Ο Πολιτισμός διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή κοινωνικοικονομική δυναμική καθώς διαπνέει και επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής, αλλά και της παραγωγικής δραστηριότητας και αποτελεί συντελεστή της ανάπτυξης και των δύο. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας όπως και η σύγχρονη δημιουργία αποτελούν σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Κατά την τελευταία διετία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) εργάζεται με σχέδιο και μεθοδικότητα προς την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ελληνικού πολιτισμού ως αναπτυξιακό εργαλείο με ισχυρή διατομεακή σχέση προωθώντας έργα προστασίας, ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών και σημαντικές πολιτιστικές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.
Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή κατέχει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου, Πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων Γιώργος Διδασκάλου. Στην ατζέντα του Ναυπλιώτη κρατικού λειτουργού βρίσκονται σημαντικά έργα και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς παρά τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες κατά την τελευταία διετία, έχει συμβάλει σημαντικά ώστε να προωθηθεί ένα πολυδιάστατο και πραγματικά εντυπωσιακό πολιτιστικό χαρτοφυλάκιο έργων για την ευρύτερη Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται για τον πολιτισμό επί της ουσίας κεφαλαιοποιούνται και έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση των κοινοτήτων, την πηγή εσόδων και νέων θέσεων εργασίας.
Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες και τη χάραξη της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Διδασκάλου ανέφερε: «Στρατηγική και θεσμική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η προστασία και ανάδειξη του συνόλου του πολιτισμικού αποθέματος της πατρίδας μας. Σταθερή μας στόχευση είναι, επίσης, η διεθνής αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού πολιτισμού. Χαράσσοντας την πολιτική του Υπουργείου, αξιοποιούνται τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ωριμάζουν έργα και προωθούνται σχέδια, τίθενται οι προτεραιότητες ανά Περιφέρεια και μεγιστοποιείται η διεκδίκηση πόρων για έργα πολιτισμού».
Με συντονισμένες προσπάθειες, έχει επιτευχθεί αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ με την ένταξη νέων έργων και την επιτάχυνση της απορροφητικότητας των ήδη ενταγμένων. Σε αριθμούς, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, βάσει επίσημων στοιχείων, αποτυπώνεται με την ένταξη 204 νέων έργων, προϋπολογισμού άνω των 187 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 114,6% συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου 2014 – Ιουνίου 2019. Σε επίπεδο δαπανών καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 189,7% για την αντίστοιχη περίοδο. Στόχος της σημερινής διοίκησης του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμος πόρος για έργα πολιτισμού. Αυτή τη στιγμή 382 έργα, ενταγμένα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 404 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 υλοποιούνται 41 έργα συνολικού προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ, και προετοιμάζονται 17 έργα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η ίδια στόχευση για ένταξη έργων στη νέα προγραμματική περίοδο ακολουθείται συνολικά για όλες τις Περιφέρειες της επικράτειας.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για αναπτυξιακά έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. «Έχοντας λάβει τα εύσημα τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αρτιότητα και πληρότητα των προτάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρούμε σε έργα πολιτισμού σε όλη την επικράτεια, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Τα ενταγμένα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ στοχεύουν και στην ενδυνάμωση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα» ανέφερε ο Γιώργος Διδασκάλου.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης, 455 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας, έργα υποδομής και αποκατάστασης, καθώς και ψηφιακού μετασχηματισμού με χαρακτηριστικά παραδείγματα: τα έργα στο Τατόι, τα έργα αποκατάστασης του Παρθενώνα και των τειχών της Ακρόπολης, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, τη προστασία μνημείων από την κλιματική κρίση (Δελφοί, Κνωσός, Δίον, Φίλιπποι, Μυστράς κ.ά.), τις “Πολιτιστικές Διαδρομές που συνδέουν εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία”. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο έργο, πρόκειται για ένα δίκτυο θεματικών πολιτιστικών διαδρομών που έχει ως στόχο να ενοποιήσει μεμονωμένα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετάβαση του ελληνικού πολιτισμού σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, χώρους λιγότερο ευνοημένους από άποψη επισκεψιμότητας. Το έργο των “Πολιτιστικών Διαδρομών”, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναπτύσσεται με συγκεκριμένες θεματικές ιστορικές αφηγήσεις, χωροθετείται σε δύο γεωγραφικούς άξονες που ακολουθούν τη χάραξη των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων της χώρας και περιλαμβάνει 33 έργα σε 18 Περιφερειακές ενότητες.
Η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των πωλητηρίων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και η ανάπτυξη υποδομών για επισκέπτες τρίτης ηλικίας και εμποδιζόμενα άτομα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δίνουν ένα στίγμα για τα έργα που έπονται αυτών που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.
Έργα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, οι αποκαταστάσεις των αρχαίων θεάτρων ανά την επικράτεια, ο πρώτος επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος του ναυαγίου Περιστέρας στην Αλόννησο, η Αμφίπολη, ο φωτισμός, ο ανελκυστήρας και οι διαδρομές στην Ακρόπολη, τα δεκάδες μουσεία ανά την επικράτεια από τα Χανιά, τη Μεσαρά, τη Δήλο, τη Θήρα, τη Σίκινο, την Τήλο και το Αγαθονήσι μέχρι τις Αιγές, τη Σαμοθράκη και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, είναι μόνο μερικά παραδείγματα αναβάθμισης των υποδομών πολιτισμού της χώρας. Αξιοποιώντας τους πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και ιδιωτικές χορηγίες αναβαθμίζονται λειτουργικά και ψηφιακά οι μουσειακές υποδομές της χώρας. Το πολιτιστικό απόθεμα της πατρίδας μας αποκτά νέα πνοή και δυναμική. Με έμφαση στην Περιφέρεια έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ίδρυση νέων μουσείων με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας κάθε τόπου.
Το έργο «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων» αποτελεί μια ακόμα σημαντική καινοτομία που θα επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση και εποπτεία των μουσειακών οργανισμών της επικράτειας, και έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας τους. Οι μουσειακές υποδομές θα λειτουργούν με σύγχρονο και πιστοποιημένο τρόπο, με συγκεκριμένα, διεθνώς αναγνωρισμένα, στάνταρ και με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κάθε μουσειακού χώρο. Μέσα από την αναβάθμιση της μουσειακής εμπειρίας, φυσικής ή διαδικτυακής, στόχος είναι η ενίσχυση ή εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης με τους επισκέπτες και τους εταίρους των μουσείων όπως, επίσης, με συναφείς πολιτιστικούς οργανισμούς ή την κοινωνία των πολιτών. Ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στις περιφερειακές ενότητες Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και στόχος είναι μέσα σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα, να έχει πάρει τον δρόμο της η οριστική αλλαγή της ποιότητας και των περίπου 200 δημόσιων μουσείων στη χώρα μας.
Σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», το Ψηφιακό Αρχείο των Κινητών Μνημείων μαζί με το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο και το Νέο Πληροφοριακό Σύστημα, εισάγουν δυναμικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και βελτιώνουν την εμπειρία της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Μέσα από την ψηφιακή μετάβαση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινιάζουν μια νέα εποχή διοικητικής λειτουργίας. Αναδιαρθρώνεται και εκσυγχρονίζεται η δομή και η λειτουργία τους, γίνεται πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική, κερδίζει σε κοινωνική αξία και χτίζει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργείται και ένα φιλικότερο περιβάλλον για επενδύσεις, και στον τομέα του τουρισμού, καθώς πλέον ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί μέσα από την πλατφόρμα του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου» έγκυρα και εύκολα να ενημερωθεί για ζώνες προστασίας, εγγύτητα με αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και μέσα από το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει τη διασύνδεση και τη λειτουργικότητα, απλοποιείται και το πλαίσιο αδειοδοτήσεων νέων επενδύσεων.
Με τη συνεργασία όλων των φορέων, συναρμόδιων Υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων αλλά και μέσω της πολιτιστικής χορηγίας δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν σημαντικά προγράμματα. Μια τέτοια σύμπραξη στον πολιτισμό αποτελεί και το πρόσφατο παράδειγμα με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας επιτεύχθηκε επιτυγχάνεται η περαιτέρω ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η τεκμηρίωση αλλά και η διεθνής προβολή των μνημείων και των μουσείων αναβιώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, με έναν τρόπο μοναδικό, ελκυστικό για τον φυσικό και ψηφιακό επισκέπτη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα και στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόσφατα είδαμε σε ανώτατο, επίσημο επίπεδο, δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνεται δυναμική επαναφορά της διεκδίκησης της Ελλάδας προς τη Βρετανία. Είχε προηγηθεί η σημαντική απόφαση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης (ICPRCP). Για πρώτη φορά στα χρονικά, η UNESCO, με απόφαση αποκλειστικά στοχευμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζει το ζήτημα ως διακρατική διαφορά και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα. «Με σταθερά βήματα και δυναμική παρουσία στα διεθνή fora, η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα, η συμμετοχή μου στην κοινή προσπάθεια όλων, όσοι εκπροσωπήσαμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην 22η Σύνοδο της Επιτροπής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη του Υπουργείου που διαχρονικά συμβάλλουν στην εθνική αυτή προσπάθεια, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Βασιλική Παπαγεωργίου, αλλά και τον Καθηγητή Αρχαιολογίας και Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη, για την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια του. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολιτισμό μας και στην ιστορία μας, και με τις οδηγίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε αυτή η επιτυχία να οδηγήσει στην πραγμάτωση ενός στόχου που αποτελεί αίτημα όλων των Ελλήνων» αναφέρει ο Γιώργος Διδασκάλου.
Ξεχωριστούς παράγοντες της πολιτισμικής μας ταυτότητας αποτελούν οι περιοδικές εκθέσεις, οι συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου αλλά και τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ που συμβάλλουν στην εμπέδωση και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και στην προβολή της χώρας μας. Τα ετήσια φεστιβάλ, πολύχρονοι θεσμοί πλέον, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά και τα θεματικά φεστιβάλ εικαστικών τεχνών, κινηματογράφου, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνούς κοινού και καλλιτεχνών αποτελώντας εργαλείο αναγνωρισιμότητας της χώρας μας και προσέλκυσης επισκεπτών.
Υπηρετώντας αυτή την αρχή και προσέγγιση, ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020 και παρά τα εμπόδια που όρθωσε η πανδημία, εδώ και δύο χρόνια έχει προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν. Φέτος, 140 εκδηλώσεις και δρώμενα από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, δημιούργησαν μια γέφυρα σύνδεσης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού.
«Η πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη, είναι ένα απαράμιλλο αξιακό μέγεθος. Είναι τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον, οι εικόνες, οι παραδόσεις, οι γεύσεις, οι μυρωδιές, οι ήχοι. Είναι ο συγκλονιστικός πλούτος των υλικών μαρτυριών της Ιστορίας αλλά και των ζωντανών και των άυλων πολιτιστικών παραδόσεων της πατρίδας μας. Είναι ένας απέραντος κόσμος, αστείρευτος από εμπειρίες μοναδικές. Είναι αυτός ο κόσμος “ο μικρός ο μέγας” που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να αξιοποιήσουμε και να παραδώσουμε στους επόμενους. Είναι αυτός ο κόσμος που μας δίνει το όραμα και τη δύναμη να συνεχίζουμε” σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.
Η Πελοπόννησος, ως μια κατεξοχήν ιστορική Περιφέρεια από αρχαιοτάτων χρόνων, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτιστικής στρατηγικής του Υπουργείου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό “εργοτάξιο” καθώς είναι σε εξέλιξη σειρά από παρεμβάσεις και σημαντικά έργα πολιτισμού» αναφέρει ο Γιώργος Διδασκάλου, ενώ ευχαριστεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους, τα στελέχη και όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αγαστή συνεργασία και τη στήριξη προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού μας».
Ανάμεσα στα κυριότερα έργα συντήρησης και αποκατάστασης εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών κτιρίων, δημιουργίας νέων μουσείων στην Πελοπόννησο περιλαμβάνονται:
► Η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του κτηρίου Βίγγα στη πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
► Η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη παραλία Ναυπλίου προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Οι σωστικές επεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και το ερευνητικό πρόγραμμα για τη συνολική αποκατάσταση του Ναού, καθώς και του παρακείμενου κτηρίου «Ενετικό» για τη λειτουργία τους ως σύνολο μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
► Η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος ύψους 150.000 ευρώ για την προστασία των τοίχων της Ακροναυπλίας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
► Η διαμόρφωση από τον ΟΔΑΠ πωλητηρίου και αναψυκτηρίου στο κάστρο Παλαμηδίου με χρηματοδότηση του ΟΔΑΠ.
► Η ολοκλήρωση των μελετών για το Μουσείο Ερμιόνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
► Η κατασκευή από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του νέου Μουσείου Άργους με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Οι νέες διαμορφώσεις και διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο Ασκληπιείου – Επιδαύρου που πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα μετά την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan και των επιμέρους μελετών .
► Η αποκατάσταση και ανάδειξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Τελωνείου Ναυπλίου, προϋπολογισμού 1εκατ. ευρώ. με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
► Η ολοκλήρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του έργου αποκατάστασης του επιθαλάσσιου φρουρίου «Μπούρτζι» με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
► Η αποκατάσταση και στερέωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κάστρου της Καρύταινας, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου της Χώρας στη Μεσσηνία, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Η συνέχιση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού των εργασιών αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Η προστασία και ανάδειξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Αρχαίας Διόλκου στον Ισθμό Κορινθίας, προϋπολογισμού 755.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Η ανάδειξη και αναβάθμιση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Μυστρά, προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και το ΥΠΠΟΑ.
► Η στερέωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού των βραχωδών πρανών και της θεμελίωσης του Κάστρου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου.
► Η κατασκευή νέου Μουσείου Σπάρτης και η αποκατάσταση του Παλαιού με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος, το ΠΕΠ Πελοποννήσου και το ΥΠΠΟΑ.”
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.