Home Αργολίδα Απογοητευμένοι οι αγρότες από την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

Απογοητευμένοι οι αγρότες από την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

0

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πληρωμή στους αγρότες της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Ο κ. Πουλάς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση πληρωμή όλων των δικαιούχων αγροτών χωρίς προβλήματα και περικοπές, καθώς και την εξασφάλιση του απαιτούμενου κονδυλίου για να καλυφθεί το κόστος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Απογοητευμένοι οι αγρότες από την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου»

Μετά από διαρκείς και επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, πολύμηνη καθυστέρηση και παλινωδίες για τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής η κυβέρνηση προχώρησε σε μία πληρωμή της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως φιάσκο από τους αγρότες.

Οι αγρότες της χώρας εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους για τον χρόνο και τον τρόπο πληρωμής της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου η οποία με ευθύνη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων παρουσίασε πολλά προβλήματα και παραλείψεις.

Ειδικότερα:

  • Χιλιάδες αγρότες παρά το ότι έχουν δηλώσει IBAN στην ΑΑΔΕ και εμφανίζονται κατ’ επάγγελμα αγρότες (κωδικός 037 στη δήλωση εισοδήματος) δεν πήραν ούτε ευρώ και κανείς δεν βγήκε να τους ενημερώσει υπεύθυνα τί έχει συμβεί.
  • Πάρα πολλές είναι και οι περιπτώσεις παραγωγών που έλαβαν μικρότερα ποσά έναντι των αναμενομένων, λόγω «βραχυκυκλώματος» του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων και λανθασμένων στοιχείων, πού στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ.
  • Εξαιρέθηκαν από το αρχείο πληρωμής ολόκληρές ποικιλίες καλλιεργειών βαμβακιού από λάθος κωδικοποίηση στο αρχείο πληρωμής

Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους αγρότες, με την ακρίβεια των καυσίμων και των αγροτικών εφοδίων να διογκώνεται ακόμη περισσότερο προοιωνίζοντας έναν ακόμη πιο δύσκολο οικονομικά χειμώνα, η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να δώσει λύση για την άμεση καταβολή της επιστροφής σε όλους τους δικαιούχους αγρότες, χωρίς περικοπές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Επίσης οφείλει να εξασφαλίσει το αναγκαίο κονδύλι για να καλυφθεί το κόστος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης και το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου όλοι οι δικαιούχοι αγρότες να λάβουν άμεσα την επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου χωρίς προβλήματα και περικοπές;
  2. Δεδομένων των τεράστιων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, σκοπεύετε να εξασφαλίσετε το απαιτούμενο κονδύλι για να καλυφθεί το κόστος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η πληρωμή;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version