ΣυνεντεύξειςΠροσκοπισμός: Ένα θεσμικό ανάχωμα στην κοινωνική και ηθική ισοπέδωση

Προσκοπισμός: Ένα θεσμικό ανάχωμα στην κοινωνική και ηθική ισοπέδωση

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Συνομιλήσαμε με τον Αρχηγό του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κοιλάδας. Επίκαιρη ίσως περισσότερο από ποτέ η ουσία της συζήτησης. Τραβήξτε τα παιδιά σας από την εικονική πραγματικότητα, τους κινδύνους του διαδικτύου. Απλώς πείστε τα να ενσωματωθούν στους Προσκόπους και να υπηρετήσουν τα ιδεώδη του Προσκοπισμού.

Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος στις ακόλουθες τοποθετήσεις του κάνει απόλυτα δελεαστικές προτάσεις, αν μη τι άλλο απευθυνόμενος σε γονείς που παραμένουν σκεπτόμενοι – προσπαθώντας να εμφυσήσουν στα παιδιά τους θεμελιώδεις αξίες όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός, και η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Σωτηρόπουλε, ποιές αρχές πρεσβεύει ο Προσκoπισμός;

Γιάννης Σωτηρόπουλος: Ο Προσκοπισμός βασίζεται σε τρεις Θεμελιώδεις Αρχές, το καθήκον προς τον Θεό δηλαδή, η προσήλωση στις πνευματικές αξίες, η πίστη στη θρησκεία που τις εκφράζει και την αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, το καθήκον προς τους άλλους την αφοσίωση στη χώρα, σε αρμονία με την προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, την συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, με προϋπόθεση την αναγνώριση και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ανάπτυξη του φυσικού κόσμου και τέλος το καθήκον προς τον εαυτόν μας την ανάληψη ευθύνης για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας.

► Κινείστε με άξονα την διάσημη Προσκοπική Μέθοδο. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις εφαρμογές της;

Γιάννης Σωτηρόπουλος: Ένα ουσιώδες και απαραίτητο σύστημα μέσω του οποίου υλοποιείται η παιδαγωγική πρόταση της Προσκοπικής Κίνησης, είναι η Προσκοπική Μέθοδος. Χαρακτηρίζεται ως ένα σύστημα προοδευτικής αυτο-εκπαίδευσης.
Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση όλων των παραπάνω, έχουν και οι ενήλικοι εθελοντές, οι οποίοι με εφόδια την συνεχή και ποιοτική εκπαίδευση που παρέχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, πλαισιώνουν το προσκοπικό πρόγραμμα και εξασφαλίζουν την ασφαλή συμμετοχή των ανηλίκων καθώς και την σωστή εφαρμογή των αρχών και αξιών που προάγει ο Προσκοπισμό.
Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυδιάστατες δράσεις. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις.

► Εκτιμάτε πως λόγω της τρομερής παρέκκλισης του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και τον προορισμό του ο Προσκοπισμός να μπορέσει να λάβει τη θέση που του αξίζει; Ως θεσμικό ανάχωμα στην ηθική και κοινωνική ισοπέδωση;

Γιάννης Σωτηρόπουλος: Σίγουρα τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο τα παιδιά, τους νέους ακόμα αν θέλετε και την κοινωνία, σαν κίνηση αλλά και σαν συμπληρωματικό στοιχείο διαπαιδαγώγησης γιατί προσφέρουμε κάτι μοναδικό. Το φυσικό περιβάλλον είναι το βασικό πεδίο εφαρμογής του Προσκοπικού προγράμματος και εμείς το «χρησιμοποιούμε» για πάνω από 110 χρόνια. Στην επαφή με την φύση στηρίζουμε την επάνοδο του Προσκοπισμού, ιδιαίτερα μετά την περιπέτεια της πανδημίας.
Είμαι σίγουρος πως ο Προσκοπισμός, όπως έχει αποδείξει μέσα από την πολύχρονη ιστορία του, παραμένοντας ελκυστικός και διαχρονικός, ακολουθώντας πάντα τις νέες τάσεις, θα λάβει την θέση που του αξίζει τα επόμενα χρόνια.
Συμβάλλοντας στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών και γαλουχώντας τα με αξίες, όπως η ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά προβλήματα, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον εαυτό τους και το περιβάλλον, σίγουρα θα αποτελέσουμε ένα θεσμικό ανάχωμα στην ηθική και κοινωνική ισοπέδωση.

► Προφανώς τα ανωτέρω συνθέτουν τις επιδιώξεις και τους λόγους ύπαρξης για τους Ναυτοπροσκόπους Κοιλάδας…

Γιάννης Σωτηρόπουλος: Όλοι εμείς στους Ναυτοπροσκόπους Κοιλάδας, επιδιώκουμε να βάλουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, κάθε Σαββατοκύριακο, δίπλα στα παιδιά, με κέφι και αγάπη για τον Προσκοπισμό.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα