ΚορινθίαΕπίκαιρη ερώτηση Ψυχογιού για τις αποζημιώσεις των παραγωγών και την έλλειψη νερού

Επίκαιρη ερώτηση Ψυχογιού για τις αποζημιώσεις των παραγωγών και την έλλειψη νερού

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός, για την επείγουσα ανάγκη έμπρακτης στήριξης των αγροτών της Κορινθίας για τις τεράστιες ζημιές του 2022 και την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του Νομού.

Ο βουλευτής λαμβάνοντας υπόψη τις επιστολές από παραγωγούς και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, φέρνει στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που αφορά στην ίδια την επιβίωση των αγροτών αλλά και συνολικά της οικονομικής αλυσίδας του Νομού. Όπως επισημαίνει, το 2022, όπως και το 2021, ήταν πολύ άσχημες χρονιές για την αγροτική παραγωγή της Κορινθίας (παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, μείωση εισοδήματος), οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση. Σε επίσκεψή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Υπουργείο τον Σεπτέμβριο, είχαν τεθεί τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω, όπως η αποζημίωση των μη καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών μέσα από το Ταμείο Αρωγής και η αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων, deminimis.

Έθεσε, επίσης, το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ανομβρίας που έχει καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες του Νομού, καθώς και την ανάγκη επίσπευσης λειτουργίας του Φράγματος του Ασωπού που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και την υλοποίηση.

Παρότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει σχετικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Γι’αυτό το λόγο, ο βουλευτής με την Επίκαιρη Ερώτηση του ζητά από τον κ. Υπουργό να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Κορινθίας για τις ζημιές του 2022, αλλά και του 2021, και να προβεί σε αποτελεσματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού που αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα για το Νομό συνολικά. Τέλος, θέτει την ανάγκη αξιοποίησης του εργαλείου de minimis για τις απανωτές κρίσεις στην εμπορία των επιτραπέζιων σταφυλιών και ένταξης των ζημιών από την ανομβρία στο Ταμείο Αρωγής, ενώ ζητά να μάθει ποια θα είναι τα ακριβή προϋπολογιζόμενα ποσά για τα παραπάνω.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση και έμπρακτη στήριξη των αγροτών της Κορινθίας για τις τεράστιες ζημιές του 2022 και την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές»

Το 2022, όπως και το 2021, ήταν πολύ άσχημες χρονιές για την αγροτική παραγωγή της Κορινθίας. Παγετοί, αυξημένες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τη μείωση εισοδήματος λόγω απουσίας εμπορικού ενδιαφέροντος και την δραματική έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Σε επίσκεψή μας στο Υπουργείο τον Σεπτέμβριο, σας θέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω.

Πιο ειδικά, προτείναμε την αποζημίωση των μη καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών μέσα από το Ταμείο Αρωγής και την αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων, deminimis. Ζητήσαμε, επίσης, δίκαιη και γρήγορη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Τέλος, θέσαμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ανοβρίας που έχει καταστροφικές συνέπεις για τις καλλιέργειες του Νομού, καθώς και την ανάγκη επίσπευσης λειτουργίας του Φράγματος του Ασωπού. Δεσμευτήκατε να μας ενημερώσετε σχετικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Επειδή, η κατάσταση στον αγροτικό τομέα της Κορινθίας είναι τραγική επηρεάζοντας ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα του Νομού.

Επειδή, οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις της Πολιτείας δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης στους παραγωγούς της Κορινθίας και οδηγούν ήδη στην εγκατάλειψη αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Επειδή, οι παραγωγοί από όλο το Νομό με συνεχείς επιστολές και ανακοινώσεις τους το προηγούμενο διάστημα, όπως η τελευταία από την περιοχή του Άσσου-Λεχαίου, ζητούν άμεσες παρεμβάσεις και στήριξη τόσο στο ζήτημα των αποζημιώσεων όσο και σε αυτό της έλλειψης νερού, αφού αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Ερωτάσθε και καλείστε να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής:

  1. Πότε θα χορηγηθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Κορινθίας από τις τεράστιες ζημιές του 2022, αλλά και του 2021 που ακόμα εκκρεμούν και σε πιοες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού που αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα για τους αγρότες και το Νομό συνολικά;
  1. Σκοπεύετε να δώσετε deminimis για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι απανωτές κρίσεις στην εμπορία των επιτραπέζιων σταφυλιών και να εντάξετε τις ζημιές από την ανομβρία στο Ταμείο Αρωγής και με ποια προϋπολογιζόμενα ποσά αντίστοιχα;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα