ΑργολίδαΝα εκδοθεί η ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων...

Να εκδοθεί η ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Εθνικών Προδιαγραφών

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων με την οποία ζητούν την άμεση έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Εθνικών Προδιαγραφών.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τυχόν καθυστέρηση ή μη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ θα απειλήσει τη βιωσιμότητα πολλών εταιρειών και ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και παράλληλα, προκαλεί ήδη σοβαρές ελλείψεις λιπασμάτων στην αγορά, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των λιπασμάτων και γενικά για την ελληνική γεωργία, θα δυσκολέψει σημαντικά τους Έλληνες αγρότες και θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις με όρους ποιότητας και ποσότητας στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας εν τέλει ζημία στην Εθνική Οικονομία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2022

Προς τους Υπουργούς:

  1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά
  2. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Να εκδοθεί η ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Εθνικών Προδιαγραφών»

Κύριοι Υπουργοί,

Σας καταθέτω επιστολή του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) με την οποία ζητούν την έκδοση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην επιστολή τα προϊόντα λίπανσης που κυκλοφορούσαν για 20 και πλέον χρόνια στην Ελληνική Αγορά, εντάσσονταν στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 2003/2003 και καλύπτουν το 85% των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες αγρότες. Ωστόσο, από τις 16-7-2022, καταργήθηκε ο Κανονισμός ΕΚ. 2003/2003 και αντικαταστάθηκε από τον Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα Προϊόντα λίπανσης (ΕΕ 1009/2019).

Επιπλέον, ο Κανονισμός 1009/2019/ΕΕ δεν θίγει και δεν απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων λίπανσης-λιπασμάτων που δεν φέρουν το σήμα CE, των αποκαλούμενων «εθνικών λιπασμάτων» που διατίθενται στην αγορά. Αντίθετα, επιτρέπει οι παραγωγοί προϊόντων λίπανσης λιπασμάτων να επιλέξουν να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν λίπανσης ως «Λίπασμα CE» ή ως «Εθνικά Λιπάσματα», χρειάζεται όμως η έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργική Απόφασης.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην σχετική επιστολή με βάση τη δυνατότητα που δίνει ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός στα Κράτη Μέλη, όμορες και ανταγωνιστικές χώρες, δηλαδή η Ισπανία από 18-2-2022 και η Ιταλία από 12-4-22 έχουν ήδη προβεί σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσοντας στην εθνική νομοθεσία τους όλα αυτά τα προϊόντα που ήταν και στον ΕΚ 2003/2003.

Ο ΣΠΕΛ επισημαίνει στην επιστολή του ότι η μη έκδοση αυτής της ΚΥΑ δημιουργεί θεμελιώδες νομικό κενό, αντιβαίνει τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού, προκαλεί εμπορική ζημία στις εταιρείες- μέλη του, θα προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα πολλών εταιρειών και ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και παράλληλα, προκαλεί ήδη σοβαρές ελλείψεις λιπασμάτων στην αγορά, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των λιπασμάτων και γενικά για την ελληνική γεωργία, θα δυσκολέψει σημαντικά τους Έλληνες αγρότες και θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις με όρους ποιότητας και ποσότητας στην αγροτική παραγωγή, προκαλώντας εν τέλει ζημία στην Εθνική Οικονομία.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες

Ο βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα