ΆρθραΟ Σείριος και οι "κυνάδες ημέρες"...

Ο Σείριος και οι “κυνάδες ημέρες”…

Θυμάστε που μιλούσαμε πέρσι για τις καυτές εμπειρίες που θα μας χάριζε αυτό το καλοκαίρι; Δεν διαψευστήκαμε. Το περασμένο καλοκαίρι είχε από όλα. Είχε πυρκαγιές, ατυχήματα, είχε περίεργα μετεωρολογικά και γεωφυσικά φαινόμενα, φαινόμενα μαζικής βίας, αυξήσεις τιμών, είχε παραπλάνηση, παραποίηση στην ενημέρωση και όχι μόνο αυτά. Αργότερα ήρθαν οι πόλεμοι, ήρθαν και τα προβλήματα στην επικοινωνία, στο Internet, όλα έγιναν.

Αυτό το φετινό καλοκαίρι ακόμα δεν έχει τελειώσει. Έχει πολλά να δώσει. Έχει πολλές εκπλήξεις να φέρει στον κόσμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον πλανήτη. Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και μέχρι να εκπνεύσει αυτό το καλοκαίρι θα ισχύει το περίφημο τετράγωνο ανάμεσα στον Κρόνο και τους δεσμούς της Σελήνης. Αυτή τη χρονιά η επιρροή των εκλείψεων δεν τελειώνει γρήγορα, μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες, ίσως και παραπάνω. Αυτός ο κύκλος των εκλείψεων στον άξονα Ταύρου- Σκορπιού έχει μία επιρροή πάνω στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες, που διαρκεί από το 2021 έως και το 2023.

Στις 4, 5 και 6 Ιουλίου ο Ήλιος θα βρίσκεται κοντά στον Αστέρα Σείριο. Έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές για αυτό το φοβερό αστέρι, το πιο λαμπερό του ηλιακού μας συστήματος. Είναι ένας ακόμα Ήλιος ο Σείριος, είναι ένα αστέρι το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και συνδέεται με πάρα πολλά γεγονότα και με πάρα πολλά φαινόμενα.

Ο Κικέρων και ο Βιργίλιος αναφέρουν τον Σείριο σαν αιτία της καλοκαιρινής ζέστης, και πίστευαν ότι αυτός ήταν και η αιτία της λύσσας των σκύλων.

Μέσα στα Ομηρικά έπη διαφαίνεται ότι τόσο οι Πλειάδες όσο και ο Σείριος είχαν κάποια αστρονομική δράση σχετική με την πτώση της Τροίας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα κρυμμένο νόημα στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου ο κάθε πρωταγωνιστής και το κάθε γεγονός στο έπος έχει έναν αστρονομικό και αστρολογικό συμβολισμό. Όταν γινόταν μάχη ανάμεσα σε δυο ήρωες, εκείνος που νικούσε αντιπροσωπεύονταν από το λαμπερότερο αστέρι.

Στην αρχαιότητα το χρονικό διάστημα μετά τις 21 Ιουλίου αναφέρεται ως «κυνάδες ημέρες»
που φέρνουν κακοτυχία αρρώστιες και δυσκολίες στους ανθρώπους. Ο Διόδωρος Σικελιώτης περιγράφει πως όταν ο Σείριος πλησίαζε σε τροχιά τις Κυκλάδες τις κατέκαιγε και προκαλούσε τα λεγόμενα κυνικά καύματα, δηλαδή καταστροφές που προέρχονται από τον αστερισμό του Μεγάλου κυνός. Στέρευαν οι πηγές, δεν υπήρχε άνεμος, καταστρέφονταν οι καλλιέργειες. Έτσι, λοιπόν, οι κάτοικοι των Κυκλάδων ζήτησαν τη βοήθεια του θεού Απόλλωνα και του μαντείου των Δελφών για να δώσει λύση στο πρόβλημά τους. Ο Απόλλωνας τους έδωσε χρησμό να καλέσουν τον θεό Αρισταίο.

Ο Αρισταίος, όταν έφθασε στην Κέα πάνω στα βουνά του νησιού έχτισε βωμό προς τιμή του Ικμαίου Δία και θυσίασε σε αυτόν και τον Σείριο. Τότε, ο Δίας, έστειλε τα μελτέμια που έπνεαν για σαράντα μέρες. Αυτοί οι  σωτήριοι για τις Κυκλάδες άνεμοι έσωσαν τους κατοίκους των νησιών  από τα «κυνικά καύματα» και βοήθησαν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Σύντομα θα βρεθούμε κι εμείς στο έλεος των κυνάδων ημερών, με τις πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση μας, αλλά δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να καλέσουμε τον Αρισταίο, ούτε και ο Ικμαίος Ζευς θα μεσολαβήσει.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα