ΠεριφέρειαΚραυγή αγωνίας από τον Δήμαρχο Πόρου - Ο Σαρωνικός αργοπεθαίνει - Συνάντηση...

Κραυγή αγωνίας από τον Δήμαρχο Πόρου – Ο Σαρωνικός αργοπεθαίνει – Συνάντηση με Πατούλη

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής και στους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, αναφορικά με το ζήτημα των σχεδιαζόμενων Π.Ο.Α.Υ. στον Σαρωνικό:«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι, Με σειρά εγγράφων μου σάς έχω επισημάνει τον τεράστιο κίνδυνο για την περιοχή του Πόρου, αλλά και για ολόκληρο τον Σαρωνικό κόλπο, από την επικείμενη ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και έχω τονίσει ότι για την αποτροπή του απαιτούνται επειγόντως σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις και δράση. Από την πλευρά σας, έχετε δηλώσει δημόσια την πλήρη ταύτισή σας με τις θέσεις του Δ.Σ. Πόρου, ενώ το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.

Ωστόσο, οι δηλώσεις και οι γνωμοδοτικές Αποφάσεις των τοπικών αιρετών εκπροσώπων και Οργάνων, αν δεν συνοδεύονται και από πράξεις, περιφρονούνται παντελώς από την κεντρική Διοίκηση, πράγμα που έχει συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η μια τέτοια αδράνεια μπορεί τελικά να εξυπηρετεί τον σχεδιασμό, εξομαλύνοντας το χάσμα μεταξύ αυθαίρετων και ανεπιθύμητων Αποφάσεων της κεντρικής Διοίκησης και της λαϊκής βούλησης. Δεδομένου ότι ήδη έχει παρέλθει το μισό της τρέχουσας αυτοδιοικητικής και βουλευτικής περιόδου και μέχρι στιγμής ουδεμία ουσιαστική δράση έχει γίνει από μέρους σας προς την κατεύθυνση της αποτροπής ιχθυο-βιομηχανοποίησης του Πόρου και του Σαρωνικού (με συνέπεια ο σχεδιασμός να προχωράει κανονικά), οφείλω να απευθύνω εκ νέου έκκληση προς την κατεύθυνση αυτή.

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελούν τα συνταρακτικά στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το ΥΠΕΝ στον Δήμο μας, σύμφωνα με τα οποία στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 ΠΟΑΥ, μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές (από 1.152 στρέμματα σε 36.948) και η παραγωγή της 8 φορές τα πρώτα 5 χρόνια (από 8.758 σε 69.779 τόνους ετησίως) και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί. Έτσι ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στην 1η ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7η σήμερα), δηλαδή σε μια ενιαία ιχθυο-βιομηχανική ζώνη. Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 1.772.252 ανθρώπων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά.Μάλιστα, στα παραπάνω αδιανόητα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία μεμονωμένων ιχθυοτροφείων, όπως στο Αγκίστρι και το Τρίκερι Ύδρας, στα οποία αντίστοιχες αυξήσεις έχουν ήδη συντελεστεί. Επίσης, δεν είναι γνωστά τα στοιχεία για την κατάληψη χερσαίων εκτάσεων, με εξαίρεση την περίπτωση του Πόρου, όπου γνωρίζουμε ότι θα είναι υπερδιπλάσιου εμβαδού των θαλάσσιων. Στις εκτάσεις αυτές θα κατασκευαστούν συσκευαστήρια, δρόμοι, λιμενικά έργα κ.ά. σε δάση, αιγιαλούς και παραλίες και σε ιδιωτικούς χώρους που πλέον δεν θα έχουν άλλες επιτρεπτές χρήσεις.

Το σύνολο των εκτάσεων των ΠΟΑΥ θα διοικείται από τη μία πολυεθνική εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που ελέγχει πλέον τον κλάδο (πρ. ΣΕΛΟΝΤΑ). Αν αναρωτιέστε αν είμαι παρανοϊκός και έχω βγάλει τα στοιχεία από το κεφάλι μου, απαντώ ότι παρανοϊκά είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία απλώς αντιγράφω. Αξιότιμοι αιρετοί εκπρόσωποι της περιοχής του Πόρου, συμφωνείτε με τα σχέδια αυτά; Αν όχι, έχετε παραιτηθεί από το δικαίωμα και υποχρέωσή σας να καθορίζετε εσείς τι γίνεται στην επικράτειά σας;

Ο Δήμος Πόρου βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση απέναντι στα ανωτέρω σχέδια και αναμένει από εσάς να δείξετε άμεσα και εμπράκτως ότι βρίσκεστε στην ίδια μεριά του μετώπου. Πρόταση μου είναι, με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη, να οργανωθεί πριν το τέλος του έτους σύσκεψη στο γραφείο του, με την συμμετοχή όλων των αποδεκτών του παρόντος, για να συντονίσουμε τον αγώνα μας για την διάσωση του Σαρωνικού. Αν τέτοια πρωτοβουλία δεν ληφθεί, απευθύνω πρόσκληση σε τέτοια σύσκεψη στον Πόρο το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.Ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης»

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σε όλους τους βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, Β΄ Πειραιά και Αργολίδας, στην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων και στους Δημάρχους των Δήμων Αγκιστρίου, Αίγινας, Επιδαύρου, Κορινθίων, Μεγαρέων, Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Έπειτα από την επιστολή του Δημάρχου του Πόρου Γ. Δημητριάδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη την προηγούμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Στην συνάντηση συζητήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στον Περιφερειάρχη ο Δήμαρχος Πόρου στις 6.12.2021, με την οποία αποκάλυψε τα επίσημα στοιχεία που του χορήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οποία επίκειται η αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στον Σαρωνικό κατά 32 (!) φορές με την ίδρυση 5 διαδοχικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε όλη την δυτική περίμετρο του κόλπου.Κατά την συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων αναφορικά με την καταστροφική διάσταση μιας τέτοιας προοπτικής, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό των παράκτιων περιοχών του Σαρωνικού -και ειδικά των νησιών- και με την βούληση των αιρετών εκπροσώπων τους.

Ο Δήμαρχος Πόρου έθεσε και προφορικά στον Περιφερειάρχη την πρόταση για άμεση σύσκεψη όλων των Δημάρχων και βουλευτών των περιοχών και των Περιφερειαρχών Αττικής και Πελοποννήσου και επανέλαβε ότι αν τέτοια πρωτοβουλία δεν ληφθεί έως τις γιορτές από τον κ. Πατούλη, η σύσκεψη θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στον Πόρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι στόχος της κινητοποίησης μπορεί να είναι μόνο η άμεση ακύρωση του σχεδιασμού, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την θεσμοθέτησή του με Προεδρικά Διατάγματα, και ότι δεν υπάρχει η χρονική πολυτέλεια για καμία άλλη προσέγγιση του θέματος.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα