Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΠεριφέρειαΑντ. Μπούζα: Η Περιφερειακή Αρχή να δώσει στοιχεία της κατασπατάλησης των 3.000.000...

Αντ. Μπούζα: Η Περιφερειακή Αρχή να δώσει στοιχεία της κατασπατάλησης των 3.000.000 ευρώ για τον Τουρισμό

Ο τουρισμός, ως ένας εκ των πυλώνων ανάπτυξης του τόπου μας, αποτελεί και την αιχμή του δόρατος της Περιφερειακής μας οικονομίας.

Στη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου, η έκφραση αντιρρήσεων και προβληματισμών από έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, για σχεδιασμούς και πεπραγμένα, φαντάζει στα μάτια κάποιων αυτοδιοικητικών «νηπίων», ως σκληρή και άδικη κριτική, μιας και σύμφωνα με την κρίση τους, όλα βαίνουν καλώς, αντί να αδράξουν ιδέες προς όφελος του τόπου .

Δυστυχώς από πρωταγωνιστές στην εξωστρέφεια, βρεθήκαμε απόλυτα στο περιθώριο του διεθνούς και εγχώριου τουρισμού, δηλαδή από πρωτοπόροι, ουραγοί στα πάντα. Το μόνο που έχει πολλαπλασιαστεί αυτά τα 2,5 χρόνια είναι η σπατάλη πόρων σε άχρηστα πράγματα.

Την αρχή της πανδημίας του κωρονοϊού, όπου ο πλανήτης βρέθηκε προ της μεγάλης απειλής, ο κλάδος του τουρισμού, δηλ. οι μετακινήσεις για αναψυχή κλπ, επλήγη πρώτος. Την περίοδο αυτή της ξαφνικής κρίσης, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, προσπάθησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Δεν απομακρύνθηκαν από τα διάφορα διεθνή γεγονότα, δεν χάθηκαν δηλ. από πουθενά οι έχοντες εμπειρία, γνώσεις, μεράκι και ιδέες, αλλά μετείχαν έστω και υβριδικά σε όλα τα δρώμενα. Χάθηκαν μόνο όσοι δεν είχαν την ικανότητα να προσαρμοστούν και στερούνταν πρωτοπόρων ιδεών.

Η Πελοπόννησος δυστυχώς, ακολούθησε παρωχημένη πολιτική εξωστρέφειας, έχασε κάθε ευκαιρία μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και σταδιακά περιθωριοποιήθηκε.

Ως γνωστόν η εξωστρέφεια έχει περάσει πλέον στις Περιφέρειες της Χώρας, αφού το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, δεν διαθέτει τομεακό πρόγραμμα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το 2020, έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο , εν είδει «μπακαλόχαρτου», μπακάλικου της γειτονιάς, το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής και εισέπραξε μύδρους από όλες τις παρατάξεις. Μόνο με τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων αριστερών «φίλων» του κ.Νίκα, είτε με παρουσίες, είτε με απουσίες, πέρασε το ανεκδιήγητο πρόγραμμα του 2020.

Οι έχοντες την ευθύνη υλοποίησης, παρασυρμένοι από τη σκιά τους που αίφνης, τη βλέπουν τεράστια, δεν συγκράτησαν λέξη από τις σωστές παρατηρήσεις και προτάσεις που ακούστηκαν. Έτσι το ποσό του 1.200.000 ευρώ, για το 2020 κατασπαταλήθηκε, άγνωστο που. Απολογισμός δεν έγινε ούτε την επόμενη χρονιά, όπου σκανδαλωδώς πέρασε το νέο πρόγραμμα του 2021 μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, με ψεύτικο ισχυρισμό περί της ύπαρξης εγγράφου του ΕΟΤ που το επιτρέπει. Έτσι, άλλα 1.600.000 ευρώ χάθηκαν κυριολεκτικά, χωρίς η Πελοπόννησος να φανεί πάλι πουθενά.

Η λέξη απολογισμός δράσεων και εξόδων, είναι ανύπαρκτη στην Περιφερειακή Αρχή..

Φτάνουμε στο τέλος του 2021 και έρχεται το νέο Πρόγραμμα του 2022.

Μάλλον με την «ασφαλή» διαδικασία της Οικονομικής Επιτροπής, άλλο 1.700.000 ευρώ προβλέπεται να κάνει «φτερά», στο βωμό των απ΄ευθείας αναθέσεων, της μη αυστηρής τήρησης του προγράμματος όπως ορίζει ο Νόμος, των κατατμήσεων καίτοι τις απαγορεύει ρητά η νομοθεσία και άσχετων εξόδων όπως οι εκδόσεις βιβλίων, οι μετακινήσεις στρατιάς συμβούλων, τα πολυτελή γεύματα κλπ λες και οργανώνονται εκδρομές με καμία τήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής νομιμότητας που έχει σφικτές διαδικασίες στα έξοδα, αφού παρεμβαίνει για να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις, η Αναπτυξιακή Πάρνωνα.

Βόλτες πολλές, από έργο όμως, τι έχουν να επιδείξουν;

Την ανέφικτη για την Πελοπόννησο καμπάνια του αλιευτικού τουρισμού που στοίχισε πολλά χρήματα και έγινε πανελλαδικά αρνητικό viral, το τραγικά διχαστικό σποτ, που με παρέμβαση του ΕΟΤ άλλαξε διότι υποτιμούσε τον προορισμό μας, το καλωσόρισμα της θερινής περιόδου με απ΄ευθείας ανάθεση και πεπερασμένη λογική παρουσίασης , τη συμμετοχή χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία σε εκθέσεις χωρίς συνεργασίες και απτά αποτελέσματα για τον τόπο, το συνέδριο των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων DRV που ενώ κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους, να τρέξουν και να φέρουν εις πέρας, επειδή δεν κατανόησαν την αξία του, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία που κέρδισαν όμως έξυπνα άλλες Περιφέρειες της Χώρας πχ, Ιόνια, νησιά Αιγαίου, Κεντρική Μακεδονία κ.α , που έχουν επενδύσει σοβαρά στον τουρισμό και δεν παλινωδούν, καθώς και διάφορες άλλες μηδαμινές δράσεις που στοίχισαν το ιλιγγιώδες ποσό σχεδόν των 3.000.000 ευρώ ,ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν απούσα από παντού.

Τα Πελοποννησιακά προϊόντα δεν προβλήθηκαν πουθενά, ούτε στη σπουδαία διεθνή έκθεση ΑΝUGA αφού ανοήτως απείχαμε, ενώ η σύνδεση τουρισμού γαστρονομίας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, έγιναν εξαγγελίες κενές περιεχομένου. Η ευκαιρία της προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών που παρέλαβαν έτοιμη, ναυάγησε, η DIGITAL προώθηση το ίδιο, το έτοιμο DMS δηλ. η δημιουργία και διαχείριση του προορισμού σε Περιφερειακό επίπεδο καρκινοβατεί και καμία καινοτομία κανένα όραμα, καμία πρωτοπόρα δράση, δεν είναι στον ορίζοντα. Νηπιακού τύπου πρωτοβουλίες, με θηριώδεις δαπάνες όμως.

Προκαλώ την Περιφερειακή Αρχή να δώσει στοιχεία της κατασπατάλησης των 3.000.000 ευρώ, τα δύο χρόνια της απραξίας, να δώσει πλήρη απολογισμό των δράσεων που έγιναν και να ενημερώσει για τις δράσεις που δεν έγιναν και είχαν ρητά αναφερθεί και ψηφιστεί όπως ορίζει ο Νόμος.

Ας γίνει κατανοητό στην Περιφερειακή Αρχή, πως δεν διαχειρίζεται οικιακές της ανάγκες και δεν μπορεί να αγνοεί χωρίς συνέπειες την ευθύνη της για πλήρη απολογισμό των όσων κάνει, ξοδεύει ή απορρίπτει..

Στη δημοκρατία, όσοι διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Αν εκλείπει και η στοιχειώδης ενσυναίσθηση αυτής της ευθύνης, τότε υπάρχουν νόμιμοι τρόποι, επαναφοράς στη νομιμότητα .

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα