Home Αργολίδα Αν. Πουλάς: Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αισχροκέρδεια...

Αν. Πουλάς: Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αισχροκέρδεια και η έλλειψη ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους

0

Το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έφερε στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ερώτηση ο κ. Πουλάς αφού αναφέρει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι σήμερα ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης ζωοτροφών, της μεγάλης αύξησης του κόστους τους και της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στην αγορά. Επιπλέον ο κ. Πουλάς ζητά να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή η αντιπαραγωγική και παράνομη κατανομή εθνικού αποθέματος για το 2021 σε άτομα που δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα και έχουν καταπατήσει δημόσια βοσκοτόπια χωρίς ζώα, για να ενισχυθούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Να αντιμετωπισθούν άμεσα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η αισχροκέρδεια και η έλλειψη ζωοτροφών στους Έλληνες κτηνοτρόφους»

Η ελληνική κτηνοτροφία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας και των ζωοτροφών, των κόκκινων δανείων αλλά και των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης στο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, καθώς και του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ 2022-27.

Οι επιλογές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019, 2020, 2021 που προχώρησαν στην κατανομή βοσκοτόπων, σε άτομα χωρίς καμία γεωργική δραστηριότητα αντί σε κατόχους ζώων και στην κατανομή εθνικού αποθέματος σε καταπατημένες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν κατείχαν ζώα, είναι κάτι που προκαλεί τους δοκιμαζόμενους σήμερα κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ποσά που δόθηκαν παράνομα ως εθνικό απόθεμα τα έτη αυτά παρακρατήθηκαν από κτηνοτρόφους, μειώνοντας έτσι τις ενισχύσεις τους, τη στιγμή που το κόστος της διατροφής των ζώων αυξήθηκε δραματικά.

Από στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, οι επιδοτήσεις που τους παρακρατήθηκαν και ζητούν να τους επιστραφούν υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που έχουν προβλεφθεί για την κτηνοτροφία τα έτη 2022-27. Την ίδια περίοδο τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία που έπληξε την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος ήταν ανεπαρκή και κατόπιν εορτής. Το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών μοιάζει με εμπαιγμό για τους κτηνοτρόφους ενώ αναποτελεσματικός είναι ο τρόπος επιστροφής (ενίσχυσης) με βάση τον κύκλο εργασιών όπως εξαγγέλθηκε.

Στα ανωτέρω αδιέξοδα από λανθασμένους χειρισμούς, ήλθε να προστεθεί η μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους ενέργειας στα οποία, πριν ακόμη αντιμετωπισθούν, προστέθηκε τον τελευταίο μήνα και η έλλειψη ζωοτροφών που παρατηρείται στην αγορά. Η κατάσταση είναι τραγική και έχει εξαντλήσει τις αντοχές των κτηνοτρόφων της χώρας και τους δημιουργεί πλέον έντονη ανησυχία για την επιβίωση τους.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν σε όλη τη χώρα οι κτηνοτρόφοι, οι μεγάλοι έμποροι ζωοτροφών, ενώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση λόγω της αστάθειας που επικρατεί διεθνώς με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, χρεώνουν σε εξωφρενικές τιμές τις ζωοτροφές. Την έντονη κερδοσκοπία την δικαιολογούν με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα, μιας και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, ενώ σταμάτησαν οι εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία και εκτροφή κουνελιών) μπορεί να οδηγήσει τους κτηνοτρόφους άμεσα, εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε αποφάσεις μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατροφική ασφάλεια της χώρας και τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων όπως το φρέσκο γάλα και η φέτα.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο ασφυκτική για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου όπου τα προβλήματα επάρκειας ζωοτροφών είναι πιο έντονα, ενώ οι τιμές τους επιβαρύνονται επί πλέον με το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και των μεγάλων αυξήσεων που έχουν σημειωθεί στην τιμή τους και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων;
  2. Σκοπεύετε να διερευνήσετε τις καταγγελίες κτηνοτρόφων για φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των ζωοτροφών και ποια μέτρα θα λάβετε για την αντιμετώπισή αυτών των φαινομένων;
  3. Σκοπεύετε έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσετε την αντιπαραγωγική και παράνομη κατανομή εθνικού αποθέματος για το 2021 σε άτομα που δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα και έχουν καταπατήσει δημόσια βοσκοτόπια χωρίς ζώα, για να ενισχύσετε τους πραγματικούς κτηνοτρόφους να επιβιώσουν συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version