ΚόσμοςΠεριόρισαν την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος για τις εκπομπές αερίων

Περιόρισαν την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος για τις εκπομπές αερίων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε περιορισμούς στις δυνατότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εφαρμόζει σαρωτικές ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, μια απόφαση που ενδέχεται να υπονομεύσει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το δικαστήριο, με ψήφους 6 υπέρ έναντι 3 κατά, περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τους υπάρχοντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που λειτουργούν με άνθρακα ή με φυσικό αέριο. Η ΕΡΑ είχε αυτή τη δυνατότητα με βάση τον Νόμο Καθαρού Αέρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται νέους κανονισμούς.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η νομική ομάδα του προέδρου θα μελετήσει την απόφαση και θα βρει τρόπους για να προχωρήσει προς τα εμπρός. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις αρχές που διαθέτει για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς χαρακτήρισε την απόφαση «οπισθοδρόμηση στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Όμως πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις και ότι οι ενέργειες ενός και μόνο κράτους δεν μπορούν και δεν πρέπει να επηρεάσουν τους κλιματικούς στόχους μας», πρόσθεσε.

Οι έξι συντηρητικοί δικαστές (οι τρεις προοδευτικοί μειοψήφισαν) ανέτρεψαν μια προηγούμενη απόφαση, του 2021, που έλαβε το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια. Το Εφετείο είχε καταρρίψει τότε τον κανονισμό περί «Προσιτής Καθαρής Ενέργειας» που είχε περάσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ένα άρθρο του οποίου, το αποκαλούμενο «Εδάφιο 111», έμπαιναν όρια στην εξουσία της EPA να ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως η Δυτική Βιρτζίνια που είναι σημαντικός παραγωγός άνθρακα, είχαν ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να περιορίσει τις εξουσίες της EPA. Κατά της απόφασης του Εφετείου είχαν προσφύγει επίσης εταιρείες παραγωγής άνθρακα και βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα στα εργοστάσιά τους.

«Η θέσπιση ορίων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο που θα απαιτούσε την κατάργηση του άνθρακα, σε εθνικό επίπεδο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να ήταν μια κατάλληλη λύση για τη σημερινή κρίση. Όμως δεν είναι εύλογο ότι το Κογκρέσο έδωσε στην EPA την εξουσία να υιοθετεί τέτοια μέτρα» ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

«Σήμερα, το Δικαστήριο αφαίρεσε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τη δυνατότητα που της έδωσε το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πιεστικότερο πρόβλημα της εποχής μας» ανταπάντησε η δικαστής Έλενα Κάγκαν, που μειοψήφισε, υπενθυμίζοντας ότι οι έξι πιο θερμές χρονιές του πλανήτη καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες χαιρέτισαν την απόφαση, η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, την χαρακτήρισε «καταστροφική».

Το 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, με μικρή πλειοψηφία, ότι η ΕΡΑ είναι αρμόδια να ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι ένας νόμος της δεκαετίας του 1960 της έδινε την αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα