Κ. Δήμαρχε,
Στην απαντητική επιστολή σας που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας, αγνοώντας τα προσωπικά δεδομένα, αναφέρετε ότι «ο συγκεκριμένος υπάλληλος, στα δύο χρόνια που εργάζεται στο Δήμο Ερμιονίδας, έχει κατ΄ επανάληψη υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα με αποτέλεσμα να εκκρεμούν σε βάρος του σχετικές αναφορές» .
Δηλαδή, για υποθέσεις που δεν έχετε ακόμα εξετάσει ως πειθαρχικός δικαστής, προεξοφλείτε για τον εργαζόμενο αρνητικό τιμωρητικό αποτέλεσμα, αγνοώντας το «τεκμήριο της αθωότητας».
Το αξίωμα του ποινικού δικαίου non bis in idem (ουδείς διώκεται εκ δευτέρου) αναγνωρίζεται στο υπαλληλικό δίκαιο και προς την κατεύθυνση αυτή έχει διαμορφωθεί και η νομολογία του ΣτΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τα καθιερωμένα για περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία έγιναν από τον ίδιο υπάλληλο με επαναληπτικές πράξεις, οι οποίες τέθηκαν στην κρίση του πειθαρχικού οργάνου, καταλογίζεται μία μόνο ποινή.
Εφόσον λοιπόν, όπως αναφέρετε, εκκρεμούν αναφορές, για ποιο λόγο δεν τις συγκεντρώσατε και να εκδικαστούν όλες μαζί;
Μήπως οι επαναλαμβανόμενες τιμωρίες επηρεάζουν τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης του εργαζομένου με το Δήμο;
Αναφέρεστε στον εργαζόμενο – συνδικαλιστή, χωρίς να κάνετε διαχωρισμό, αν οι συμπεριφορές που εσείς χαρακτηρίζετε ως παραβατικές, αφορούν στην ορθή εκτέλεση της εργασίας του ή σε διεκδικήσεις συνδικαλιστικού χαρακτήρα.
Μήπως έχει στοχοποιηθεί λόγω της προσφυγής του κατά της απόφασης 51/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου για το ωράριο, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστότητα και κατ΄επέκταση νομιμότητα, ή για τις διαμαρτυρίες του για μη πληρωμή υπερωριών;
Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στους άλλους εργαζόμενους στους οποίους επιβάλατε πρόσφατα είτε ποινή είτε καλέσατε σε απολογία, καθώς επίσης ότι κανένα πειθαρχικό δεν ξεκίνησε από καταγγελίες δημοτών.
Η υπεραπλούστευση των πραγμάτων δεν αφορά σε όλες τις υποθέσεις και εν πάσει περιπτώσει δεν ταιριάζει, όταν μιλάμε για πειθαρχικό δίκαιο, γιατί από αυτό κρίνονται εργαζόμενοι και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε απολύτως και τον τύπο που προβλέπεται. Γι΄ αυτό το πειθαρχικό δίκαιο περιέχει δύο επιμέρους τμήματα και συγκεκριμένα:
Α) το συστηματικό πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο αναφέρεται στα πειθαρχικά αδικήματα και τις πειθαρχικές ποινές και
Β) το «δικονομικό» πειθαρχικό δίκαιο το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για την επιβολή των προβλεπομένων ποινών.
Στην ουσία πρόκειται για διαδικαστικό πειθαρχικό δίκαιο και αυτό γιατί η σχετική διαδικασία δεν εξελίσσεται ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά ενώπιον της διοικήσεως. Ως αποτέλεσμα οι πειθαρχικές αποφάσεις που δεν τήρησαν επακριβώς τη διαδικασία που προβλέπεται ακυρώνονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Ο Δήμαρχος, λοιπόν, όταν κρίνει εργαζόμενους με την ιδιότητά του ως πειθαρχικού δικαστού, οφείλει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ακούγονται και οι δύο πλευρές. Τα ερωτήματα άλλωστε που τέθηκαν σχετικά με την τήρηση της διαδικασίας δεν απαντήθηκαν.
Επειδή στην επιστολή σας αναφέρετε «όσοι σπεύδουν να καταλογίσουν στη Δημοτική Αρχή …. καλό είναι να έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση πριν το πράξουν» να σας υπενθυμίσω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου 2022 στη διάρκεια συζήτησης του 14ου θέματος « Αύξηση ωραρίου εργασίας σχολικών καθαριστριών» ζήτησα το λόγο με θέμα την πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε σε εργαζόμενο και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε.
Τέλος οι σχέσεις την εργαζομένων με τη διοίκηση δεν εξετάζονται με βάση στατιστικά δεδομένα.
Γιάννης Μαργέτας
Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News