ΑργολίδαΝαύπλιο: Ομιλία του παγκοσμίου φήμης θεατρολόγου Marvin Carlson

Ναύπλιο: Ομιλία του παγκοσμίου φήμης θεατρολόγου Marvin Carlson

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ καθώς και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, ομιλία του παγκοσμίου φήμης Αμερικανού θεατρολόγου Marvin Carlson (ομότιμου καθηγητή Θεάτρου, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Μεσανατολικών Σπουδών στην έδρα ο SidneyE. Cohn του Graduate Center του City University of NewYork), ο οποίος πρόσφατα έγινε και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “Τα Εθνικά Θέατρα στον 21ο αιώνα” (“National Theaters in the 21st century”). Ο Marvin Carlson θα αναφερθεί στην ιστορική πορεία της ιδέας των εθνικών θεάτρων, από την εποχή της διαμόρφωσης των εθνικών κρατών και θα εξετάσει τις προκλήσεις του παρελθόντος, προτείνοντας κατευθύνσεις για το μέλλον αυτής της κομβικής για την πρακτική του θεάτρου ιδέας. Στην ομιλία του MarvinCarlson θα απαντήσει με δικό του κριτικό κείμενο ο επιφανής θεατρολόγος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων θεατρολόγων και σκηνοθετών (Πλάτων Μαυρομούστακος, Βίκτωρ Αρδίττης, Λίνα Ρόζη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Νατάσα Σιουζουλή, Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, αναπλ. καθηγήτρια του ΤΘΣ του Πα.Πελ. Μαρίνα Κοτζαμάνη.

Ο Carlson είναι συγγραφέας περισσότερων από 330 επιστημονικών άρθρων και είκοσι τριών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα Theories of the Theatre, The Haunted Stageκαι The atreandIslam.Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο ATHE Career Achievement, το βραβείο ASTR Distinguished Scholarshi pAward, το βραβείο George Jean Nathan Award for Dramatic Criticism, και το βραβείο Calloway για θεατρική συγγραφή. Είναι διευθυντής του Κέντρου Marvin Carlson για τη μελέτη του παγκόσμιου θεάτρου καθώς και της Ακαδημίας Θεάτρου της Σαγκάης. Επίσης έχει ιδρύσει και επιμελείται τα επιστημονικά περιοδικά Western European Stages και ArabStages.

Το νέο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2019 και έχει ως αποστολή του να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές τέχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, με έμφαση στη μεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές και την διδακτική. Κατά τη σύντομη διάρκεια τηςύπαρξής του, έχει διοργανώσει και συν-διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα το Διεθνές συνέδριο για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (Μάιος 2022, Αθήνα-Ναύπλιο).

Η ομιλίες θα δοθούν στα αγγλικά και θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο, στην αίθουσα του Βουλευτικού, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, στις 7.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα