Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΕλλάδαΠροσφυγή στο ΣτΕ κατά της εγκυκλίου Τσακλόγλου για συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εγκυκλίου Τσακλόγλου για συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλοι τρεις σύλλογοι με αίτηση ακύρωσης και αρ. κατάθεσης 153-19/1/2022, κατά της εγκυκλίου Τσακλόγλου, που προκαλεί δραματικές περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Το Δίκτυο, με αίσθημα ευθύνης προς τους συνταξιούχους, ζητάει να κριθεί αντισυνταγματική αυτή η παράνομη εγκύκλιος, που παραμονές Πρωτοχρονιάς δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος προβαίνει σε μια αυθαίρετη ερμηνεία παλαιότερου Ασφαλιστικού Νόμου, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου», με την οποία θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη για όσους είναι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβίβασης, περισσότερων συντάξεων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος και εισπράττουν συντάξεις χηρείας και όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, θα χάσουν την εθνική σύνταξη που λάμβαναν έως τώρα. Το Δίκτυο εκτιμά ότι το μέτρο αυτό επιβαρύνει περίπου 170.000 δικαιούχους, με ετήσιο κόστος στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα επιβαρύνει και όλους τους νέους συνταξιούχους, που θα προκύπτουν εφεξής και οι οποίοι θα ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι μία εθνική σύνταξη (384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης), ειδικά για τις συντάξεις χηρείας μπορεί να φτάνει έως τα 268 ευρώ (και όταν υπάρχουν δύο συντάξεις χηρείας χάνουν έως και 412€. Είναι στη διάθεσή σας στοιχεία συνταξιούχων που το αποδεικνύουν και βρίσκονται στο ΕΝΔΙΣΥ). Τώρα, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου τα ποσά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν για χιλιάδες συνταξιούχους.

Το ΕΝΔΙΣΥ δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία άλλη περικοπή σύνταξης. Οι εμπνευστές αυτής της εγκυκλίου πρέπει να μην την εφαρμόσουν. Πάνε με μια εγκύκλιο να αλλάξουν διάταξη νόμου, που εφαρμόστηκε εντελώς διαφορετικά επί 5,5 χρόνια! Διάταξη νόμου που την είχε αποδεχτεί μέχρι και η τρόικα! Πρόκειται για καθαρή ληστεία. Το Δίκτυο έχει αποφασίσει να αντισταθεί με κάθε μέσο στη νέα λυσσαλέα επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Η ευθύνη ανήκει προσωπικά στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι ο ενορχηστρωτής αυτών των νέων περικοπών στις συντάξεις.

Εντολοδόχοι του είναι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

Οι συνταξιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι είναι εκείνοι που πάνε να τους περικόψουν τις συντάξεις τους.

Επίσης θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι σήμερα 20/1/2022 υπήρξε συνάντηση της Π.Ο.Α.Σ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας) του Προέδρου Βαγγέλη Χριστακόπουλου και του Αντιπροέδρου Νικήτα Καλογιαννάκη στα γραφεία του ΕΝΔΙΣΥ. Συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν αρκετά θέματα που αφορούν άμεσα τους συνταξιούχους, υπήρξε σύμπνοια απόψεων, μεταξύ δε των άλλων αναφέρουμε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο ΣτΕ της Π.Ο.Α.Σ.Α. όταν συζητηθεί η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης της ανωτέρω εγκυκλίου.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα