ΆρθραΆνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή άνθρωποι με ειδικές ικανότητες;

Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή άνθρωποι με ειδικές ικανότητες;

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόσβλητος από το ενδεχόμενο ελάττωσης των δυνατοτήτων του. Ο περιθωριακός ρόλος  και το κύρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η έλλειψη ευκαιριών είναι βαθιά ριζωμένα στους θεσμούς και τα κοινωνικά πρότυπα που τους περιβάλλουν. Είναι πράγματα που έχουν να κάνουν με την κουλτούρα και όχι με τη φύση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αδιαμφισβήτητα έχει συντελεστεί πρόοδος στον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, γεγονός που διευκόλυνε την κατανόηση και την αποδοχή της ιδιαιτερότητας των ατόμων αυτών.

Ομολογουμένως οι υποχρεώσεις κάθε δημοκρατικής κοινωνίας απέναντι στα άτομα αυτά είναι η προστασία τους από κάθε είδους εκμετάλλευση και κακομεταχείριση, η κατοχύρωση του δικαιώματος να απολαμβάνουν μια κανονική και αξιοπρεπή ζωή. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και προϋποθέσεων για εργασία και δυναμικής παρουσίας των ατόμων αυτών στους κόλπους της. Σκοπός μιας τέτοιας προσπάθειας είναι η αναγνώριση αυτού του αναφαίρετου δικαιώματος στα άτομα που βιώνουν το πλήγμα και τις συνέπειες μια αναπηρίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανθρωπιστική – με όσο νόημα έχει μείνει σε αυτήν τη λέξη. Αξίζει να τούς δοθεί η ευκαιρία να βγουν από το περιθώριο και την ακούσια ή εκούσια απομόνωσή τους, να συμβιώσουν με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας και να παλέψουν , με όποιες ικανότητες και προσόντα διαθέτουν, για να κερδίσουν μια θέση στη ζωή.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να τούς δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους μέσα από ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση, να τούς παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους (με ράμπες κι ελεύθερα πεζοδρόμια), η πρόσβασή τους σε κτήρια, η άνετη κυκλοφορία και ψυχαγωγία τους. Επίσης, να θεσπιστούν κίνητρα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την πρόσληψη και την απασχόλησή τους και να παρέχονται ίσες ευκαιρίες στην πολιτικοποίηση και στη συμμετοχή στον δημόσιο βίο. Τέλος, να καλλιεργηθεί η απροκατάληπτη συνείδηση και αντιμετώπιση αυτών των ατόμων από το κοινωνικό σύνολο, κάτι που πραγματικά συνιστά το πρώτο βήμα για την ομαλή ένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία.

Δημητρης Ι. Ορφανος

Δικηγόρος

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιεών

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα