Home Αργολίδα Ανδρέας Πουλάς: Η Ερμιονίδα διψά και ο Ανάβαλος αγνοείται στις κυβερνητικές καλένδες…

Ανδρέας Πουλάς: Η Ερμιονίδα διψά και ο Ανάβαλος αγνοείται στις κυβερνητικές καλένδες…

0

Το θέμα της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου του Ανάβαλου επανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ερώτηση του ο κ. Πουλάς υπογραμμίζει το πρόβλημα επάρκειας νερού στην περιοχή της Ερμιονίδας, που εντείνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, στους αγρότες αλλά και στον τουρισμό και ζητά πληροφορίες για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2022

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Η Ερμιονίδα διψά και ο Ανάβαλος αγνοείται στις κυβερνητικές καλένδες»

Η περιοχή της Ερμιονίδας στην Αργολίδα αναπτύσσεται πολύ δυναμικά τα τελευταία χρόνια, καθώς παρουσιάζει αυξημένη αγροτική δραστηριότητα, κτηνοτροφία με αρκετές μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων, θετικές δυνατότητες ανάπτυξης και έντονο επενδυτικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Μορφολογικά η Ερμιονίδα είναι κυρίως ορεινή με λίγα πεδινά μέρη, ξηρό κλίμα και λίγες βροχοπτώσεις, χαρακτηριστικά που δημιουργούν εξ’ ορισμού προβλήματα επάρκειας νερού. Τους δε καλοκαιρινούς μήνες τα προβλήματα εντείνονται ακόμη περισσότερο, λόγω της υπεράντλησης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του φαινομένου της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που επιτείνεται έντονα τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή πλέον να απειλείται με ερημοποίηση. Η διψασμένη λοιπόν Ερμιονίδα με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε νερό αναμένει εδώ και χρόνια την λύση του προβλήματος. Ως βασική λύση έχει προκριθεί η μεταφορά νερού από τον Ανάβαλο.

Στις 24/03/2021 κατέθεσα ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την πορεία υλοποίησης της μελέτης για την κατασκευή του έργου «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» Η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο στις 28/04/2021 ήταν γενικόλογη και ασαφής και περιλάμβανε μόνο αόριστες υποσχέσεις ότι όλα εξελίσσονται βάσει σχεδίου και η πορεία του έργου είναι σε καλό δρόμο.

Δυστυχώς όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, πέρασαν 15 μήνες από τότε, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο στην εξέλιξη του έργου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το έργο έχει βαλτώσει και η ολοκλήρωση του θα καθυστερήσει για πολύ ακόμα. Υπάρχει δε ακόμα και ο φόβος της απένταξης – ματαίωσης του, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Δεδομένου ότι το μέλλον της Ερμιονίδας είναι άμεσα συνυφασμένο με την ύπαρξη καλής ποιότητας νερού για όλες τις δραστηριότητες και το πρόβλημα είναι τεράστιο και ζωτικής σημασίας, γιατί αφορά την επιβίωση μιας ολόκληρης περιοχής που βασίζει την οικονομία της στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και

Δεδομένου ότι η ανωτέρω κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είτε μέσω της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου του Αναβάλου είτε μέσω εναλλακτικών έργων που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και θα βγάλουν τους κατοίκους από το αδιέξοδο που βιώνουν σήμερα, απειλούμενοι από την λειψυδρία και τον κίνδυνο ερημοποίησης.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

  1. Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται σήμερα η πορεία υλοποίησης του έργου και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμά του;

2. Ποιοι είναι οι λόγοι της χρονικής καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου;

3. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα του νερού της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version