ΕρευνεςΈρευνα: "Το βιβλίο ζει και ανασαίνει"...

Έρευνα: “Το βιβλίο ζει και ανασαίνει”…

Μηνάς Π.
Έρευνα Μηνάς Π.

Η Έκθεση Βιβλίου στο Ναύπλιο είναι από τα κυριότερα πολιτιστικά γεγονότα της πόλης και διοργανώνεται αρχές Αυγούστου.

Εφέτος, λίγο ο καιρός που θύμισε το έτος 1975 όπως μας ενημέρωσαν οι μετεωρολόγοι και ακόμα πιο πολύ η οικονομική ανασφάλεια του κόσμου εν όψει ενός μοναδικού χειμώνα όπως μας προαναγγέλλουν πλαγίως και… μετωπικά, η έκθεση κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές.
Αν και ανεπίσημα και με κλειστά… μικρόφωνα υπήρχε γκρίνια για την υποτονική κίνηση και έσοδα των εμπόρων αφού μόνο το παιδικό βιβλίο βοήθησε να πάρουν την απαιτουμένη “ανάσα” στα ταμεία τους, είναι αρκετά ενδιαφέρον να διαβάσατε τι μας είπανε εκδότες – έμποροι και συγγραφείς για την εφετινή έκθεση βιβλίου που έληξε την Κυριακή 28 Αυγούστου. ..

Κακαβάνης Ηρακλής (εκπρόσωπος ΠΟΕΒ):

Μια έκθεση που μετράει πάνω από τέσσερις δεκαετίες πλέον στην πόλη του Ναυπλίου, μια παράδοση για την πόλη και μια απ τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Φέτος παρά τις αντιξοότητες λόγο καιρού νομίζω και οι εκθέτες φεύγουν ικανοποιημένοι και όσο και οι αναγνώστες. Το βιβλίο ζει και ανασαίνει και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα το παιδικό βιβλίο, η Λογοτεχνία και η Ιστορία και σε αυτή την έκθεση ήταν στις περισσότερες επιλογές του κοινού. Υπάρχει μια ανησυχία στα μάτια του κόσμου εν όψει του χειμώνα, όλα ακριβαίνουν και είναι πιο συγκρατημένος σε σχέση με άλλες χρονιές στις αγορές του. Δυστυχώς, το χαρτί έχει ακριβύνει πάρα πολύ και επηρεάζει τις επανεκδόσεις… Νομίζω πως το βιβλίο το έντυπο θα συνεχίσει να υπάρχει.

Καρακωτσόγλου Αναστάσιος:

Η εφετινή έκθεση ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ο καιρός λίγο μας τα χάλασε με τις βροχές. Ο κόσμος διαβάζει, αγοράζει βιβλία, προσπαθεί τουλάχιστον… με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα του καθενός. Η ομογένεια “διψάει” για βιβλία αλλά αυτοί έχουν πρόβλημα με τη μεταφορά τους οπότε αναλογικά ήταν συγκρατημένοι. Το βιβλίο δεν χάνει την αξία του.

Τσιγώνης Παναγιώτης:

Η έκθεση είχε μεγάλη επισκεψιμότητα από Έλληνες και ξένους και οικονομικά τα μεγέθη ήταν ίδια με τα περσινά. Οι επιλογές κινήθηκαν κυρίως στο Μυθιστόρημα, γενικά υπήρχε κίνηση και ήταν όλες οι ηλικίες. Ειδικά τα παιδιά ήταν οι πιο “ένθερμοι” . Το Ναύπλιο έχει το καλό ότι ανακυκλώνει τους επισκέπτες του, είναι κοντινός προορισμός από την Αθήνα και με τα εισιτήρια (αεροπορικά – ακτοπλοϊκά) στα ύψη είναι πιο εύκολο να έρθουν εδώ. Ο καιρός τα χάλασε λιγάκι αλλά γενικά το πρόσημο είναι θετικό.

Εκδόσεις Χατζηλάκος:

Επί 12 συναπτά έτη συμμετάσχουμε στην Έκθεση στο Ναύπλιο, είναι μια γιορτή του Βιβλίου για μικρούς και μεγάλους. Είναι το καύσιμο της Ελλάδας και ο πολιτισμός της. Θεμιτή η τεχνολογία αλλά σαν το έντυπο βιβλίο δεν είναι… Ερχόμαστε από Αθήνα με πολλά έξοδα, αγαπάμε την πόλη και οι κάτοικοι της μας τιμούνε με την παρουσία τους. Το παιδικό βιβλίο είναι το μόνο που θέλουν να έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους γιατί από εκεί ξεκινάει η “αρχή”. Αν το παιδί μάθει να αγαπάει το βιβλίο δεν θα το αφήσει.

Συμεών Νικολιδάκης:

Η έκθεση παρουσίαζε τεράστιο ενδιαφέρον και είσαι σημαντικό σε επαρχιακές πόλεις να γίνονται εκθέσεις βιβλίου. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ιδιαίτερα παιδιά και έφηβοι περιεργάζονταν βιβλία, συζητούσαν με τους βιβλιοπώλες και χαίρονταν τη διαδικασία. Αν σκεφτούμε ότι διαφορετικές ηλικίες αφιερώνουν ώρες στα κοινωνικά δίκτυα, η επικοινωνία με το βιβλίο τους υπενθυμίζει ότι η ψυχαγωγία υπάρχει και μέσω της γνώσης και μέσω του ταξιδιού σε ένα μυθιστόρημα. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με συγγραφείς διαφορετικών τομέων και εδώ θα αναφερθώ στην εμπειρία που είχαμε στο περίπτερο της ΕΣΛΑ να περάσουμε ένα ωραίο και εποικοδομητικό απόγευμα με μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπου εκτός από  τα βιβλία μας “Εμπλουτίζοντας τον Λόγο: Λεξιλογικές Ασκήσεις για το Γυμνάσιο”, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ευρύτερα μαθησιακά ζητήματα.

Είναι συνηθισμένος λόγος ο οποίος επαναλαμβάνεται για το “τέλος” του βιβλίου. Αντίθετα όμως, όσο και αν η τεχνολογία εξελίσσεται, το βιβλίο παραμένει λατρεμένη συνήθεια. Για να μιλήσουμε και ως φιλόλογοι, ο γλωσσικός κώδικας εμπεριέχει διαφορετικές λέξεις που αποδίδουν αυτή την επαφή με το βιβλίο. Η έννοια του ¨ξεφυλλίζω” σχετίζεται με την έννοια της αφής, η έννοια του μελετώ, έχει την έννοια της κατανόησης που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, με βάση το πνεύμα ως σύνδεσμό τους. Το βιβλίο συνδέει παρελθόν με παρόν και μέλλον. Η αλυσίδα σύνδεσης διαφορετικών ανθρώπων, διαφορετικών πληθυσμών με ενισχυμένο ιδιότυπο επικοινωνιακό μήνυμα ανταλλαγής σχέσεων και συναισθημάτων σε ένα πραγματικό κοινωνικό περιβάλλον συντροφιών, βιβλιοθηκών, λεσχών βιβλίου, πάρκων, καφέ και εδώ στην έκθεσή μας, την έκθεση του Ναυπλίου.

Δήμητρα Ιωαννίδη:

Τα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας φαίνεται να λειτούργησαν θετικά όσον αφορά τη στάση του κόσμου όλων των ηλικιών προς το βιβλίο. Πλήθος κόσμου καθημερινά επισκέπτεται τις εκθέσεις βιβλίου και αποζητά την επαφή με τους συγγραφείς. Αξίζει να σημειωθεί η οργάνωση και η ποικιλία που υπήρχε στην έκθεση του Ναυπλίου όντας επαρχιακή πόλη. Η αγάπη και το μεράκι όσων ασχολήθηκαν ενεργοποίησε και τον κόσμο που επισκέφθηκε την έκθεση με θέρμη και στήριξε τη δράση αυτή. Ήταν μια όμορφη εμπειρία και ευχόμαστε του χρόνου να επαναληφθεί.  

Το βιβλίο στην έντυπη μορφή του όσο και αν εξελίσσεται η τεχνολογία όσο κι αν περνούν τα χρόνια πάντα θα έχει τους πιστούς υποστηρικτές του καθώς η αίσθηση είναι διαφορετική όταν κρατάς ένα πραγματικό βιβλίο στα χέρια σου. Μάλιστα φέτος το καλοκαίρι με μεγάλη έκπληξη παρατήρησα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κρατούν ένα βιβλίο στην παραλία, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Δεν πρέπει όμως να δαιμονοποιούμε ή να αποκλείουμε το ποσοστό εκείνο που επιλέγει βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, εφόσον αν το δούμε από οικολογική σκοπιά είναι λιγότερο κοστοβόρο για το περιβάλλον και περισσότερο προσβάσιμο. Άλλωστε όλοι μας έχουμε το κινητό κοντά μας καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. 

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα