Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΕλλάδαΑνδρέας Πουλάς: Η κυβέρνηση στην Υγεία έχει κάνει πράξη όσα έπρεπε να...

Ανδρέας Πουλάς: Η κυβέρνηση στην Υγεία έχει κάνει πράξη όσα έπρεπε να αποφύγει

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Σήμερα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο εκατόν σαράντα επτά άρθρων, που στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τίποτα ουσιώδες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Έχει γίνει πλέον αγαπημένη σας συνήθεια να φέρνετε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με πρόσχημα την πανδημία και ταυτόχρονα να περνάτε όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στα άλλα Υπουργεία.
 • Όμως, από το πλήθος των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ελάχιστες έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ελάχιστες ρυθμίζουν πραγματικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία.
 • Όπως και με τον προϋπολογισμό του 2022 έτσι και με το παρόν σχέδιο νόμου, δείχνετε ότι έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα. Έχετε χάσει επαφή με την ελληνική κοινωνία.
 • Είσαστε προσηλωμένοι στην επικοινωνία, στο να κάνετε το άσπρο – μαύρο και στην επιβολή του προεκλογικού σας προγράμματος, που φέρνει ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, χάιδεμα των ολιγοπωλίων, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και διανομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και του όποιου πλούτου στις τσέπες των ίδιων και των ίδιων.
 • Φυσικά οι υγειονομικοί του ΕΣΥ με την αυταπάρνησή τους σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, χάλασαν τον σχεδιασμό σας, όμως είναι φανερό από την αδράνεια σας ότι περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να φέρετε τον ιδιωτικό τομέα ως λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ που επί ημερών σας διογκώθηκαν.
 • Ενώ ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται ραγδαία ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και πλέον έχει φθάσει στον αριθμό ρεκόρ των 100 κατα μέσο όρο ημερησίως, ενώ εδώ και μήνες τονίζουμε τις ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και την επικινδυνότητα της βιαστικής μετατροπής σε ΜΕΘ ολόκληρων κλινικών με φορητούς αναπνευστήρες και μόνιτορ, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και με τους γιατρούς στα όρια της φυσικής εξόντωσης, εσείς δίνετε παράταση σε αυτήν την κατάσταση!!!
 • Αντί μετά από την ανάδειξη της αλήθειας με βάση τη μελέτη των καθηγητών Λύτρα και Τσιόδρα να λάβετε ουσιαστικά μέτρα εσείς κρυφτήκατε πίσω από δικαιολογίες ότι δήθεν δεν ξέρατε, δεν είχατε ακούσει τίποτα αλλά εργαλειοποιήσατε και δικούς σας επιστήμονες να αμφισβητήσουν τη μελέτη.
 • Και ερωτώ: Έπρεπε οι καθηγητές να τεκμηριώσουν επιστημονικά το αυτονόητο; Σας το φωνάζουμε εδώ και μήνες. Ότι όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν. Απεναντίας όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Η θνητότητα ανεβαίνει κατακόρυφα όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400 σε κλίνες ΜΕΘ. Φαίνεται ότι μέχρι 400 αντέχει το σύστημα. Πάνω από αυτό το νούμερο η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια. Για παράδειγμα οι ΜΕΘ του ΣΩΤΗΡΙΑ εχουν πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας. Μπορείτε να μας πείτε τι ποσοστό θνητότητας υπάρχει στις ΜΕΘ στην Περιφέρεια;
 • Και ενώ οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί, που έχουν απομείνει στο σύστημα μετά από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις αναστολές εργασίας, δουλεύουν σε υπεράνθρωπους ρυθμούς, που είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είχατε εξαγγείλει και σε ποιο στάδιο είναι οι προσλήψεις που ήδη τρέχουν; Αυτό μας επισημάνθηκε και από τους αρμόδιους κατά τη σημερινή επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ και ειδικά από τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ.
 • Οι άδειες του προσωπικού για το 2020 και το 2021 μεταφέρονται στο 2022. Πώς περιμένετε να αντέξει αυτο το προσωπικό σε καθεστώς συνεχούς εργασίας και ψυχολογικής πίεσης και υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε ότι βιώνει το ΕΣΥ; Τους έχετε στίψει.
 • Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει τίποτα από τα δίκαια αιτήματα που σας έχουν καταθέσει. Το μόνο που βρήκατε να τους δώσετε ήταν το φιλοδώρημα του μισού μισθού για να σκεπάσετε την οργή τους.
 • Που είναι τα κεφάλαια για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή και ποιοτική δημόσια υγεία; Σε ποια φάση είναι το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη; Που είναι οι πολιτικές που θα μειώσουν το χάσμα της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
 • Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τις εκλογές του 2019 και ακόμα δεν έχουμε δει τον σχεδιασμό σας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 • Τι έχετε κάνει για τη σύνταξη του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας; Για την καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων και την ανάγκη δημιουργίας νέων σύγχρονων υποδομών;
 • Και εάν εσείς δεν έχετε κανέναν σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία, γιατί δεν αποδέχεστε την πρότασή μας να γίνει διαβούλευση για την υγεία και να καταστρώσουμε όλα τα κόμματα μαζί έναν κοινά αποδεκτό οδικό χάρτη, ώστε όλοι οι πολίτες από άκρο σε άκρο της Ελλάδας να έχουν ποιοτική περίθαλψη στην πράξη και όχι στα λόγια;
 • Η πανδημία δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με ασπιρίνη. Χρειάζεται σχεδιασμός, αλλά και να υπερβείτε τις όποιες αγκυλώσεις σας ώστε να δείτε καθαρά την εικόνα και να πάρετε πραγματικά μέτρα και όχι ημίμετρα και μπαλώματα. Η εμμονή σε μία δήθεν παροδικότητα της πανδημίας είναι απόλυτα ανεπίκαιρη.
 • Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να δίνει συγχωροχάρτι στην αδράνεια σας αυτή, με αφορμή την κρισιμότητα των στιγμών.
 • Σας καλούμε να πάρετε ουσιαστικά μέτρα τώρα και να εγκαταλείψετε την πολιτική των παρατάσεων.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα