ΑργολίδαΑνδρέας Πουλάς: Άμεση ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών

Ανδρέας Πουλάς: Άμεση ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών

Ερώτηση σχετικά με την άμεση ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Πουλάς ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο την αύξηση των κονδυλίων για το Υπομέτρο 6.1.(Νέοι Γεωργοί) του ΠΑΑ προκειμένου να μην μείνει εκτός κανένας νέος αγρότης που πληροί τα τυπικά κριτήρια τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2022

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

Θέμα: Άμεση ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου των αιτημάτων για ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στους αρχικούς πίνακες δικαιούχων και εν δυνάμει δικαιούχων δεν συμπεριλαμβάνονται 444 νέοι γεωργοί λόγω έλλειψης κονδυλίων, αν και πληρούν τα τυπικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνολικά υποβλήθηκαν 1868 αιτήματα και στους αρχικούς πίνακες δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται 1353 νέοι γεωργοί και αφορούν στο 90% του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Με το ενδεχόμενο να δικαιωθούν μέσω των ενστάσεων κάποιοι απορριφθέντες τότε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προβλέπεται να μένουν εκτός προγράμματος περίπου 350 υποψήφιοι που πληρούν όμως τα τυπικά κριτήρια.

Παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας και μάλιστα αναφέρονται περιπτώσεις, όπου υπάρχουν υποψήφιοι σε περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ακόμη και µε μόλις 52 µόρια, ενώ σε άλλες περιοχές δεν φτάνουν ούτε τα 68 μόρια.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μία τεράστια αδικία που συντελείται εις βάρος των νέων αγροτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της χώρας και η μόνη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί η αύξηση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών η οποία θα επιτρέψει όσους νέους αγρότες πληρούν τα τυπικά κριτήρια να μπορέσουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χρειάζονται επιπλέον 12.757.000 εύρω προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι που συμπεριλαμβάνονται στους αρχικούς πίνακες δικαιούχων.

Σε μία χρονική συγκυρία που ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση και το μέλλον του είναι αβέβαιο, παρόλο που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, η ένταξη όλων των νέων ανθρώπων της υπαίθρου που πληρούν τα τυπικά κριτήρια στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών μπορεί να δώσει μία σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις σας η αύξηση των κονδυλίων για το Υπομέτρο 6.1.(Νέοι Γεωργοί) του ΠΑΑ προκειμένου να μην μείνει εκτός κανένας νέος αγρότης που πληροί τα τυπικά κριτήρια τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας; 

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα