ΆρθραΠαναγιώτης Ψυχογυιός: Άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων για το μείζον αγροτικό πρόβλημα

Παναγιώτης Ψυχογυιός: Άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων για το μείζον αγροτικό πρόβλημα

Η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή της Αργολίδας είναι δυστυχώς τραγική μετά και την χθεσινή νύχτα. Η θερμοκρασία έφτασε στον Αργολικό κάμπο και στους -7 και σε συνδυασμό με τις απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος που εμπόδισαν την αντιπαγετική προστασία ,οδήγησαν στην καταστροφή προϊόντων που ήταν απούλητα πάνω στα δέντρα.

Η πρωτογενής παραγωγή, που είναι ο κινητήριος μοχλός της Αργολικής οικονομίας με την μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ του νομού, δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα,πράγμα που θα επηρεάσει τους πάντες στο άμεσο μέλλον,με όποια δραστηριότητα και αν έχουν.

Αυτό σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (άυξηση 15,3 %), λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια,στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές οδηγεί μαθηματικά σε οριστική εγκατάλειψη των γεωργικών εκτάσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα είναι περίπου 3 φορές αυξημένο, τα δε λιπάσματα-φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί μέχρι και 200%. Πορτοκάλια που πωλούνται σήμερα με 18 λεπτά,θα έπρεπε να πωλούνται με 50 για να μπορέσουν σε αυτές τις συνθήκες πληθωρισμού να αφήνουν ένα εισόδημα στον παραγωγό για να συνεχιστεί η καλλιέργεια τους. Την ίδια στιγμή η έλλειψη εργατικού δυναμικού και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψης νερού αλλάζει τελείως το τοπίο των καλλιεργειών που υπάρχουν και δυσχεραίνουν το έργο των αγροτών. Το αγροτικό ζήτημα στην Αργολίδα είναι μείζον για την επιβίωση του νομού.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για την αποκατάσταση των ζημιών στην Αργολίδα αλλά και συνολικά για την συγκράτηση του κόστους παραγωγής. Οι επιχειρηματικές αβεβαιότητες και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της γεωργίας δικαιολογούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κρατική παρέμβαση.

Ταυτόχρονα δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα ανακούφισης και οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα στους παραγωγούς για τις ζημιές που άφησε πίσω η κακοκαιρία. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση και η προσαρμογή στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ με μέτρα όπως:

  • Εισοδηματική στήριξη μέσω άμεσων ενισχύσεων, που εξασφαλίζει τη σταθερότητα του εισοδήματος και αμείβει τους γεωργούς για τις φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.
  • Μέτρα για την αγορά, με σκοπό την αντιμετώπιση δυσχερειών της αγοράς, όπως, η απότομη πτώση της ζήτησης λόγω κινδύνου για την υγεία, ή η πτώση των τιμών λόγω προσωρινής πλεονασματικής προσφοράς στην αγορά.
  • Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης με εθνικά και περιφερειακά προγράμματα για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
  • Επιδοτούμενα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτόνομα φωτοβολταϊκά, ενεργειακές κοινότητες που θα εξασφαλίσουν μείωση του κόστους παραγωγής τα επόμενα χρόνια.
  • Νέα Αρδευτικά έργα πνοής και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων, που θα αντιμετωπίσουν άμεσα την έλλειψη αρδευτικού νερού.

Πέραν λοιπόν των όποιων ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών απ τους αρμοδίους, πρέπει να υπάρξει συνολική κινητοποίηση όλων των φορέων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προτάσεις και δράσεις ,που θα οδηγήσουν την πολιτική ηγεσία να υιοθετήσει μέτρα για την ελάφρυνση και το μέλλον των παραγωγών.

Το πρόβλημα αφορά τους πάντες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ

Οικονομολόγος-Λογιστής

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Αργολίδας

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα