ΑργολίδαΝαύπλιο: Εκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Ναύπλιο: Εκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Η καθιέρωση της 19ης Απριλίου, ημέρας θανάτου του φιλέλληνα και υποστηρικτή του ελληνικού αγώνα του 1821 Λόρδου Βύρωνα, ως ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδουμε ως Έλληνες στη συμβολή των Φιλελλήνων κατά την διάρκεια του Αγώνα και την αξία της διεθνούς αλληλεγγύης.

Η πόλη του Ναυπλίου ως πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους έχει την τιμή να φιλοξενεί το παλαιότερο μνημείο Φιλελλήνων της Ελληνικής Επαναστάσεως το οποίο στεγάζεται στον Καθολικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το μνημείο αποτελείται από μία ξύλινη αψίδα, δωρεά του Γάλλου αξιωματικού και θερμού φιλέλληνα Αυγούστου Ιλαρίωνα Τουρέ, που έμεινε γνωστή ως «αψίδα Τουρέ» στην οποία έχουν αναγραφεί ονόματα ξένων Φιλελλήνων και ο τόπος στον οποίο έπεσαν, ενώ στο αέτωμα υπάρχει ο θυρεός και το στέμμα του Όθωνα.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος με αφορμή την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης παρέστη σήμερα Τρίτη 19 Απριλίου 2022 στην επιμνημόσυνη δέηση στη Καθολική Εκκλησία “Μεταμόρφωση του Σωτήρος” ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Φιλελλήνων στο οποίο αναγράφονται τρία σημαντικά ονόματα Φιλελλήνων με καταγωγή από την Νάπολη του Μικέλε Γκράμσι (Michele Gramsi) του Ιωσήφ Rosaroll (Giuseppe Rosaroll) και του Βιντσέντζο Πίζα (Vincenzo Pisa).

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος στο πέρας των εκδηλώσεων μνήμης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα όλους τους φιλέλληνες, που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και πολέμησαν στο πλευρό των προγόνων μας προσφέροντας έμπρακτα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Άξιοι και ανδρείοι ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 τον οποίο διεθνοποίησαν και συνέβαλαν αποφασιστικά  στην ευνοϊκή του έκβαση. Υπερασπιστές της δημοκρατίας, προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρμαχοι της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος γοητευμένοι από την ιστορία και τον πολιτισμό μας αγωνίστηκαν με πάθος για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Τους μνημονεύουμε ως ήρωες και τους ευγνωμονούμε για την πολύτιμη συνεισφορά τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα