Home Συνεντεύξεις Ν. Οικονόμου: Χρειαζόμαστε όλα τα “δυνατά μας χαρτιά” για να κερδίσουμε την...

Ν. Οικονόμου: Χρειαζόμαστε όλα τα “δυνατά μας χαρτιά” για να κερδίσουμε την παρτίδα…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Επαγγελματίας του yachting και Ερμιονίτης στην καταγωγή, στην ακόλουθη συνέντευξη την οποία ο Νίκος Οικονόμου παρέθεσε στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου” αναδεικνύει όλα τα ατού και τα “δυνατά χαρτιά” που μπορούν να συμβάλλουν στην ασύλληπτη τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Ερμιονίδας.

► Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η άνθηση του yachting και στο Πόρτοχελι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ εν προκειμένω;

Νίκος Οικονόμου: Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια από τις δυναμικότερες μορφές του σύγχρονου τουρισμού. Οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο της τουριστικής μορφής και όχι απλά ένα μέσο για την πραγματοποίηση των διακοπών. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες του επαγγελματικού yachting προέρχεται κυρίως από τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των ατόμων που προβαίνουν στην ενοικίαση ενός επαγγελματικού σκάφους αναψυχής, είναι αλλοδαποί τουρίστες που πραγματοποιούν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Στο Πόρτο Χέλι και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας δημιουργήθηκαν μοναδικές ξενοδοχειακές μονάδες και σε συνδυασμό με τις 350 βίλες περίπου που νοικιάζονται έκαναν την περιοχή μοναδικό τουριστικό προορισμό. Ως φυσικό επακόλουθο, τα τελευταία 3 κυρίως χρόνια, το yachting γνωρίζει μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο Πόρτο Χέλι και θεωρώ ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

► Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον εν λόγω κλάδο;

Νίκος Οικονόμου: Πριν 5 χρόνια βρέθηκα τυχαία στην Μύκονο όπου το yachting είναι συνυφασμένο με το νησί και τις καλοκαιρινές διακοπές, και λόγω της αγάπης μου για την θάλασσα αποφάσισα να εργαστώ στον συγκεκριμένο κλάδο ως καπετάνιος. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν τεράστια και την ίδια στιγμή κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να κάνει κάποιος το hobby του επάγγελμα.

► Η λειτουργία της Μαρίνας Πόρτοχελίου συντείνει στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής; Μέσα από τη δική σας επαγγελματική οπτική είναι περισσότερες οι θετικές πτυχές της ύπαρξης της, ή αρνητικές;

Νίκος Οικονόμου: Η Μαρίνα Πόρτο Χελίου έδωσε σίγουρα την δυνατότητα στην ευρύτερη περιοχή να μετεξελιχθεί σε σημαντικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα του θαλάσσιου τουρισμού, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η Ερμιονίδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί και πρέπει να γίνει ο νο1 πόλος τουρισμού και αναψυχής στην Ελλάδα. Η κατασκευή της Μαρίνας λοιπόν προσέλκυσε αυτού του είδους τουρίστες και επειδή ως μέσο μετακίνησης, αναψυχής ή και διαμονής το σκάφος κερδίζει την προτίμηση όλο και περισσοτέρων, είναι δεδομένο ότι η λειτουργία της Μαρίνας είναι ισχυρό οικονομικό χαρτί για την ανάπτυξη του τόπου. Έργα ανάπτυξης όπως η Μαρίνα Πόρτο Χελίου μόνο οφέλη δίνουν στην περιοχή μας.

► Πόρτοχελι δεν είναι μόνο οικόπεδα και βίλες αν και για ευνόητους λόγους σε συνδυασμό με το yachting αποτελουν την κοινή συνισταμένη αναβάθμισης της περιοχής. Γιατί η Ερμιονίδα εν τοις πράγμασι είναι πόλος έλξης παραθεριστών από όλες τις κοινωνικές τάξεις;

Νίκος Οικονόμου: Η Ερμιονίδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και είμαστε τυχεροί όσοι μεγαλώσαμε στην περιοχή. Έχουμε τα πάντα: Μαγευτική φύση, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, εξαιρετικό κλίμα, φιλόξενους ανθρώπους. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη είτε οδικώς είτε με σκάφος, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσει κανείς τις διακοπές του και να βρει το κατάλυμα που του ταιριάζει, πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία, σπίτια αλλά και απλά όμορφα διαμερίσματα. Μπορεί κανείς να φάει στα εξαιρετικά εστιατόρια, να επισκεφθεί τα αξιοθέατα και εν τέλει να επισκεφθεί ένα μέρος που δεν θα του λείψει τίποτα. Είναι το τέλειο μέρος είτε για να χαλαρώσει κανείς είτε για να ξεφαντώσει.

► Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα εκτιμάτε ότι η εφετινή σεζόν θα διασωθεί στην περιοχή;

Νίκος Οικονόμου: Η Ερμιονίδα ήταν κατεξοχής ένας τουριστικός προορισμός με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Τις δύο προηγούμενες σεζόν υπήρξε σημαντική ύφεση στον τουρισμό γενικότερα λόγω της πανδημίας. Με την προσδοκία το 2022 να αποδειχθεί ως το έτος που η πανδημία θα μπει σε οριστική ύφεση και με το ενδιαφέρον και τις ζητήσεις που έχουμε εμείς στον δικό μας κλάδο θεωρώ ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα ξεπεράσει τις συγκρατημένες προσδοκίες όλων μας. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος τα επόμενα χρόνια στην Ερμιονίδα με συλλογική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των επαγγελματιών στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στην ενίσχυση των υποδομών της περιοχής μας και συγκεκριμένα στις δημόσιες οδικές, λιμενικές και άλλες υποδομές αλλά και στις ιδιωτικές στους τομείς της φιλοξενίας και των μεταφορών είτε από ξηρά είτε από θάλασσα. Σημαντικό δε είναι όλοι εμείς οι επαγγελματίες να επενδύσουμε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον τουρισμό, να εκπαιδεύσουμε νέους εργαζόμενους στον κλάδο με απώτερο σκοπό να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες και να φέρουμε περισσότερους τουρίστες στην Ερμιονίδα.

► Η Ερμιόνη είναι ένα ακόμη “δυνατό χαρτί” του δήμου ευρισκόμενη σε στρατηγικό τουριστικό σημείο, ενώ διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Ποιά στοιχεία την διαφοροποιούν από το Πόρτοχελι; Θεωρείτε ότι αυτοί οι προορισμοί αλληλεπιδρούν στην γενικότερη ανάπτυξη της Ερμιονίδας; Υπάρχουν δυνατότητες στενότερης συνεργασίας;

Νίκος Οικονόμου: Η Ερμιόνη είναι πανέμορφη και είναι το μέρος που μεγάλωσα και αγαπώ. Είναι ένα ακόμα “δυνατό χαρτί” για την Ερμιονίδα αλλά δεν είναι το μόνο. Δεν γίνεται να παίξουμε χαρτιά χωρίς όλα τα τραπουλόχαρτα. Αυτό ισχύει και για την Ερμιονίδα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα “χαρτιά” που διαθέτουμε, να τα μετατρέψουμε σε “δυνατά χαρτιά” και αυτά δεν είναι άλλα από τις κωμόπολεις και τα χωριά μας, τις υποδομές που ήδη διαθέτουμε και αυτές που θα δημιουργηθούν, και τις επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο. Δεν πρέπει να διαφοροποιούμε τίποτα και κανέναν, πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε και να στοχεύσουμε στην προβολή της Ερμιονίδας ως τον απόλυτο τουριστικό προορισμό. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει από όλους σε συνδυασμό με την σημαντική συνεισφορά της Δημοτικής Αρχής.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version