Home Αργολίδα Συνεργασία του ΑΠΘ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Συνεργασία του ΑΠΘ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, με τη Ζωή Λάφη (CHS US) και τον Χρήστο Γιαννόπουλο (ΚΕΣ) (από αριστερά) Καθηγήτρια Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Καθηγητής Θωμάς Κωτσόπουλος, Χρήστος Γιαννόπουλος, Πρύτανης Νικόλαος Παπαϊωάννου, Ζωή Λάφη, Δήμητρα Μεντεκίδου, Καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος

Επιστολή του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Καθηγητή της έδρας C. Lois P. Grove Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, ΗΠΑ, κ. Mark J. Schiefsky, παρέδωσαν στον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, η κυρία Ζωή Λάφη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, ΗΠΑ, και ο κύριος Χρήστος Γιαννόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής του αντίστοιχου Κέντρου που εδρεύει στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία.

Στην επιστολή του κ. Schiefsky και στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη συνάντηση αναδείχθηκαν οι ομοιότητες στις πρωτοβουλίες στήριξης Ουκρανών φοιτητών των δύο Πανεπιστημίων και επισημάνθηκε η διάθεση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard να συνδράμει το ΑΠΘ στην προσπάθειά του να στηρίξει τους/τις φοιτητές/τριες του από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο της συμβολής αυτής, προωθούνται τρεις πρωτοβουλίες, ως εξής:

1) Δωρεά από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στον σχετικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ, προκειμένου το ΑΠΘ να προσφέρει τα χρήματα υπό μορφή υποτροφίας στους Ουκρανούς φοιτητές/τριες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον/ανάγκη.
2) Κοινή πρόσκληση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για συμμετοχή 10 προπτυχιακών Ουκρανών φοιτητών/τριών του ΑΠΘ στο ετήσιο συμπόσιο που συνδιοργανώνουν οι δύο φορείς από 12 έως 15 Ιουλίου στην Ολυμπία. Οι διοργανωτές του συμποσίου αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διατροφής των φοιτητών.
3) Πρόσκληση των μεταπτυχιακών Ουκρανών φοιτητών/τριών, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης του ΑΠΘ, στο Ναύπλιο το φθινόπωρο, για να αξιοποιήσουν την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κέντρου,που δίνει πρόσβαση σε όλο το δίκτυο ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και βάσεων δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard. Το Κέντρο αναλαμβάνει όλα τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διατροφής των φοιτητών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Καθηγ. κ. Θωμάς Κωτσόπουλος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και συντονιστής του προγράμματος στήριξης των Ουκρανών φοιτητών/φοιτητριών, ο Καθηγ. κ. Θεόδωρος Καραπάντσιος, Τμ. Χημείας, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, η Καθηγ. κ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικά υπεύθυνη του έργου που έχει ανοιχτεί στον ΕΛΚΕ, καθώς και η κ. Δήμητρα Μεντεκίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων συνέβαλαν και οι συζητήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρότεινε, επίσης, τη δυνατότητα φιλοξενίας των Ουκρανών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου του Harvard στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ, η οποία λειτουργεί στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Η προσφορά του ΑΠΘ θα εξεταστεί, ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής της για το φετινό καλοκαίρι από την πλευρά του Harvard.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα συνεργασίας και κοινού ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος των δύο ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version