Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης με ανάρτηση του στο προσωπικό λογαριασμό του στο FB αναλύει τη σεισμικότητα για το μικρό ρήγμα κάτω από την πόλη της Θήβας και τις ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους του Γεωδυναμικού ότι το προσωπικό εργάζεται εθελοντικά στις αποστολές… Διαβάστει τι αναφέρει αναλυτικά ο κ .Τσελέντης:
Όπως σας έχω ενημερώσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσπαθεί πάντα να εκπληρώνει τον κοινωνικό του ρόλο. Στις ποιο πολλές περιοχές που γίνονται σεισμοί κοντά σε αστικά κέντρα και υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο, κινείται άμεσα και εγκαθιστά επιπλέον σεισμογράφους. Και όλα αυτά παρά την τεράστια έλλειψη πόρων που έχουμε. Σε λίγες ημέρες ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ τα απαραίτητα για την κάλυψη της μισθοδοσίας της νυκτερινής βάρδιας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του Έλληνα Πολίτη!!!
Σε όλες τις αποστολές μας το προσωπικό του Γεωδυναμικού εργάζεται εθελοντικά ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ και τους καλύπτουμε μόνο τα έξοδα. Αυτό κάναμε και για την περιοχή της Θήβας, όπου εγκαταστήσαμε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ Η ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 5 επιπλέον όργανα, για αυτό και έχουμε τις λεπτομερείς εικόνες που περιγράφουν την εξέλιξη της σεισμικότητας. Για αυτό και κάναμε επιστημονικές εκτιμήσεις βασιζόμενοι σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε «αέρα κοπανιστό». Ήμασταν αυτοί που όταν κάποιος «τρομολάγνος» σεισμολόγος, για το ένα λεπτό δημοσιότητας, ξεσήκωσε τη πόλη και ποντάρισε στην μεγάλη σεισμικότητα της Ελλάδος ώστε αν κάνει κάποιον μεσαίου μεγέθους σεισμό θα βγει στα ΜΜΕ να μας πει ότι τον πρόβλεψε και φυσικά να μας κατηγορήσει… Φυσικά τα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ λόγω του ότι θέμα της κινδυνολογίας πουλάει το έκαναν «πρωτοσέλιδο».
Δυστυχώς τον επόμενο μήνα για οικονομικούς λόγους θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε τα επιπλέουν όργανα. Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση μου δεν ήμαστε η Τράπεζα της Ελλάδας. Έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου στα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής με έμφαση σε Θήβα – Λιβαδειά. Ελπίζω κάποιοι να την μελετήσουν με την δέουσα προσοχή και όχι να μας θυμούνται σε περιόδους σεισμικής δράσεις απαιτώντας από εμάς να παίζουμε το ρόλο του επαγγελματία σεισμικού εφυσηχαστή!!!
Εδώ οφείλω να αναφέρω το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Δημάρχου και της Αντιπεριφερειάρχου Κας Παπαθωμά με τους οποίους ευρίσκομαι σε καθημερινή επαφή.(**)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Η σεισμικότητα οφείλεται σε ένα μικρό ρήγμα κάτω από την πόλη το οποίο έχει διάφορους κλάδους και δεν έχει το δυναμικό για να δώσει μεγάλο σεισμό. Ομιλώ για το συγκεκριμένο ρήμα γιατί η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλες σεισμοτεκτονικές δομές οι οποίες έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν αλλά δεν βλέπουμε κάτι σχετικό με την ενεργοποίηση τους ούτε κάποια μετανάστευση των επικεντρών προς αυτές. Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρός σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 4,5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο. Οι κάτοικοι πρέπει φυσικά αν εφαρμόζουν όλα τα μέτρα αντισεισμικής προφυλάξεις τα οποία είναι γνωστά. Προγραμματίζω να κάνω μία ομιλία στην Θήβα ανοιχτή στον κόσμο όπως έχω κάνει σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος για να ενημερωθούν οι κάτοικοι.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.