ΑργολίδαΓ. Γεωργόπουλος: Ρεαλιστικός αναπτυξιακού χαρακτήρα ο Προϋπολογισμός του 2022

Γ. Γεωργόπουλος: Ρεαλιστικός αναπτυξιακού χαρακτήρα ο Προϋπολογισμός του 2022

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2022.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης ΝΕΔΥΠΕΡ κ. Τάσος Τόκας, εγείρει μια σειρά εντελώς άστοχων και ανεδαφικών παρατηρήσεων επί της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2022, προκειμένου να δικαιολογήσει την στάση του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταρχήν ο Προϋπολογισμός δεν ήρθε καθυστερημένα προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντιθέτως είμαστε μαζί με τον Δήμο Επιδαύρου, οι πρώτοι Δήμοι στην Αργολίδα που τον έχουν ψηφίσει και από τους πρώτους στην Ελλάδα.

Είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός αναπτυξιακού χαρακτήρα, ο οποίος αξιοποιεί μια πληθώρα χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων και πήρε έγκαιρα έγκριση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.

Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, ο Δήμος Ερμιονίδας έχει καταθέσει ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις σε μια σειρά Περιφερειακών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων όπως το “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”,  το “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”, το “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, το “ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ”, το “Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”  και το “ΕΣΠΑ”.

Πολλές από αυτές τις χρηματοδοτικές προτάσεις έχουν ήδη εγκριθεί και άλλες βρίσκονται υπό έγκριση. Για παράδειγμα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε η κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου στο κτήμα δωρεάς Ηλία Φωστίνη ενώ στο πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” εντάχθηκε και εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η τριτοβάθμια αναβάθμιση του Βιολογικού Κρανιδίου, ύψους 3.127.000,00€.

Σε άλλες περιπτώσεις έχουν ήδη εκταμιευθεί τα χρηματικά ποσά και έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται αυτή την περίοδο τα έργα.

Υπάρχουν συνεργασίες με αναπτυξιακές εταιρείες, όπως με την “Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.”, με το “Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία” και με την “ΜΟΔ Α.Ε.”.

Οι εν λόγω συνεργασίες έχουν αποφέρει για τον Δήμο Ερμιονίδας την εκπόνηση αρκετών σημαντικών μελετών αναπτυξιακών έργων σε όλους τους τομείς.

Για παράδειγμα η συνεργασία με την “ΜΟΔ Α.Ε.” απέφερε την έγκριση κονδυλίου 50.000,00€ για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του παραδοσιακού οικισμού του Κρανιδίου.

Επίσης ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν προβλέπει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, όταν άλλοι Δήμοι της Αργολίδας έκαναν αύξηση 50% έως 60%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε εν μέσω μιας πανδημίας αποφασίσαμε να μην επιβαρύνουμε οικονομικά τους Δημότες τέτοια εποχή.

Επίσης με εισοδηματικά κριτήρια, αποφασίστηκε για πρώτη φορά, η μείωση ή και η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο κωδικός “Κ.Α. 20 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ”, αφορά τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες για την διαχείριση των απορριμμάτων, την καθαριότητα και τον δημοτικό φωτισμό και πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως ισοσκελισμένος, δηλαδή τα έσοδα να καλύπτουν ακριβώς τα έξοδα, διαφορετικά ο Προϋπολογισμός δεν λαμβάνει την έγκριση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οπότε το να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο κωδικός αυτός δεν είναι ισοσκελισμένος κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, σημαίνει ότι δεν γνωρίζει το θέμα ή δεν επιθυμεί να ενημερωθεί.

Τέλος όταν συζητείται ένας Προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο, βάση του Νόμου αυτός πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος να ψηφίσει κατά ή παρών ή να καταψηφίσει ορισμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού και να ψηφίσει κάποιους άλλους.

Η μόνη διαφορετική περίπτωση που υφίσταται, είναι να κατατεθεί από κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο ή από μια Δημοτική Παράταξη ένας άλλος Προϋπολογισμός, οπότε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν είτε τον έναν είτε τον άλλον. Όχι όμως να καταψηφίσουν.

Στην δική μας περίπτωση υπήρχε μόνο ένας Προϋπολογισμός που κατατέθηκε προς ψήφιση από την Δημοτική Αρχή, ο οποίος επί των 22 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων έλαβε 18 θετικές ψήφους.

Δεν ψήφισαν ορισμένους κωδικούς οι κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης, Λάμπρου Τάσος, Κριτσωτάκης Γιάννης και Τόκας Τάσος.

Παρόλο που τους εξήγησα ακριβώς την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία, αυτοί δεν άλλαξαν γνώμη και επέμειναν στην άποψή τους, η οποία βέβαια δεν έχει καμία νομική υπόσταση, προφανώς συγχέοντας την διαδικασία ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού με αυτή του Προϋπολογισμού ενός Δήμου.

Η στάση τους δείχνει ότι είναι επαγγελματίες αντιπολιτευόμενοι, υπηρετώντας μάλιστα μια στείρα αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Εγώ και οι συνεργάτες μου συνεχίζουμε απτόητοι τον καθημερινό μας αγώνα, πάντα στην υπηρεσία των Δημοτών, με στόχο την εφαρμογή του προγράμματός μας και την πρόοδο της πανέμορφης Ερμιονίδας.

Καλή Χρονιά σε Όλους.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα