ΚορινθίαΕΡΕΥΝΑ: Χωρίς Ρώσους και Ουκρανούς δεν...

ΕΡΕΥΝΑ: Χωρίς Ρώσους και Ουκρανούς δεν…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Έρευνα του Κώστα Πρωίμου

Οι χειρουργικές πολεμικές επεμβάσεις των Ρώσων στην Ουκρανία, δημιουργούν και αφήνουν “ανοιχτές πληγές” περίπου δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εδώ, στη χώρα μας, εν προκειμένω στην περιοχή της Κορινθίας.

Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ήδη χειμαζόμενες από την πολύχρονη κρίση, ευελπιστούσαν σε μια καλύτερη τουριστική σεζόν εφέτος. Λογάριαζαν όμως χωρίς τους… “ξενοδόχους της Γεωπολιτικής” και τους πασαδόρους τεράστιων συμφερόντων… Για να μην πλατειάσουμε, ας μπούμε στο θέμα μας. Συνομιλήσαμε με τρεις ιδιοκτήτες ιστορικών ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν επί σειρά πολλών ετών στο Λουτράκι. Τοποθετήθηκαν στην εφημερίδα μας αποδίδοντας μια σαφή εικόνα των επιπτώσεων του Ουκρανικού μετώπου στα εκτιμώμενα έσοδα τους.

Το ντόμινο των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε στη Ρωσία κυριολεκτικά εξαφάνισε από την Κορινθία τους χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες που αναμένονταν ώστε να “ζεστάνουν” μετά από έναν μακρύ και πολύ ψυχρό χειμώνα τα ταμεία των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Π.Ε Κορινθίας κ.Σοφία Φιλιππίδη, διαχειρίζεται μια από τις παλαιότερες ξενοδοχειακές μονάδες του Λουτρακίου. Διαβάστε τι δήλωσε στην Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου για τα όσα δυσμενώς ανατρεπτικά διαδραματίζονται:

Σοφία Φιλιππίδη (THEOXENIA):
Είναι δεδομένο το γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν θα μας επισκεφτούν, δεν μπορούν, λόγω των κυρώσεων και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτούς τους ξεχνάμε για εφέτος. Επίσης και οι Ουκρανοί, οπότε ένα μεγάλο μέρος της Τουριστικής πίτας και συνεπώς των εσόδων συρρικνώνεται. Περίπου το 40% των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή μας συνεργάζονταν μαζικά με Ρώσους, Ουκρανούς και Πολωνούς. Το κενό δεν δύναται να καλυφθεί, ενώ λόγω του διεθνούς κλίματος τρομοκρατίας και αβεβαιότητας η οποία πηγάζει ακόμη και από τα χείλη Κυβερνητικών αξιωματούχων, (θυμάστε ασφαλώς την πρόσφατη προτροπή της Γερμανίδας Υπουργού προς τους πολίτες να σπεύσουν σε προμήθειες… δέκα ημερών,) παρατηρούνται δυσλειτουργίες και με άλλες αγορές. Οι εν δυνάμει ταξιδευτές και Τουρίστες γίνονται επιφυλακτικοί. Αν δεν ανατραπεί το σκηνικό η εφετινή σεζόν θα είναι δύσκολη. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμασταν ήδη στη δίνη μιας παρατεταμένης ύφεσης, προστέθηκε και ο πόλεμος. Αν δεν αλλάξει κάτι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, κυρίως τα αρνητικά, καθώς δεν αποκλείεται κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας και το λουκέτο. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, προκειμένου να εκτιμήσουμε πού θα μας οδηγήσουν οι διεθνείς εξελίξεις από τις οποίες ο Τουρισμός μας επηρεάζεται είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Στις ακόλουθες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων της ΠΕ Κορινθίας και γνωστού επιχειρηματία του Λουτρακίου κ.Δημήτρη Παππά επιβεβαιώνονται με το παραπάνω οι ανησυχίες και οι εκτιμήσεις της κ.Φιλιππίδη.

Δημήτρης Παππάς: (Hotel Pappas):
Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες άνω του 40% δούλευαν μαζικά με Ρώσους και Ουκρανούς. Δυστυχώς λόγω του πολέμου και των επιπτώσεων του δεν υπάρχει περίπτωση να μας επισκεφτεί ούτε ένας. Τα Τουριστικά Γραφεία αποτρέπουν τις συνεργασίες δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων. Δεν υπάρχει τρόπος ούτε βίζα να εκδώσουν, ούτε πιστωτικές κάρτες να λειτουργήσουν. Οπότε ένας Ουκρανός ή Ρώσος, θα πρέπει να έχει μια μεγάλη οικονομική ευχέρεια για να κάνει διακοπές στη χώρα μας, κομίζοντας μετρητά και φυσικά να κάνει διέλευση στην Ελλάδα μέσω “περίεργων” χωρών. Καμία ξενοδοχειακή μονάδα δεν πρόλαβε να καλύψει το χαμένο ποσοστό τουριστικών ροών Ρώσικης και Ουκρανικής προελεύσεως. Ο πόλεμος ξέσπασε Φεβρουάριο και επέφερε ευρείες ακυρώσεις πτήσεων και πακέτων, ακόμη και από την Πολωνία τον πρώτο μήνα, ευτυχώς τελικά θα μας επισκεφτούν έστω και σε λίγο μικρότερο ποσοστό εισόδου. Για το 2022 δεν θα μπορέσει να καλυφθεί η ζημιά και το κενό. Ουσιαστικά πλέουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, υπό την έννοια ότι με κάποια request τυχαία θα γεμίσεις δωμάτια. Ο πόλεμος ήρθε να επισφραγίσει μια δεκαετία με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και στον κλάδο του Τουρισμού. Το μόνο θετικό αναφορικά με την περιοχή του Λουτρακίου είναι η Στρατηγική του θέση σε σχέση με την Πρωτεύουσα, καθώς βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια. Θα δουλέψουμε με τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου ως ένα μικρό αντιστάθμισμα στις διαφαινόμενες απώλειες. Δυστυχώς ενώ το 2022 είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το καθιστούσαν ως ένα καλό έτος για τον Τουρισμό με εκτιμώμενη χρονική διάρκεια λειτουργίας για τις επιχειρήσεις μας στους έξι μήνες τελικά θα δουλέψουμε μετά δυσκολιών γύρω στους τέσσερις.

Tον επίλογο στην έρευνα μας, βάζει ο πολύπειρος ξενοδόχος του Λουτρακίου με ενασχόληση στα τουριστικά δρώμενα άνω των σαράντα ετών, κ. Πέτρος Οικονόμου, ο οποίος εναρμονίζεται απολύτως με τις απόψεις και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του.

Πέτρος Οικονόμου (Ποσειδώνιο):
Η υπάρχουσα κατάσταση είναι οριακή για αρκετές τουριστικές μονάδες, ιδιαιτέρως για εκείνες που δούλευαν με Ρώσους, Ουκρανούς και Πολωνούς. Το πρόβλημα είναι λίγο πιο σύνθετο, καθώς δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καταρχήν σοβαρό πλήγμα για πολλούς απο εμάς ήταν το γεγονός της πτώχευσης του τουριστικού γραφείου “Μουζενίδης” πριν από δύο χρόνια, Το 60% των Ρώσων στη χώρα μας ερχόταν μέσω αυτού. Ας μη μιλήσουμε για τα φέσια ως φυσικό επακόλουθο της κατάρρευσης της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αν αναφερθούμε στους Πολωνούς που σαφέστατα επηρεάζονται από τις εξελίξεις πρόκειται για λαό που προγραμματίζει ένα χρόνο πριν τις διακοπές. Υπολογίζουν και το τελευταίο πενηνταράκι, διότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στη μικρή- μικρομεσαία τάξη. Δεν χαλάνε πλην όσων έχουν προϋπολογίσει, αυτοί αν και θα έρθουν τελικά έστω με μειωμένες αφίξεις δεν είναι οι πελάτες που θα ξεσηκώσουν την αγορά. Τους Ρώσους, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση τους ξεχνάμε εντελώς εφέτος, και τους Ουκρανούς. Κοιτάξτε εδώ, στο Λουτράκι υπάρχει μια ιδιομορφία, Είναι δίπλα στην Αθήνα και το επιλέγουν οι Αθηναίοι κυρίως για λίγες ώρες ή ένα ΣΚ. Τα ξενοδοχεία που στηρίζονταν στις τουριστικές ροές του εξωτερικού πλην κάποιων εξαιρέσεων υπάρχουν για να υπάρχουν… Είμαστε σαν “ζωντανοί – νεκροί….”

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα