ΚορινθίαΨυχογιός σε Βορίδη: Αλλάξτε άμεσα την άδικη διαδικασία της ιθαγένειας με τον...

Ψυχογιός σε Βορίδη: Αλλάξτε άμεσα την άδικη διαδικασία της ιθαγένειας με τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων που ζουν επί δεκαετίες στη χώρα

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, απεύθυνε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την προβληματική, ταξικά μεροληπτική, γεμάτη αποκλεισμούς κυβερνητική πολιτική στην κτήση ιθαγένειας με πολιτογράφηση.

Ο κ. Ψυχογιός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κατέδειξε πως η διαδικασία πολιτογράφησης πρέπει να είναι το επιστέγασμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και την ένταξη, να είναι ταχεία, δίκαιη και προσιτή σε όλους/ες όσους/ες το επιθυμούν.

Καταφέρθηκε κατά του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος των 8.000 κατά τα προηγούμενα 3, 5 ή 7 χρόνια, αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει ο αιτών, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν είναι ατομικό ή οικογενειακό, αλλά και της προϋπόθεσης της σταθερής εργασίας, και έκανε σαφές ότι πρόκειται για άδικα και ταξικά κριτήρια που μετατρέπουν τη διαδικασία κτήσης Ιθαγένειαςσε δικαίωμα για λίγους, με δεδομένο τα 12 σχεδόν χρόνια κρίσης, την κατάσταση της οικονομίας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μαύρης εργασίας, αποκλείοντας ουσιαστικά το 90% των υποψηφίων.

Αναφερόμενος στην καταβολή παραβόλου είπε πως πρέπει να υπάρχει ένα και μόνο παράβολο το ύψος του οποίου να είναι καθορισμένο με ρεαλιστικά κριτήρια ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά προς την αίτηση. Έφερε παράδειγμα την καταβολή 2.100 Ευρώ από οικογένεια με τρεις αιτούντες που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν 700 Ευρώ έκαστος/η στις πρόσφατες γραπτές εξετάσεις.

Σχετικά με τη διαδικασία με κλειστού τύπου ερωτήσεις ανέφερε ότι αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και τους βιοτικούς δεσμούς των υποψηφίων με τη χώρα και όχι να περιλαμβάνουν θέματα που είναι δύσκολα ακόμα για πολλούς γηγενείς πολίτες.

Στη συνέχεια, κατέδειξε πως ο χαρακτήρας αποκλεισμού που έχει δοθεί στη διαδικασία επιβεβαιώθηκε τόσο από επισκέψεις που πραγματοποίησαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, αλλά και μετά από επικοινωνία με στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων, φορείς και οργανώσεις του πεδίου και μεταναστευτικές κοινότητες.

Ο Υπουργός σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ανέφερε ότι η διαδικασία κτήσης ιθαγένειας δεν συνιστά δικαίωμα των μεταναστών, αλλά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας το οποίο μπορεί να ασκεί κατά το δοκούν, συμπλήρωσε πως η διαδικασία της εξέτασης ήταν υποδειγματική παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τον βουλευτή, ενώ τόνισε ότι οεισοδηματικός«κόφτης» που έχει τεθεί είναι το χαμηλότερο όριο που μπορούσε να τεθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ψυχογιός του αντέτεινε ότι περίπου το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων δεν πιάνουν αυτά τα «όρια».

Εξάλλου, ο κ. Ψυχογιός έκανε σαφές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι πρέπει να αρθούν αυτοί οι άδικοι και εξωπραγματικοί περιορισμοί, όπως το υπάρχον εισοδηματικό κριτήριο και η προϋπόθεση σταθερής εργασίας, καθώς και να αναμορφωθεί η τράπεζα θεμάτων, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ορισμένων τουλάχιστον προκλητικών ερωτήσεων από την τελευταία διαδικασία της γραπτής εξέτασης. Κλείνοντας, τόνισε ότι το μόνο που εξυπηρετεί η πολιτική αποκλεισμών και περιθωριοποίησης είναι η ικανοποίηση ενός υπερσυντηρητικού και ξενοφοβικού ακροατηρίου, ενώ επισήμανε ότι ένα δίκαιο σύστημα απονομής ιθαγένειας, εκτός από τη διασφάλιση του δικαιώματος, θα λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συζήτηση στο σύνδεσμο: https://youtu.be/xSzef8fQU_I

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα