Ελλάδα Συνεργασία για την πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών – Εθνικό...

Συνεργασία για την πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών – Αστεροσκοπείο Αθηνών και Ινστιτούτου Κύπρου

0

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ινστιτούτο Κύπρου, υπέγραψαν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου Σύμφωνο συνεργασίας για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Τη σύμπραξη των τριών επιστημονικών φορέων, εξήγγειλαν σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο ιστορικό κτίριο Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του ΕΑΑ, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, Καθ. Νικόλαος Βούλγαρης, και ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας Πρόεδρος του ΙΚυ.

Την τελετή χαιρέτισαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου κ. Κώστα Καδής, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κύπρου, κ. Κυριάκος Κόκκινος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τριών φορέων που υπέγραψαν το Σύμφωνο και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από Ελλάδα και Κύπρο.

Η συνεργασία των τριών φορέων κρίνεται όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική και αναγκαία, καθώς κατά τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα τη συχνότερη εμφάνιση καταστροφικών δασικών και περιαστικών πυρκαγιών. Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αναμένονται δραματικές, με απώλεια ζωών και περιουσιών, την υποβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, τη μείωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής και την τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή υστέρηση.

H συμφωνία – ορόσημο για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών σε Ελλάδα και Κύπρο, εστιάζεται στους πιο κάτω άξονες:

  • Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς ως προς το θέμα των δασικών πυρκαγιών.
  • Στην ανάπτυξη ενός πλαισίου ερευνητικής συνεργασίας που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα ενσωματώσει, οργανώσει και αξιοποιήσει την κατά ίδρυμα υπάρχουσα γνώση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σε όλα τους τα στάδια.
  • Στην προσπάθεια διασύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας για την παροχή του υπό ανάπτυξη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου.
  • Την προσφορά της «υπηρεσίας» αυτής σε όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο Εθνικών πρωτοβουλιών, όπως αυτό της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Η τελετή προβλήθηκε στο κανάλι YouTube του Ινστιτούτου Κύπρου

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version