Home Αργολίδα Ελένη Παναγιωτοπούλου: Η στρατηγική της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική αποδίδει καρπούς

Ελένη Παναγιωτοπούλου: Η στρατηγική της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική αποδίδει καρπούς

0

Η υποδειγματική παρουσία του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ δεν ήταν μια “τυχερή” στιγμή, ούτε πυροτέχνημα.

Ήταν μέρος του σχεδίου μιας γενικότερης στρατηγικής, με δύο βασικούς άξονες:

1) να ενημερώσουμε με σαφήνεια και στοιχεία τους συμμάχους και τους εταίρους μας,  σχετικά με την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας. Να αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα τις πραγματικές της βλέψεις, που είναι ουσιαστικά επεκτατικές, ώστε οι ομοιότητες  κινήσεων μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν να γίνουν εμφανείς.

Η επίδειξη από τον Πρωθυπουργό του χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και των πολλαπλών παραβιάσεων του εναερίου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά, σε κάθε ξένο ηγέτη, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο και υπονοούν  ότι οι ελεύθερες χώρες που αντιτάσσονται στον αναθεωρητισμό του Πούτιν, δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς απέναντι στον επεκτατισμό του Ερντογάν.

2) να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας θα απαντήσει χωρίς δισταγμό σε κάθε πιθανή πρόκληση, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της  δικαιώματα, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός επιδίωξε και πέτυχε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας. 

Με συμφωνίες εξοπλισμού – φρεγάτες, F35, νέα τανκς -, αλλά και στρατιωτικής βοήθειας  από άλλες χώρες όπως πχ η Γαλλία.

Η στρατηγική αυτή απέφερε καρπούς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τα νησιά μας δεν αμφισβητούνται και οι τουρκικές υπερπτήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αποτελούν ξεκάθαρη αποδοκιμασία και προειδοποίηση προς  την Τουρκία, ο εκνευρισμός της οποίας έχει χτυπήσει κόκκινο.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο ανατολικός μας γείτονας είναι απρόβλεπτος και ικανός για το χειρότερο.

Η κυβέρνηση όμως είναι σε εγρήγορση και προετοιμασμένη, έχει κινηθεί μεθοδικά, πατριωτικά και μέχρι τώρα αποτελεσματικά, έχει μειώσει εξαιρετικά τις μεταναστευτικές ροές κι έχει αποδείξει ότι μπορεί να προστατέψει απολύτως, τόσο τα θαλάσσια, όσο και τα χερσαία μας σύνορα, που αποτελούν και τα σύνορα της Ευρώπης.

Αυτά  πρέπει όλοι να της τα αναγνωρίσουν, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές ατζέντες, ώστε με την απαραίτητη εθνική ομοψυχία και αυτοπεποίθηση, όσο   “θερμό” κι αν αποδειχθεί αυτό το καλοκαίρι, να το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις εδώ.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version