ΠεριφέρειαΗ "Ανταρσία στο Μωριά" για το άνοιγμα των σχολείων

Η “Ανταρσία στο Μωριά” για το άνοιγμα των σχολείων

Η νέα χρονιά για τα σχολεία ξεκίνησε όπως τέλειωσε και η προηγούμενη ή και ακόμη χειρότερα.

Το νέο κύμα της πανδημίας στο οποίο βρισκόμαστε έχει αναδείξει, με τον πιο σκληρό για την κοινωνία τρόπο, τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη δολοφονική διαχείρισή της, υποτάσσοντας την υγεία του λαού στην καπιταλιστική κερδοφορία. Παραβλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων που εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, τους χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς που νοσούν ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων, τους εξαντλημένους υγειονομικούς και το διαλυμένο ΕΣΥ, την απουσία δωρεάν rapid και pcr τεστ, η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα που όχι μόνο δεν έχουν κανέναν υγειονομικό αντίκρισμα (όπως η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση) αλλά θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τους εργαζόμενους και την νεολαία, αδιαφορώντας για την υγεία του κόσμου, αρνούμενη να πάρει εκείνα τα μέτρα που προτείνουν οι εκπαιδευτικοί.

Τα σχολεία στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση άνοιξαν με δια ζώσης λειτουργία χωρίς την αραίωση των τμημάτων και διατηρώντας το αντιεπιστημονικό ποσοστό 50%+1 για το κλείσιμο των τμημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν σημαντικούς αγώνες για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το υπουργείο αρνείται να προσλάβει μόνιμο εκπαιδευτικό και καθαριστικό προσωπικό η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων συνεχίζεται κανονικά.

Η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξίσου ανησυχητική. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας τα ανύπαρκτα μέχρι τώρα υγειονομικά πρωτόκολλα θα μείνουν «ως έχουν», ενώ την ίδια στιγμή εξαγγέλλεται εξ’ ολοκλήρου δια ζώσης εξεταστική.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι παραπάνω από σαφείς. Πλήρης εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του σε βάρος της δημόσιας παιδείας και υγείας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πανδημίας για την υλοποίηση και θεσμοθέτηση αντιδραστικών τομών σε όλα τα επίπεδα. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η συνέχιση της ταξικής και αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής, η ιδιωτικοποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσο της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, οι εξετάσεις τύπου PISA, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων,  όπως δηλώνουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν παρά την τραγική κατάσταση των σχολείων, την επέλαση της πανδημίας και τα καταστροφικά αποτελέσματα από την περσινή εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών, η παρουσία των μαθητών των φοιτητών και των εκπαιδευτικών στο φυσικό τους χώρο είναι αναγκαιότητα. Με τα κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση, την οποία πέρσι όλοι υπερθεμάτιζαν, κυβέρνηση περιφέρεια και δήμοι προσφέροντας μάλιστα επιλεκτικά και με τυμπανοκρουσίες ελάχιστα laptop στα σχολεία, έχουν δημιουργηθεί τεράστια μορφωτικά ελλείμματα και αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες. Η πολιτική των περικοπών και της λιτότητας, σε συνδυασμό με το μπαράζ αντιεκπαιδευτικών μέτρων λειτουργούν σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας.

Το ζήτημα της ασφαλούς, δια ζώσης λειτουργίας της εκπαίδευσης, της συνολικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής των ταξικών φραγμών, του αυταρχισμού και της επιχειρηματικής λειτουργίαςπρέπει να γίνει υπόθεση του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Κόντρα στις λογικές «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ απαιτείται ουσιαστική ρήξη με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και κοινή ανατρεπτική δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων με πολιτικό πλαίσιο που θα απαιτεί:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, δημιουργία κλινών ΜΕΘ, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση.
  • Δωρεάν rapid και PCR τεστ χωρίς αποκλεισμούς, ουσιαστική δημόσια ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  • Μείωση τού αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία, μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη. Δωρεάν παροχή υγειονομικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν τεστ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως. Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού και καθαριστικού προσωπικού. Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Καμία αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
  • Άμεση πρόσληψη διδακτικού και καθαριστικού προσωπικού σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
  • Εγκατάσταση κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε όλα τα ιδρύματα για τη δωρεάν διεξαγωγή rapid τεστ για όλους τους/τις φοιτητές/ριες και τους/τις εργαζόμενους/ες. Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκες, αντισηπτικά κλπ), συχνή απολύμανση των χώρων διδασκαλίας.
  • Ασφαλής, δια ζώσης εξεταστική με εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για όσους φοιτητές αδυνατούν να παραστούν σε αυτήν. Κανένας αποκλεισμός φοιτητή/ριας από την εξεταστική.
  • Εδώ και τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και την υγεία, όχι για στρατό, αστυνομία, κανάλια, κεφάλαιο.
  • Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία και νέο νόμο. Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.
  • Να καταργηθούν από φέτος και για πάντα η ΕΒΕ, η Τράπεζα Θεμάτων, οι εξετάσεις τύπου PISA . Όχι στους ταξικούς φραγμούς.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα