ΑργολίδαΓενικότητες και αοριστολογίες για τον υδροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου η...

Γενικότητες και αοριστολογίες για τον υδροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου η απάντηση του Υπουργείου…

Στις 06-04-2022 ο βουλευτής Αργολίδας με το ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Προστασία και ασφάλεια του υδροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου» όπου έθετα το συγκεκριμένο ερώτημα :

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία της περιοχής του υδροβιότοπου και του οικοσυστήματος γενικότερα της περιοχής του Ναυπλίου, έναντι των εξωγενών παρεμβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της πανίδας και της χλωρίδας και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές καταστροφές όπως αυτή που σημειώθηκε την Δευτέρα 04/04/2022;»

Σήμερα έλαβα την απάντηση από το Υπουργείο στην ερώτηση αυτή. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η απάντηση του υπουργείου περιέχει μόνο γενικότητες και αοριστολογίες, χωρίς να δίνει ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την προστασία του υδροβιότοπου.

Παραθέτω την απάντηση προς ενημέρωση όλων, ώστε κάθε πολίτης της Αργολίδας να βγάλει τα συμπεράσματα του :

«ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αρ. πρωτ. 4489/06.04.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Πουλά, σας γνωστοποιούμε ότι το ΥΠΕΝ έχει έμπρακτα αποδείξει ότι αναλαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και δράση (θεσμική, νομοθετική, υπηρεσιακή), προκειμένου να προστατεύσει και να θωρακίσει την πλούσια βιοποικιλότητα της πατρίδας μας και να διαφυλάξει τα σπάνια οικοσυστήματα του τόπου μας. Έτσι και στην περίπτωση του υδροβιότοπου του Ναυπλίου, έχουν ιεραρχηθεί και είναι υπό συνεχή επεξεργασία όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σταδιακή υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες εξαγγέλθηκαν και αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της 8ης Ιουνίου 1999 (ΦΕΚ Δ’ 396), ο υγρότοπος της Νέας Κίου χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας της φύσης και αποτελεί ένα οικοσύστημα βάλτου-ξηράς-θάλασσας. Επιπροσθέτως, ο υγρότοπος έχει εξαιρετικά μεγάλη οικολογική αξία, καθώς συνιστά βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά και ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά. Έχοντας και τη θεσμική κατοχύρωση (στο ανωτέρω Π.Δ. ορίζεται ότι επιτρέπεται στην περιοχή αυτή η εγκατάσταση ορνιθοπαρατηρητηρίων), θα προχωρήσουμε με μελετημένες και στοχευμένες κινήσεις στην χωροθέτηση και κατασκευή ορνιθοπαρατηρητηρίων. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι στην εν λόγω περιοχή διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της οικείας Περιφέρειας περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων έργων και δραστηριοτήτων που χωροθετούνται εκεί και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία μέτρα και διοικητικές κυρώσεις στους υπαίτιους, στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστώνεται τυχόν ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή παραβίαση των κείμενων διατάξεων, με ταυτόχρονη ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών. Το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης του υδροβιότοπου του Ναυπλίου έχει τοποθετηθεί ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ.»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα