ΕλλάδαΣυνάντηση ΕΝΔΙΣΥ με Τσίπρα: Ποια θέματα του έθεσαν οι συνταξιούχοι

Συνάντηση ΕΝΔΙΣΥ με Τσίπρα: Ποια θέματα του έθεσαν οι συνταξιούχοι

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή, 18 Μαρτίου, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά συνάντηση μέσα σε τέσσερις μήνες, αφού ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δεχτεί το προεδρείο του Δικτύου και στις 2 Νοεμβρίου 2021. Το ΕΝΔΙΣΥ παρέθεσε πλήρες υπόμνημα με όλα τα «ανοιχτά θέματα», που απασχολούν το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει από όλα τα κόμματα, αλλά και την Κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές συναντήσεις, επί των ζητημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους. Οποιαδήποτε πρόσκληση θα γίνει αποδεκτή.

Πάγιο αίτημα η επαναφορά των συντάξεων στο ύψος προ των μνημονίων.

Παραθέτουμε το υπόμνημα όπως κατατέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 1. Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη σύνταξη (για παλαιούς και νέους συνταξιούχους πριν και μετά το 2016). Ο Νόμος Κατρούγκαλου έλυσε μια τεράστια αδικία. Δεν έχει εφαρμοστεί από το 2016 έως και σήμερα με αποτέλεσμα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων να καταθέσει εξώδικο στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και ακολουθεί κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Σας ενημερώνουμε ότι καταθέσαμε Μηνυτήριες Αναφορές στον Εισαγγελέα για το θέμα της παράλληλης σύνταξής (που αφορούν συνταξιούχους πριν και μετά το 2016) τις οποίες και σας καταθέτουμε. Η Μηνυτήρια Αναφορά που αφορά τους συνταξιούχους για πριν
το 2016, βρίσκεται ήδη στον 6
ο Πταισματοδίκη, έγινε κλήτευση των μηνυτών και των μαρτύρων.

 1. Επανυπολογισμός συντάξεων του 2019 σε κύριες συντάξεις. Λάθος ο επανυπολογισμός σε 600.000 συντάξεις. Καταθέσαμε εξώδικο και ακολουθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Π. Δουφεξή και κατά της Γενικής Διευθύντριας.

Σας ενημερώνουμε ότι καταθέσαμε Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα για το θέμα του λάθους επανυπολογισμού των συντάξεων το 2019 σε σχέση με τον μη επανυπολογισμό των Βαρέων, Υπερβαρέων, ακόμη και στις αναπηρικές, καθώς και του αυξημένου ασφαλίστρου. Σας πληροφορούμε ότι μετά την Μηνυτήρια Αναφορά μας εστάλησαν από τον e-ΕΦΚΑ επιστολές στις οποίες παραδέχεται ο e-ΕΦΚΑ το λάθος του σε κάποια από τα ονόματα που αναφέρονταν στην Μηνυτήρια Αναφορά, ενώ στα υπόλοιπα δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Σημειωτέων, απ΄ όσο γνωρίζουμε, ο επανυπολογισμός των συντάξεων πραγματοποιήθηκε τον 9/2019 (μπορείτε να το διερευνήσετε) όταν εσείς πλέον δεν ήσασταν κυβέρνηση. Το θέμα για εμάς δεν είναι να διορθωθεί το λάθος σε όσους καταθέσουν Μηνυτήριες Αναφορές ή Εξώδικα, αλλά στο σύνολο των θιγμένων συνταξιούχων και μάλιστα σε καιρούς ακρίβειας. Στην Μηνυτήρια Αναφορά αναφέρονται τα λάθος ποσά, τα οποία είναι τεράστια. Καταλαβαίνετε λοιπόν την οικονομική βλάβη που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

 1. Επαναφορά του άρθρου 120 του νόμου 4611/2019 που κατήργησε ο Βρούτσης (13η σύνταξη).

Αίτημα στο οποίο και επανερχόμαστε μετά την κατάργηση του νόμου.

 1. Κατάργηση του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για πολλαπλές συντάξεις.

Καταθέτουμε αγωγές και ζητάμε την κατάργησή του γιατί τον θεωρούμε έναν επιπλέον φόρο.

 1. Α) Κατάργηση του 25% στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι Δημόσιοι υπάλληλοι και μιλάμε για παλαιούς συνταξιούχους πριν το 2016. Εδώ θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 (αύξηση του ποσοστού).


Β) Στις συντάξεις χηρείας να μην υπάρχει μείωση του ποσοστού μετά την τριετία από 70% σε 35%, όταν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται (θα υπάρξει ανάλυση).

 1. Παράνομη φορολόγηση από 2009 έως 2014. Αφορά αναδρομικά από καθυστερημένη έκδοση συντάξεων. Η ΑΑΔΕ παρανόμως έκανε εκκαθάριση με κοινοποίηση το 2020 στους δικαιούχους. Ζητάμε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ 616-617-618/2021 περί παραγραφής των συγκεκριμένων ετών, αφορά 95.000 συνταξιούχους.

Θέμα το οποίο θα αναπτύξουμε για τις δυσάρεστες εξελίξεις για τους συνταξιούχους με τον κ. Γιάννη Παρασχάκη μέλος μας, πρόεδρος της επιτροπής του συγκεκριμένου θέματος (πρώην Προϊστάμενος του Υπ. Οικονομικών).

Αναπτύχθηκε το θέμα και ζητήσαμε δεύτερη παρέμβαση στην Βουλή. Σημειωτέον παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα έχει κάνει και το ΚΙΝΑΛ με τον κ. Μουλκιώτη.

 1. Κατάργηση του νόμου 4826/2021 για την ίδρυση Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) (κατάργηση επί της ουσίας της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε, δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθεί η ίδρυση του συγκεκριμένου Ταμείου (Τ.Ε.Κ.Α.) και τα χρήματα θα δωθούν στους συνταξιούχους ως 13η σύνταξη. Το ποσό δε αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ και ανέρχεται σε 900.000.000€ κάθε έτος.

8. Κατάργηση του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021 (Α’ 68). Αφορά την έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους. Η εφαρμογή του σημαίνει για εμάς κατάργηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ενίαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, που εκδικάζεται 3/12/2021.

Υπήρξε αναβολή για τις 11/3/2022, όπου και συζητήθηκε η υπόθεση. Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας.

 1. Επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Ένα θέμα αρκετά επίκαιρο λόγω και των τελευταίων αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν πλήρως εξαθλιωθεί. Υπάρχουν λογαρισμοί της ΔΕΗ που υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημα.

 1. Μη εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων το 2016 (ο επανυπολογισμός πραγματοποιήθηκε με αυθαίρετο συντελεστή – Θα υπάρξει ανάλυση).

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αναγκαζόμαστε έτσι να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη.

 1. Εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις από τον 5/2016 και μετά (όταν η κύρια σύνταξη είναι μειωμένη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και η επικουρική. Δεν το προβλέπει ο νόμος).

Καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα. Αναγκαζόμαστε και εδώ να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη.

 1. Φόρος για τα αναδρομικά των συντάξεων που προέκυψαν μετά από νομοθετική ρύθμιση στις κύριες συντάξεις για τους νόμους 4051/12 και 4093/12 (για το ενδεκάμηνο). Ο φόρος φτάνει έως και 52%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι άδοξα ο υπολογισμός του φόρου έφτασε και το 52% των αναδρομικών που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 1. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος με τις συντάξεις πείνας να αντέξει το κόστος των αυξήσεων στα βασικά αγαθά. Το 40% των συνταξιούχων βρίσκεται με συντάξεις κάτω των 500€. Ο δε μέσος όρος των συντάξεων είναι στα 750€.

Στο συγκεκριμένο προστέθηκαν και επιπλέον αυξήσεις στα βασικά αγαθά και στην ηλεκτρική ενέργεια και στην θέρμανση. Οι συνταξιούχοι των 500€, 700€, ακόμη και των 1000€ αδυνατούν να επιβιώσουν, διότι συντηρούν άνεργα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρείται κυβέρνηση της εξαθλίωσης.

Υ.Γ. Στην προηγούμενη συνάντησή μας είχαμε θέσει δυο θέματα:

Α) αυτό της αναλογικής σύνταξης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό Ημερών Ασφάλισης και δεν πληρούν τους όρους συνταξιοδότησης (4.500 ένσημα), καθώς και την κατάργηση των 100 ενσήμων τα 5 τελευταία έτη ως προϋπόθεση για σύνταξη.

Β) επίσης, αναφέρθηκε η κατάργηση των 30 ετών ως αφετηρία για τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα