Αργολίδα Άργος: “Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας”

Άργος: “Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας”

0

Το Γυμνάσιο Νέας Κίου υπό την αιγίδα της Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου, του Δήμου Άργους Μυκηνών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Νέας Κίου, το ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου και το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας συμμετέχει στις δράσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τιμώντας την πόλη στην οποία εδρεύει. Διοργανώνει εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Στα χνάρια …της Κίου της Βιθυνίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24-06-2022 και ώρα 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί από τους μαθητές η πορεία της ερευνητικής τους εργασίας και το βίντεο που δημιούργησαν, το οποίο ακολουθεί τα βήματα των προσφύγων της Κίου της Βιθυνίας. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μνήμης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει με ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και δημιούργησαν την κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα. Θα προβληθεί επίσης το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, που θα εκπροσωπήσει το σχολείο σε κινηματογραφικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν το επόμενο σχολικό έτος, ενώ μικρασιάτικα ακούσματα και μελωδίες θα ταξιδέψουν τους παρευρισκομένους στα παράλια της Ιωνίας.

Στον προθάλαμο της αίθουσας θα εκτίθενται αντικείμενα που αναπαριστούν ένα τυπικό μικρασιάτικο σαλόνι, την ώρα του απογευματινού καφέ. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα γευτούν παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκίσματα, κεράσματα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ν. Κίου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πραγμάτωση της ιδέας των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Νέας Κίου, Άννας Βελλίνη, Ευαγγελίας Κατσίγιαννη, Παρασκευής Κοτταρά και Σπυριδούλας Μπερτζελέτου, με στόχο τη διαφύλαξη της τοπικής ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Για τη Συντονιστική – Εκτελεστική Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Για την ΚΕΔΑΜ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Για το Γυμνάσιο Νέας Κίου

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 

Γιώργος Μανινής τ. Δήμαρχος Νέας ΚίουΠαναγιώτης ΣκούφηςΕυαγγελία Σπυροπούλου

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version