Στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στο χωριό Δόριζα υπάρχει “θέμα”. Με απόφαση της Αρχής Ρυθμιστικής Ενέργειας χορηγείται «άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW, και εγκατάσταση των 250 ΜW στη θέση «Ντουράνια», της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, του Δήμου Τρίπολης». Η θέση «Ντουράνια» περιβάλει το χωριό της Δόριζας σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σπίτια του οικισμού. Στο χωριό δραστηριοποιούνται ήδη ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκό πάρκο τοποθετημένο σε κορυφογραμμή που περιβάλει το χωριό. Επίσης υπάρχουν δύο υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος.
Το πρότζεκτ με απλά λόγια περιλαμβάνει τεράστιες αποθήκες με μπαταρίες λιθίου –νικελίου που θα εγκατασταθούν στο βουνό – αφού πρέπει να ισοπεδωθεί πρώτα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Δόριζας κ. Παπούλιας διότι “οι μπαταρίες αυτές μπαίνουν σε ίσα εδάφη”…
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου συζητήθηκε το θέμα:
Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης δήλωσε: «Το έχουμε πει επανειλημμένως, βλέπουμε συνεχώς μια σπουδή για την εξάπλωση των ΑΠΕ, που από μόνο του δεν είναι κακό». «Αυτό, όμως, που δεν έχει γίνει, είναι ότι τοποθετούμε εγκαταστάσεις χωρίς να σχεδιάζουμε. Είναι σαφές ότι αφού υπάρχει ο υποσταθμός εκεί, ο χώρος αποθήκευσης θα γίνει κοντά. Αλλά, όχι επειδή σε ένα χωριό έγινε ένας υποσταθμός, θα πάμε να χώσουμε ένα πάρκο μπαταριών δίπλα! Αυτές είναι οι ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους» .
Ο κ. Τσιαμούλος από την πλευρά του είπε ότι γίνεται ένα παιχνίδι σε βάρος του περιβάλλοντος. «Σήμερα μας κάνατε μια ενημέρωση. Τη Δευτέρα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, και μπορούμε σήμερα, αν συμφωνήσουν οι παρατάξεις, να καταθέσουμε ένα ψήφισμα, που καλό θα είναι να το συνυπογράψουμε, και να προχωρήσει» Μάλιστα, πρότεινε τη σύνταξη ενός σκληρού και δυναμικού ψηφίσματος.
Ο κ. Σμυρνιώτης ρώτησε αν η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το πάρκο είναι δασική. Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι δημόσια, δασική έκταση.
Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο επείγοντα Κανονισμό Έκτακτης Ανάγκης για να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μεταξύ άλλων αναφέρει: Τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα έργα Α.Π.Ε. έχουν προτεραιότητα (δηλαδή μεγαλύτερη βαρύτητα) όταν σταθμίζονται σε σχέση με άλλα νομικά αγαθά όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας (άρ. 2, παρ. 2)…
Τον Αύγουστο δημοσίευμα της efsyn κάνει λόγο για “Bαριά οσμή ρουσφετιών και φωτογραφικών εξυπηρετήσεων εκπέμπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, που εκδόθηκε τον Δεκαπενταύγουστο και αλλάζει τις προτεραιότητες για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο δίκτυο ηλεκτρισμού. ” Σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους ώστε στο δίκτυο να συνδέονται μόνο οι κολλητοί και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης, ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό». Καταγγέλλουν επίσης ότι οι αλλαγές έγιναν με αδιαφάνεια και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, «ώστε ο υπουργός να εισάγει απερίσπαστος διακρίσεις και αποκλεισμούς» με αποτέλεσμα να καταργεί τη χρονική σειρά προτεραιότητας «ακόμα και για έργα που ωρίμασαν και περιμένουν χρόνια» και «εισάγει φωτογραφικούς όρους για την εξυπηρέτηση ημετέρων ακόμα και για σύνδεση έργων που δεν είναι έτοιμα».
Ο πρόεδρος της Δόριζας κ. Παπούλιας, εξήγησε ότι μπαταρίες θα στηθούν σε όλη τη χώρα. «Οι μπαταρίες συνδέονται κατευθείαν στις υψηλές κολώνες και τροφοδοτούν με ρεύμα το δίκτυο το βράδυ, όταν δεν υπάρχει ήλιος. Χίλιες μεγαβατώρες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν σε αυτό το δίκτυο. Έχουμε πάρα πολλούς κεραυνούς που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και δασικές πυρκαγιές. Όσο καλές να είναι οι προστασίες, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει κάτι. Αν ξεφύγει κάτι, θα είναι της έκτασης της Βηρυτού. Δυστυχώς η Αθήνα αυτά δεν τα καταλαβαίνει, και βάζει αυτά τα 75 λευκά κιβώτια στα τριάντα μέτρα έξω από τα σπίτια μας. Τη νύχτα αυτό θα φωτίζεται, για λόγους ασφαλείας. Γενικά, είμαστε αρκετά υποβαθμισμένοι. Έχουμε και φωτοβολταϊκά και υποσταθμούς, ε, δεν το θέλουμε και το πάρκο με τις μπαταρίες. Και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε ανταποδοτικά τέλη, γιατί δεν έχουμε. Είναι σαν να μας λέει η Αθήνα να φύγουμε από τα χωριά μας. Όταν σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά τους, στην Ελλάδα τα καταστρέφουμε».
Η TESLA δημιούργησε μια αντίστοιχη τεράστια εγκατάστασή στην Αυστραλία την μεγαλύτερη αποθήκευση μπαταριών λιθίου –νικελίου, φυσικά όχι σε κάποια δασική έκταση όπως έδωσε το πράσινο φως η Ελληνική κυβέρνηση. Στις 30 Ιουλίου ξέσπασε πυρκαγιά σε δύο “μπαταρίες” και 150 πυροσβέστες και 12 οχήματα τέθηκαν στη μάχη για να την σβήσουν και έπειτα από δύο ημέρες η φωτιά ήταν υπό περιορισμό με το σχετικό ανακοινωθέν περί τοξικού νέφους για την προστασία των γειτονικών οικισμών…
Στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου και του “ωχ αδερφέ μου”, το Παπίκιο Όρος στη Ροδόπη έκαιγε για 20 ήμερες από τις 22 Οκτωβρίου και όπως έγραψε στο ρεπορτάζ του ο Χρήστος Ξανθάκης: εκτός από την έλλειψη συντονισμού και το δύσβατον της περιοχής, έφταιξε και το γεγονός ότι τα εναέρια μέσα κατάσβεσης ενεργοποιήθηκαν σε περιορισμένο βαθμό επειδή είχε λήξει η σύμβασή τους λόγω παύσης της αντιπυρικής περιόδου… (Χειμώνας, θα καείτε θέλετε – δεν θέλετε)
Θυμηθείτε πόσο καλά τα έχει πάει η Πολιτική Προστασία τα τελευταία έτη στο θέμα των πυρκαγιών και νιώστε και εσείς την αγωνία των κατοίκων της Δόριζας και τι μέλλει γενέσθαι σε μια στραβή…
Με πληροφορίες από arcadiaportal.gr και kalimera-arkadia.gr