ΚορινθίαΚορινθιακός κόλπος: Οι μεταβολές ραδονίου και πως συνδέονται με σεισμούς

Κορινθιακός κόλπος: Οι μεταβολές ραδονίου και πως συνδέονται με σεισμούς

Άρθρο Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Β. Κ. Καραστάθη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο NATURE reports, το πιο έγκριτο διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό, σχετικά με τη πολυετή μελέτη των μεταβολών της εδαφικής συγκέντρωσης ραδονίου ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμών. Στην έρευνα συμμετείχαν και γεωφυσικοί από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Chapman. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διατηρεί την τελευταία πενταετία δίκτυο ραδιομετρικών σταθμών ακτινοβολίας -γ, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε βάθος στο έδαφος, σε θέσεις της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων νήσων, του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου και της Κρήτης.

Η δημοσίευση περιλαμβάνει κυρίως τα αποτελέσματα που αφορούν την σεισμική ζώνη του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου. Αν και οι μεταβολές ραδονίου έχουν προταθεί εδώ και δεκαετίες ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμών δεν έχει επαρκώς εξηγηθεί ο μηχανισμός που διέπει το φαινόμενο αλλά και το γεγονός ότι κάποιες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες σε τέτοιες μεταβολές από τις γειτονικές τους. Στην δημοσιευμένη εργασία προτείνεται ότι οι μεταβολές της εδαφικής συγκέντρωσης ραδονίου ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μοτίβο, που ακολουθεί την μεταβολή της συγκέντρωσης των τεκτονικών τάσεων σε μια περιοχή.

Εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, μέσω ενός προτεινόμενου μοντέλου βαθιάς υδρογεωλογίας, την προνομιακή καταγραφή σε γεωθερμικές θέσεις αλλά και τη συσχέτιση με αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων. Αν και από τα πρώτα στάδια της έρευνας διαπιστώθηκαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού μοτίβου στην κύμανση του εδαφικού ραδονίου πριν τους σεισμούς, οι ερευνητές προτίμησαν να επιβεβαιώσουν πολλαπλώς την ύπαρξη του φαινομένου, ώστε να υπάρχει υψηλή αξιοπιστία στις παρατηρήσεις για ένα τόσο σημαντικό ερευνητικό θέμα, που αφορά άμεσα και την κοινωνία. Οι γεωφυσικές παρατηρήσεις αποδόθηκαν με ασφάλεια στις τεκτονικές διεργασίες αφού εξετάστηκε ενδελεχώς και η οποιαδήποτε πιθανή επιρροή των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στις μετρήσεις.

Στην περίπτωση του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου, διαπιστώθηκε σταδιακή αύξηση κατά την περίοδο πριν τους σεισμούς, απότομη πτώση λίγες ημέρες πριν και στη συνέχεια σταθεροποίηση σε ένα νέο επίπεδο μέχρι να αρχίσει και πάλι η σταθερή άνοδος.

Η δημοσίευση του Δρ. Β. Κ. Καραστάθη εδώ

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα