ΠεριφέρειαΕγκαίνια της Οικίας των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη

Εγκαίνια της Οικίας των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου, στα εγκαίνια της Οικίας των Ψηφιδωτών

Αξιότιμοι…
Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Σπάρτη, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν να είναι σήμερα μαζί μας, για να γιορτάσουμε την απόδοση και επίσημα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης ενός σημαντικού μνημείου, την «Οικία των Ψηφιδωτών».
Τα μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν την «Αρπαγή της Ευρώπης» από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο, Δία, και τον «Ορφέα ως γητευτή άγριων ζώων» αποκαλύφθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες της Σπάρτης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της λακωνικής γης.
Η κατασκευή δύο στεγάστρων στα τέλη του 19ου αι., είχε καθοριστική σημασία για την προστασία των ψηφιδωτών δαπέδων.

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, τα λαμπρά αυτά έργα της ρωμαϊκής περιόδου των σπαρτιατικών εργαστηρίων που κοσμούσαν τους χώρους δύο γειτονικών πολυτελών επαύλεων, αναδείχθηκαν με τη μεθοδική και συστηματική δουλειά των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάδειξη των ψηφιδωτών δαπέδων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου των Φίλων Ψηφιδωτών Σπάρτης, την προσωπική επιμονή του Προέδρου του και πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λεβέντη.

Η εφαρμογή της μελέτης, η κατασκευή και ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο Σύμβασης Δωρεάς, ύψους 331.000,00€, μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος, για την ανάδειξη του απαλλοτριωμένου ακινήτου με τα κατά χώραν ψηφιδωτά δάπεδα, χώρου που αποδίδεται ως «Οικία των ψηφιδωτών».
Η παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης όπως απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της Σπάρτης επιλέχθηκε από την Ελλάδα για το κέρμα των 2 Ευρώ σε σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη συνδρομή του στο έργο της ανάδειξης της Οικίας των Ψηφιδωτών όπως και για τη συνολική συνεργασία και σε άλλα σημαντικά έργα όπως η αναβάθμιση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ που με τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση τους συνετέλεσαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον πρώην Υπουργό κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη που με το όραμα, την πρωτοβουλία και επιμονή του ξεκίνησε το έργο της ανάδειξης της “Οικίας των Ψηφιδωτών” με την “Αρπαγή της Ευρώπης” και τον «Ορφέα ως γητευτή άγριων ζώων» να κοσμούν σήμερα την πόλη της Σπάρτης και ένας ζωντανός και σύγχρονος πυρήνας πολιτισμού να προσφέρεται στην κοινωνία του τόπου.
Όπως προανέφερα, παράλληλα με την ανάδειξη της «Οικίας των Ψηφιδωτών» είναι σε εξέλιξη το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, του παλαιότερου περιφερειακού Μουσείου της Ελλάδας. Συγχρόνως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται το έργο της κατασκευής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του κτηρίου ΧΥΜΟΦΙΞ. Προ ημερών εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της μεταξύ τους Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης.

Το Υπουργείο μας τα τελευταία τριάμιση χρόνια προωθεί και υλοποιεί έργα πολιτισμού στη Λακωνία.

Ενδεικτικά αναφέρω το έργο της πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου Μυστρά, με προϋπολογισμό 4.200.000 € το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης, το έργο της «Ανάδειξης- Εκθεσιακής Περιήγησης στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά» που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.350.000 €

Το έργο της «Αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης» που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.600.000 €.

Το έργο Αποκατάστασης κεντρικού λιθόστρωτου άξονα κυκλοφορίας Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά προϋπολογισμού 700.000 € με προτεινόμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες φορέων, συλλόγων, ιδρυμάτων, των υπηρεσιών του Υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, στόχος είναι να αποδοθούν στη Σπάρτη οι αντάξιες στην Ιστορία της πολιτιστικές υποδομές, σύμφωνες με τα παγκόσμια πρότυπα.
Σε συνδυασμό με όλα τα άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στη Λακωνία συνολικά προωθούμαι ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για ολόκληρη την περιοχή.

Φίλες και φίλοι,

Η μακραίωνη ιστορία της φημισμένης ανά τον κόσμο Σπάρτης υπαγορεύει τη συνεργασία όλων για την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων της
και αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο έναντι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα