Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΕλλάδαΑνδρέας Πουλάς: Το λογαριασμό της ολιγωρίας της κυβέρνησης τον πληρώνουν πάλι οι...

Ανδρέας Πουλάς: Το λογαριασμό της ολιγωρίας της κυβέρνησης τον πληρώνουν πάλι οι πολίτες

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας» ανέφερε τα εξής:

 • Χωρίς αμφιβολία η πανδημία αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για την παγκόσμια κοινότητα. Δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στην κοινωνία που πρέπει να διαχειριστεί τον φόβο μίας αιφνίδιας και φονικής επιδημίας ανά πάσα στιγμή αλλά και στις κυβερνήσεις που καλούνται να χρηματοδοτήσουν γενναία κοινωνικές πολιτικές, την ιατρική έρευνα και τη δημόσια υγεία.
 • Το δρόμο δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει σθεναρά την άρση των πατεντών στα εμβόλια και στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του Covid-19 και πρότεινε στο Κογκρέσο ένα μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης για την στήριξη της δημόσιας υγείας.
 • Εσείς φέρνετε στη Βουλή προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό που μειώνει κι άλλο τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και νομοθετείτε σαν να μην βρισκόμαστε σε πανδημία.
 • Ένα δείγμα τέτοιας ανούσιας, ανεπίκαιρης και αδιάφορης για την κοινωνία νομοθέτησης είναι και το παρόν σχέδιο νόμου.
 • Που είναι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας – το βασικό ανάχωμα στη διασπορά της πανδημίας;
 • Που βρίσκονται οι προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ;
 • Πότε θα φέρετε στη Βουλή τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ;
 • Ποια είναι τα σχέδιά σας για την φαρμακευτική πολιτική;
 • Έτσι φέρνετε προς ψήφιση την μετατροπή του υφιστάμενου φορέα της ΕΚΑΠΥ από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δήθεν για την αποδοτικότερη κεντρική διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας υλικών, εξοπλισμού και ιατρικών υπηρεσιών, με βάση τριετή εθνική επιχειρησιακή στρατηγική.

Όμως ποια είναι η πραγματικότητα;

 • Επί 2,5 χρόνια απαξιώσατε την ΕΚΑΠΥ. Την αδρανοποιήσατε, την αφήσατε χωρίς προσωπικό και υποδομές.
 • Όσο διαρκεί η πανδημία αφήσατε ανεξέλεγκτες τις προμήθειες δίνοντας τη δυνατότητα στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στον ΙΦΕΤ και στα νοσοκομεία να κάνουν μόνα τους διαγωνισμούς χωρίς κανέναν έλεγχο, ούτε καν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 • Μέχρι σήμερα δεν έχετε δώσει κανέναν απολογισμό για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας. Δεν ξέρουμε που πήγαν τα κονδύλια που διατέθηκαν και οι διαρκείς αναπροσαρμογές του προϋπολογισμού των νοσοκομείων και των ΥΠΕ για την κάλυψη των εξόδων της πανδημίας.
 • Στα κριτήρια για τις προμήθειες δεν συμπεριλαμβάνετε ρητά την καινοτομία, την ιατρική αιχμής και τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των ιατρικών υλικών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και του φαρμάκου. Έτσι δεν διασφαλίζεται με κανένα τρόπο ότι τα νοσοκομεία μας θα προμηθεύονται προϊόντα, φάρμακα και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Κάτι που θα αποτελούσε παράλληλα και σημαντικό κίνητρο για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και υποφέρουν από το clawback ώστε να φέρνουν οργανωμένα στην ελληνική αγορά σύγχρονα φάρμακα και μηχανήματα.
 • Αναθέτετε τον προσδιορισμό των τεχνικών κριτηρίων των προμηθειών σε ιδιώτες γιατρούς, γιατρούς του ΕΣΥ και ιατρικές ενώσεις, προφανώς δικής σας επιλογής, αντί σε δημόσιο φορέα ή ανεξάρτητη αρχή από αναγνωρισμένης αξίας επιστήμονες. Καμία διαφάνεια και καμία αξιοπιστία στις επιλογές σας.
 • Ανοίγετε το δρόμο στους ιδιώτες και εδώ, προβλέποντας την συμμετοχή της ΕΚΑΠΥ σε ΣΔΙΤ.

Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζετε την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσετε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και προσπαθείτε να ελέγξετε την κατεύθυνση του χρήματος, χωρίς διαφάνεια και χωρίς λογοδοσία – ιδίως ενόψει των χρημάτων που θα διατεθούν για την υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ χαρακτηρίζετε την ΕΚΑΠΥ ως «Εθνική Κεντρική Αρχή» – έννοια συνυφασμένη με τη διοικητική και λειτουργική ανεξαρτησία του φορέα, υπό τον έλεγχο της Βουλής, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους – εσείς πράττετε το απολύτως αντίθετο καθώς δεν προβλέπετε όργανα και διαδικασίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου.

Οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο θέλουν κονδύλια και πολιτική βούληση. Οι ανεφάρμοστες εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια για προγράμματα πρόληψης, για προσλήψεις και χρηματοδότηση δεν κρύβουν ότι στον τομέα της υγείας είμαστε στα ίδια εδώ και χρόνια.

Πλέον έχει παγιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ότι το μοναδικό κόμμα που θεμελίωσε και θωράκισε τη δημόσια υγεία, που έκανε πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη και την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ότι η μοναδική προοδευτική δύναμη που είχε και έχει συγκροτημένο, σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη δημόσια υγεία είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Σας καλούμε για μία ακόμα φορά να εγκαταλείψετε την συστηματική υποτίμηση της δημόσιας υγείας, αλλά και της νοημοσύνης των πολιτών με αφορμή την πανδημία και να επιδείξετε κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη και να βάλετε την υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας.

Μέχρι τότε καταψηφίζουμε την σημερινή σας προσπάθεια να καλύψετε τις ολιγωρίες και τις ευθύνες σας.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες θεωρώ ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση όμως αργήσατε κύριοι της κυβέρνησης. Ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει προ πολλού ώστε να μη φτάνατε σήμερα στο σημείο να επιβάλλετε ακόμη και πρόστιμο για να τον επιτύχετε. Τον λογαριασμό της ολιγωρίας σας τον πληρώνουν πάλι οι πολίτες.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα