ΆρθραΤο ημερολόγιο ενός φυλακισμένου Αγωνιστή

Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου Αγωνιστή

Γράφει ο Συμεών Καϊμασίδης

Επειδή η αληθινή Ιστορία γράφεται από τους βιώνοντες της εκάστης χρονικής στιγμής που διαδραματίζονται τα γεγονότα και όχι από τους νικητές, παραθέτω αποσπάσματα από το βιβλίο του Μάριου Μιχαηλίδη “Ο Πατέρας μου” .

Ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης, πατέρας του συγγραφέα, ήταν Κύπριος, Θεολόγος, Aγωνιστής της ΕΟΚΑ (1955-1959) και κρατούμενος για 18 μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Άγγλων.

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο των φυλακών που κρατούσε με ευλάβεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εγγλέζων ως νέος θεολόγος τότε:

3 Μαρτίου 1957

7:30μμ: Το ραδιόφωνο αναγγέλλει τον ηρωικόν θάνατον του Γρηγόριου Αυξεντίου στο βουνό του Μαχαιρά και την σύλληψιν άλλων δύο. Αγωνίστηκε ηρωικά σαν αληθινός Έλληνας, ένας με στρατόν ολόκληρον. Οι Άγγλοι τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες στην είσοδο της κρύπτης και τον ανατίναξαν. Στο πάνθεων των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας προστέθηκε ακόμα ένας. Η κυπριακή ιστορία θα μιλά ιδιαιτέρως για τον Γρηγόρην Αυξεντίου. Αιωνία του η μνήμη.

14 Μαρτίου 1957

Πέμπτη! Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης απηγχονίσθη… μαθητής ακόμα της Ε΄ Γυμνασίου… Μέσα στον πόνο και στο πένθος ζουν τα κρατητήρια σήμερα. Γενική απεργία πείνης και σταμάτημα κάθε εργασίας και τραγουδιού. Στις 8 π.μ. έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τον απογχονισθέντα.

9 Οκτωβρίου 1957

Το ραδιόφωνο ανήγγειλε στις 10:30 μ.μ τον θάνατο του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου και του Χρύσανθου Μυλωνά. Ο πατέρας του Ευαγόρα, ο π. Χριστοφόρος (από τον Κάτω Αμίαντον). Βρίσκεται στο “G” compound.

10 Οκτωβρίου 1957

Το πρωί πήγα στο “G” και εξέφρασα τα συλλυπητήρια μου στον π.Χριστοφόρο, ο οποίος έχει ακμαίο το ηθικό του, ψυχραιμία και πίστη. Τα δάκρυα όμως δεν έπαψαν να ποτίζουν την γη… Δυστυχώς δεν του επέτρεψαν να πάει στην κηδεία του παιδιού του… Ηρωικός πατέρας ενός ηρωικού παιδιού.

Αυτά… μπροστά στις μαρτυρίες, τα λόγια περισσεύουν!!!

Μνήμη Αμάραντος των ηρώων πεσόντων να είναι!!!

Συγκινημένος

Καϊμασίδης Συμεών

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα