ΕλλάδαΟ e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000...

Ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 συντάξεις…

Επέμενε και δικαιώθηκε το ΕΝΔΙΣΥ

Μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε το λάθος που έχει γίνει στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων 2019 (νόμος Κατρούγκαλου)! Πρόκειται για δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Φορέας, με έγγραφό του, διαπιστώνει και ο ίδιος το λάθος (μη εφαρμογή νόμου) που έχει γίνει με το ασφάλιστρο που χρησιμοποιήθηκε και τα βαρέα ανθυγιεινά και υπερβαρέα για να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός. Επανυπολογισμός που επί της ουσίας έδινε μεγαλύτερες συντάξεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων!

Το ΕΝΔΙΣΥ είχε ενημερώσει με επανειλημμένη αλληλογραφία προς τους Υπουργούς και τις διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός ήταν λάθος διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο. Είχε προειδοποιήσει το ΕΝΔΙΣΥ ότι αν δεν διορθωθεί ο συγκεκριμένος επανυπολογισμός, ο δεύτερος επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση ν.4670/2020 θα ήταν και αυτόςλάθος. Επομένως το λάθος θα διαιωνιζόταν. Και φτάνουμε στην παραδοχή του σήμερα.

Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ, «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. Για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη (σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση θα είναι μεγάλη)!

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης με τους Υπουργούς Βρούτση – Χάτζηδάκη αλλά και τους Διοικητές του e-ΕΦΚΑ Χάλαρη – Δουφεξή που αρνούνταν να εφαρμόσουν του νόμους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Φορέας, μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά του Δικτύου. Φαίνεται ολοκάθαρα ότι υπάρχει λάθος στην α’ φάση του επανυπολογισμού, επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο. Σημειωτέον, η αύξηση φτάνει τα 691,87 ευρώ το μήνα όπως στην περίπτωση που αναφέρεται στο κείμενο του e-ΕΦΚΑ αναλύουμε πως προκύπτει το ποσό μετά από υπολογισμούς σε μηχανογραφικό πρόγραμμα που εφαρμόζει σωστά τους νόμους και διαθέτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1582,18 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1733,60 ευρώ (ν.Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1041,73 ευρώ. Συνολικά η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 691,87 ευρώ το μήνα.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους, που γνωρίζουν ότι διέθεταν βαρέα ένσημα περισσότερα των ενσήμων που έχουν υπολογιστεί στην σύνταξή τους , καθώς και αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20% και είναι συνταξιούχοι πριν της 13/5/2016, να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο έχοντας την απόφαση κύριας – επικουρικής σύνταξης, κωδικούς TAXISNET και το ΑΜΚΑ τους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα