ΆρθραΠαναγιώτης Ψυχογυιός: Στέγαση για όλους ή στέγαση για λίγους;

Παναγιώτης Ψυχογυιός: Στέγαση για όλους ή στέγαση για λίγους;

Το αυξημένο κόστος στέγασης εξελίσσεται σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας είναι δυστυχώς ‘’πρωταθλήτρια’’ στην ΕΕ καθώς το 1/3 των Ελλήνων δαπανά άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του σε έξοδα σχετικά με τη στέγαση.

Όλοι οι νεοδιόριστοι δημόσιοι λειτουργοί ,ειδικά στις τουριστικές περιοχές, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Γιατροί που κάνουν το αγροτικό τους, δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί και τόσοι άλλοι αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή στέγη. Αποτέλεσμα πολλοί να παραιτούνται ή να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές και για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια και που βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσθεώρητα κόστη για να μπορέσουν να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν την κοινή συμβίωση.

Ειδικά αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές με μισθό 800 ευρώ, πολύ χαμηλότερο απ’ το παρελθόν, πάνε σε επαρχίες και νησιά, δίνοντας συχνά πάνω από τα μισά για ενοίκιο και πάγια έξοδα, αν μπορέσουν να βρουν σπίτι.

Φέτος αντικρύσαμε εικόνες ντροπής με δασκάλους να κοιμούνται στα πάρκινγκ μέσα στα αυτοκίνητά τους και το πρωί να πρέπει να πάνε στη δουλειά τους με 25 ή 30 ή 35 παιδιά, να τα διδάξουν να τα μάθουν να φέρονται και στο τέλος του μήνα να μένουν 300 ευρώ για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να φάνε. Είναι πραγματικά ντροπή για ανθρώπους που μαθαίνουν δύο μέρες πριν το που θα δουλέψουν για φέτος και πρέπει μέσα σε αυτές τις δύο μέρες να βρουν εισιτήρια, να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φτάσουν σε ένα άγνωστο μέρος μακριά από την οικογένεια τους και να αρχίσουν να ψάχνουν σπίτι, και ταυτόχρονα να πρέπει να παράγουν κοινωνικό έργο.

Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί αρχικά αυτούς τους ανθρώπους και να μεριμνήσει άμεσα για αυτή την κατάσταση. Είτε με επιδότηση στέγασης ,είτε με παρεμβάσεις στην αγορά ενοικίων ,είτε με ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb, είτε με την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκάστοτε Δήμων που θα αναλάβουν μέρους του κόστους μίσθωσης κατοικιών, είτε με την άμεση κατασκευή νέων κοινωνικών κατοικιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με χαμηλό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες, φοιτητές, δημόσιους λειτουργούς.

Αυτές είναι ώριμες κοινωνικά και προοδευτικές πολιτικά μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι άνθρωποι που η αγορά και οι συντηρητικές πολιτικές αφήνουν στο περιθώριο.

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα