Home Άρθρα Σε ποια ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά;

Σε ποια ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μου Αγγλικά;

Του Μάριου Φιρφιλιώνη

Ίσως η πιο κοινή ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω στο γραφείο μου από την θέση του ιδιοκτήτη Κέντρου ξένων γλωσσών εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες είναι:

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουν τα παιδιά μου Αγγλικά;

Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η αγγλική γλώσσα είναι ουσιαστικά η δεύτερή μας γλώσσα και ομολογουμένως μπορεί να λάβει τον τίτλο ο «βασιλιάς» των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Σίγουρα παρουσιάζονται πολλές απόψεις για την σπουδαιότητα που παίζουν επίσης η μουσική και ο αθλητισμός στις ηλικίες των παιδιών από 4 έως και 8 ετών αλλά είναι κοινή συνείδηση πλέον ότι τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα Αγγλικά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία προκειμένου να είναι καλά εξοπλισμένα για το σύγχρονο περιβάλλον που καθιστά αναγκαία την επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πόσο νωρίς είναι όμως το «νωρίς»;

Η επιλογή της κατάλληλης ηλικίας για να ξεκινήσει η εκμάθηση των Αγγλικών είναι πάντα το βασικό δίλημμα των κηδεμόνων. Υπάρχει αλήθεια «κατάλληλη ηλικία» για να ξεκινήσει ένα παιδί Αγγλικά και είναι για όλους η ίδια; Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται στο φως υποστηρίζοντας ότι έναρξη εκμάθησης των Αγγλικών είναι καλό να γίνεται από την προσχολική κιόλας ηλικία. Βέβαια από την άλλη πολλοί γονείς έχουν τις επιφυλάξεις τους θεωρώντας ότι είτε τα παιδιά δεν πρέπει να επιβαρύνονται από τόσο μικρή ηλικία με επιπλέον μαθησιακές δραστηριότητες και από την άλλη ότι πρέπει πρώτα να μάθουν την μητρική τους γλώσσα έτσι ώστε να μην μπερδέψουν τελικά τις δύο γλώσσες. Περαιτέρω στην προσπάθειά τους να λάβουν την σωστή απόφαση βομβαρδίζονται από ετερόκλιτες απόψεις συγγενών, φίλων, δασκάλων οι οποίοι μάλιστα μερικές φορές είναι και πολύ κατηγορηματικοί χωρίς να έχουν ούτε τις θεωρητικές γνώσεις αλλά ούτε και επαφή με την εφαρμογή στο συγκεκριμένο πεδίο.

Να ξεκινήσει Αγγλικά από την Β’ ή από την Γ΄ Δημοτικού;

Δέχομαι το εύλογο αυτό ερώτημα κάθε χρονιά και παρόλο που τα χρόνια και η εμπειρία έχουν εμπλουτίσει την «φαρέτρα» μου με περίσσεια επιχειρήματα, η αρχική μου επιλογή θεμελιώνεται πάνω στο ίδιο άξονα σταθερά.

Δεν υπάρχει «μαγική» ηλικία!!

Μπορεί βέβαια η Αγγλική γλώσσα να έχει ενταχθεί πλέον από το Νηπιαγωγείο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και να συνεχίζεται στο Δημοτικό αλλά η μοναδικότητα της προσωπικότητας του κάθε παιδιού αλλά από την άλλη οι ποικίλοι εκπαιδευτικοί μέθοδοι που εφαρμόζει το κάθε Κέντρο για την διδασκαλία της γλώσσας μας καθιστούν αδύνατη μια «κάθετη» απόφαση για το πότε το κάθε παιδί θα ξεκινήσει την ολοκληρωμένη εκμάθηση.

Αυτό που η εμπειρία μας δείχνει και οι μελέτες προτρέπουν είναι ότι όσο πιο γρήγορα εισάγουμε στη ζωή του παιδιού μας με την κατάλληλη εκπαιδευτική μέθοδο την εκμάθηση Αγγλικών τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Άρα το μόνο που μπορώ πραγματικά να συστήσω στους γονείς είναι:

  • Πρώτα να ξεχάσουν κάθε «πρέπει» και κάθε στερεότυπο και να αφουγκραστούν τα ίδια ταπαιδιά τους. Ευτυχώς είμαστε όλοι ιδιαίτεροι και ο κάθε ένας ένα πλάσμα μοναδικό, με τους δικούς του τρόπους πρόσληψης πληροφορίας και τις δικές του προτίμησης, οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται και στα πρώιμα χρόνια της ζωής μας.
  • Να έχουν στο μυαλό τους ότι το παιδί δεν πρόκειται να «μπερδέψει» τις γλώσσες. Καμία επιστημονική μελέτη και βεβαίως η εφαρμογή στην τάξη δεν συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, όσο πιο νωρίς ενταχθεί σε διάφορα γλωσσικά σχήματα τόσο πιο εύκολα για τον μαθητή. Στη σχολή μας υπάρχουν παιδιά Δημοτικού που παρακολουθούν ακόμα και 3 ξένες γλώσσες εκτός της μητρική τους χωρίς προβλήματα.
  • Να μην διστάζουν να ζητούν αναλυτικές προσωπικές ενημερώσεις από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ώστε να μπορούν να αξιολογούν μόνοι τους τα παρεχόμενα προγράμματα αλλά και να έχουν την χαρά να συζητούν τους προβληματισμούς τους με τους ειδικούς της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και να αξιολογούν πια πρόταση είναι αυτή που παρουσιάζει ένα οργανωμένο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.
  • Μέσω των κατάλληλων ιστοσελίδων ή των τηλεοπτικών προγραμμάτων ή των διαδικτυακών εκπαιδευτικών εφαρμογών (app) να προσφέρουν ερεθίσματα στα παιδιά τους ώστε και αυτά να εκδηλώνουν τις προτιμήσεις τους αλλά και τα πιθανά «τάλαντά» του.

Σε αυτό το σημείο, θα τολμήσω μόνο να αναφέρω ότι η εμπειρία μας από τα δωρεάν προσχολικά προγράμματα Αγγλικών (PreJunior) που εφαρμόζουμε στο κέντρο μας με μεγάλη επιτυχία μας έχουν δείξει ότι η βιωματικές δραστηριότητες αγκαλιάζονται από τα παιδιά ηλικίας 5 – 6 ετών και συμμετέχουν σε αυτές με μεγάλη χαρά αποκομίζοντας την σωστή προφορά των λέξεων και την γνώση βασικού λεξιλογίου. Δίνω επίσης στους καθηγητές μας την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά και να προτείνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το κατάλληλο πρόγραμμα συνέχισης των σπουδών τους. Αυτό δίνει στους μαθητές την δυνατότητα από την ηλικία των 7 ετών (Β’ Δημοτικού) να αναπτύξουν την γλώσσαν στο σύνολό της (γραφή, ανάγνωση, εκφορά) με μεγάλη ευκολία.

Συνοψίζοντας, θα ήταν παράτολμο και επιστημονικά λανθασμένο να δώσει κανείς μία «μαγική συμβουλή» για την κατάλληλη ηλικία μια και τις συνθήκες του κάθε παιδιού μόνο ο γονιός γνωρίζει, πριν το εμπιστευτεί σε κάποιον εκπαιδευτή.

Προσπαθώντας να βοηθήσω την απόφασή σας παραθέτω κάποια βασικά ερωτήματα στα οποία αν απαντήσουν οι γονείς με καθαρό μυαλό είναι το κριτήριο για να ξεκινήσει στην Β’ Δημοτικού χωρίς αμφιβολίες:

  1. Η κοινωνική τους ένταξη στις ομάδες προνήπιων, νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού έγινε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες;
  1. Ακολουθεί την σχολική του ρουτίνα και τις υποχρεώσεις του χωρίς μεγάλες ανωμαλίες;
  2. Προετοιμάζει τα σχολικά του μαθήματα της επόμενης μέρας;
  3. Ο γραπτός λόγος ακολουθεί τα προβλεπόμενα για την ηλικία του;
  1. Έχει εκφράσει την επιθυμία να μάθει Αγγλικά;

Αν στα περισσότερα από τα παραπάνω απαντάτε θετικά, τότε το παιδί μπορεί να ξεκινήσει Αγγλικά από την Β’ Δημοτικού κανονικά!!

Η απόφαση όμως είναι δική σας και πρέπει πάντα να είσαστε σωστά ενημερωμένοι ώστε να έχετε όσο γίνεται σωστά ενημερωμένοι. Μην διστάζετε λοιπόν να λαμβάνετε την γνώμη των ειδικών και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της περιοχής σας.

Καλές αποφάσεις και καλή πρόοδο με υγεία στα παιδιά μας!!!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version