Αργολίδα"Χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και...

“Χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ”

Ερώτηση κατέθεσε στη στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των αγροτών που δεν έχουν λάβει ακόμη τις ενιαίες ενισχύσεις, τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τη β’ δόση του προγράμματος των Νέων Γεωργών του 2016, καθώς και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Επιπλέον στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Πουλάς ζητά από την κυβέρνηση να βάλει τέρμα στην προβληματική λειτουργία του ΟΣΔΕ, ώστε να πληρώνονται έγκαιρα, χωρίς λάθη και με διαφάνεια οι ενισχύσεις και να μην ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο οι αγρότες.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

«Χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ»

Η πρωτοφανής ακρίβεια που πλήττει την ελληνική κοινωνία έχει προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Επιπρόσθετες δυσκολίες αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες που δεν έχουν λάβει τις ενιαίες ενισχύσεις, τις εξισωτικές αποζημιώσεις, την β’ δόση του προγράμματος των Νέων Γεωργών του 2016 και τις ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεμα του 2021.

Η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας λόγω της ακρίβειας και των καθυστερήσεων πληρωμής των ενισχύσεων δεν επιτρέπουν σε αρκετούς γεωργούς και κτηνοτρόφους, των οποίων οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί ζημιές, να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, με συνέπεια να μην μπορούν να πληρωθούν και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Λόγω της για άλλη μία χρονιά καθυστερημένης προκήρυξης και την εμπλοκή στην επιλογή Τεχνικού Συμβούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι πολύ πιθανό οι πληρωμές που προαναφέρθηκαν να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο, όπως είναι πιθανό να καθυστερήσει και η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Επειδή ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός των πληρωμών είναι κρίσιμο στοιχείο για την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την επιβίωση των αγροτών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των αγροτών που δεν έχουν λάβει ακόμη τις ενιαίες ενισχύσεις, τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τη β’ δόση του προγράμματος των Νέων Γεωργών του 2016; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;
  1. Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα βάλει τέρμα στην προβληματική λειτουργία του ΟΣΔΕ, ώστε να πληρώνονται έγκαιρα, χωρίς λάθη και με διαφάνεια οι ενισχύσεις και να μην ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο οι αγρότες;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα