίως να ανασύρουμε στη μνήμη μας και να φωτίσουμε τις αξίες που πρεσβεύει.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Επιτροπή και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων για την αφοσίωση, τη συνέπεια, τον επαγγελματισμό που διαρκώς επιδεικνύουν αναλογιζόμενοι το πολιτισμικό και ιστορικό βάρος της Ακρόπολης.

Παραδίδω το βήμα στους  ομιλητές και εύχομαι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει κίνητρο για σκέψη, συζήτηση και γνώση.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα