Αργολίδα Αργολίδα: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους παραγωγούς κλημεντίνης

Αργολίδα: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους παραγωγούς κλημεντίνης

0

«Καμία απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με την παρακράτηση ποσών της κρατικής ενίσχυσης λόγω συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή στους παραγωγούς κλημεντίνης του Ν. Αργολίδας»

Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τον εμπαιγμό των παραγωγών Κλημεντίνης της Αργολίδας αλλά και άλλων Νομών της χώρας από την κυβέρνηση με την παρακράτηση ποσών της κρατικής ενίσχυσης λόγω συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή, το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του σημειώνοντας ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντησή του αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την χορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους παραγωγούς μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη. Στην ερώτηση του κ. Πουλά αν θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική διαδικασία υποβολής αιτήσεων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τον κωδικό 8174 Μανταρινιές, κάτι που θα δικαιώσει δεκάδες παραγωγούς που σήμερα αδικούνται και δικαίως διαμαρτύρονται γιατί έμειναν εκτός ενίσχυσης καθώς το Υπουργείο απάντησε τα εξής:

«Ο υπολογισμός της πληρωμής πραγματοποιήθηκε βάσει της σχετικής ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία ως επιλέξιμη για ενίσχυση προσδιορίζεται η καλλιέργεια μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη και όχι γενικά μανταρινιών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε. 2020, της Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, όπως αυτά τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (Π.Σ.Σ.Ε.Η.Σ.). Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η πληρωμή δεν θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τον γενικό κωδικό 8174 μανταρινιές, καθότι επιλέξιμη για την ενίσχυση είναι η ποικιλία Κλημεντίνη και μόνο.»

Τέλος, σχετικά με την πρόβλεψη ενίσχυσης λόγω απώλειας εισοδήματος, για τους παραγωγούς και άλλων εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, άλλες ποικιλίες μανταρινιών, λεμόνια) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση αναφέροντας ότι «οι περιπτώσεις κατά παρέκκλιση χορήγησης εθνικής ενίσχυσης που επιτρέπεται από τις ενωσιακές διατάξεις εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη βάση προσκομιζόμενων στοιχείων από τους ενδιαφερομένους, ώστε να ληφθούν, εάν απαιτείται, μέτρα.»

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version