ΆρθραΝερό: Η υγειονομική βόμβα της Ερμιονίδας

Νερό: Η υγειονομική βόμβα της Ερμιονίδας

Παναγιώτης Στάπας
Γράφει ο Παναγιώτης Στάπας*

Βίους παράλληλους συνεχίζουν να ακολουθούν η τουριστική ανάπτυξη της Ερμιονίδας και η αναβάθμιση των θεμελιωδών δομών παροχής των βασικών κοινωνικών αγαθών όπως η παροχή ποιοτικού νερού.

Οι κάτοικοι της Ερμιονίδας ΔΕΝ απολαμβάνουν καθαρό νερό. Και ενώ το προλεχθέν αποτελεί επικίνδυνη και ζοφερή καθημερινότητα, όλες οι αρχές μηδενός εξαιρουμένου, προσεγγίζουν το ζήτημα όχι απλώς ως δευτερεύων αλλά με αδιαφορία.

Πρόσφατες μετρήσεις της σκληρότητας του νερού των δημοτικών δικτύων της Ερμιονίδας έδειξαν ότι η αγωγιμότητα του νερού της περιοχής έχει αγγίξει τις 12.500 μονάδες mS. Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος την δραματική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Ερμιονίδας αρκεί να αναφέρουμε ότι η αγωγιμότητα των μέτριας ποιότητας εμφιαλωμένων νερών του εμπορίου κυμαίνεται μεταξύ 400 – 600 mS. Σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις το νερό, για οιαδήποτε χρήση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 900 – 1000 mS. Η αγωγιμότητα του θαλασσινού νερού κυμαίνεται μεταξύ 30.000 – 36.000 mS (τα στοιχεία ανασύρθηκαν από το προσωπικό ιστολόγιο του ιατρού και τέως Δημάρχου Ερμιονίδας κου Δημητρίου Καμιζή, ο οποίος προέβη και στις σχετικές μετρήσεις με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού που ο ίδιος έχει αγοράσει).

Οι κάτοικοι της Ερμιονίδας αναγκάζονται να εκπληρώνουν τις καθημερινές ανάγκες της προσωπικής τους υγιεινής κάνοντας χρήση αυτού του νερού. Να κάνουν μπάνιο με αυτό το νερό, να βουρτσίζουν τα δόντια τους με αυτό το νερό, με νερό που η ποιότητα του είναι απαγορευτική για τις καθημερινές οικιακές ανάγκες αλλά και για την αγροκαλλιέργεια, με νερό που πολλές φορές η δυσοσμία του σε αποθαρρύνει από το να το χρησιμοποιήσεις.

Και ενώ κανείς αρμόδιος δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα, ένα από τα ζητήματα ζωής και θανάτου για την βιωσιμότητα του συγκεκριμένου Δήμου, παραθέτω κατωτέρω μερικές από τις ολέθριες συνέπειες:

Α) Τα συγκεκριμένα επίπεδα αγωγιμότητας του νερού, μέσω της χρόνιας χρήσης του οποίου εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό άπειροι μικροοργανισμοί, ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό καρκινογενέσεων και άλλων ασθενειών στους κατοίκους της περιοχής, υποβαθμίζοντας το προσδόκιμο της ζωής τους.

Β) Οι κάτοικοι της Ερμιονίδας αναγκάζονται να επιβαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους με περίπου 3.000 ευρώ ετησίως για την αγορά εμφιαλωμένου νερού, όχι προς πόση αλλά προκειμένου να μπορέσουν να μαγειρέψουν και να εξυπηρετήσουν άλλες καθημερινές ανάγκες. Αυτό το ποσό, ειδικά στις δύσκολες οικονομικές εποχές που βιώνουμε, θα είχαν την δυνατότητα οι Ερμιονιδείς να το χρησιμοποιήσουν ώστε να καλύψουν άλλες ανάγκες των νοικοκυριών τους.

Γ) Όσο η ποιότητα του νερού παραμένει σε αυτά τα απάνθρωπα επίπεδα, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Ερμιονίδας. Δυστυχώς, το συγκεκριμένου πρόβλημα δεν υπάρχει περίπτωση να κρυφτεί πίσω από την λάμψη ακριβών ξενοδοχειακών μονάδων. Όποιος θέλει να αφουγκραστεί, θα ακούσει τα παράπονα των επισκεπτών της περιοχής για την απαράδεκτη ποιότητα του νερού.

Το μείζον ζήτημα της επικινδυνότητας του νερού της Ερμιονίδας αφέθηκε να κακοφορμίσει για δεκαετίες. Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες λύσης του προβλήματος με όψιμο ορίζοντα και προς προσωρινή ανακούφιση, περιμένοντας μάταια την κεντρική διοίκηση, την πρώην Νομαρχιακή Διοίκηση Αργολίδας και νυν Περιφέρεια Πελοποννήσου να δράσει. ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ.

Η τροφοδότηση της πάσχουσας Ερμιονίδας με καλής ποιότητας νερού, θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Η σύνδεση της περιοχής με την πηγή του Ανάβαλου ή οποιαδήποτε άλλη ενδεικνυόμενη λύση οφείλει να μελετηθεί, να εγκριθεί και να εφαρμοστεί άμεσα. ΧΘΕΣ. Να είναι ένα έργο που θα δώσει πνοή όχι μόνο στην Ερμιονίδα αλλά σε ολόκληρη την Αργολίδα.

Ωστόσο, ένα σας εγγυώμαι κυρίες και κύριοι αρμόδιοι. Η υπομονή των κατοίκων της Ερμιονίδας έχει τελειώσει. Δεν υφίσταται διάθεση για άλλο εμπαιγμό πάνω στο δια του παρόντος εκτεθέν.

*Αναπληρωτής Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αργολίδας.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα