ΑργολίδαΚρανίδι: 10η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου (φωτο)

Κρανίδι: 10η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου (φωτο)

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 10η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου, το τριήμερο Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο Κρανίδι, σε συνεργασία με την Κοινότητα Κρανιδίου, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοια, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μια γιορτή που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ελαιοκομικής περιόδου και έχει καθιερωθεί ως θεσμός που σκοπό έχει την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του Ελαιολάδου και της Ελιάς της Ερμιονίδας, την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και την προτροπή των κατοίκων για απασχόληση με την τοπική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα μας.

Μια γιορτή για το Ελαιόλαδο Κρανιδίου, πιστοποιημένο ως προϊόν Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης),ένα πολύτιμο δώρο της φύσης στον Τόπο μας!

Μια γιορτή που με τα χρόνια ωρίμασε, εξελίχθηκε και ανανεώθηκε με σκοπό να παραμείνει αναλλοίωτη η αξία της και να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των δημοτών, των ελαιοπαραγωγών και των επισκεπτών μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου με την εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου.

Πρώτος σταθμός η επίσκεψη στον ελαιώνα της οικογένειας Κωστελένου. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της ελαιοσυγκομιδής. Οι μικροί ελαιουργοί ανέλαβαν ενεργό δράση, χτενίζοντας τις ελιές και παρατήρησαν με προσοχή, πώς αποσπώνται από το δέντρο και μαζεύονται στα λιόπανα. Επόμενος σταθμός ήταν το παραδοσιακό ελαιοτριβείο του κ. Γ. Κοντοβράκη, όπου ενημερώθηκαν για την διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου.

Την επόμενη μέρα, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου Ερμιονίδας και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κρανιδίου συνδιοργάνωσαν ένα παιχνίδι αναζήτησης μέσα στην πόλη. Τα παιδιά σε ρόλο κατασκόπων περπάτησαν στα στενά του Κρανιδίου έπαιξαν παιχνίδια, έμαθαν την ιστορία του «κότινου» και έλυσαν γρίφους μέχρι να βρουν την χαμένη «Χρυσελιά».

Το βράδυ της ίδιας μέρας, η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, παρουσίασε μουσικοχορευτική εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Με τα βήματα του χορού μικρών και μεγάλων, ταξιδέψαμε στον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Σμύρνη και την Πόλη. Ακολούθησε γλέντι με άφθονο κρασί και τοπικά κεράσματα, όπου χορευτές και θεατές έγιναν όλοι μια παρέα.

Η γιορτή συνεχίστηκε την Κυριακή με την ομιλία «Η Ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα», από τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιο Ζέρβα  και την εντυπωσιακή Έκθεση, όπου ντόπιοι και επισκέπτες είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, την τοπική γαστρονομία, τη λαϊκή τέχνη και χειροτεχνία, τα αγροτικά προϊόντα και να γευτούν εκλεκτά εδέσματα φτιαγμένα με σπιτικές συνταγές με βάση την ελιά και το λάδι, από τοπικούς Παραγωγούς, Επιχειρήσεις,  Συλλόγους  και Φορείς.

Μάλιστα, μια παραδοσιακή συνταγή των γυναικών την περίοδο της ελαιοκομίας ήταν ο κοκκινιστός μπακαλιάρος με χόρτα. Αυτή η  συνταγή μαγειρεύτηκε  από τις κυρίες του Λαογραφικού εργαστηρίου Κρανιδίου και ταυτόχρονα οι επαγγελματίες σεφ παρουσίασαν την μοντέρνα εκδοχή του πιάτου.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλει κάθε προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και στέκεται αρωγός στον αγροτικό κόσμο στηρίζοντάς τον έμπρακτα, κυρίως σε κρίσιμες στιγμές.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Κρανιδίου, κ Νίκος Αντώνιοζας, οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκίολας και Ανδρέας Πουλάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αναστάσιος Γανώσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, οι Επικεφαλείς της Αντιπολίτευσης καθώς και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής,  με την ορχήστρα της Τίνας Τράκου και του Χρήστου Παπαδόπουλου, οι οποίοι παρουσίασαν ένα ευχάριστο λαϊκό  μουσικό πρόγραμμα, με τον κόσμο να διασκεδάζει και να χορεύει έως αργά το απόγευμα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι, Βιβή Μπουγιούρα και Ίων Ξυπολιάς.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία της 10ης Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου, τους Χορηγούς, τους Εθελοντές, τους Συλλόγους, τους Φορείς, του Δημότες μας για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ελαιοπαραγωγούς, τους ελαιοτριβείς και τυποποιητές λαδιού του Δήμου μας, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενίσχυσαν και στήριξαν για ακόμη μια χρονιά την προσπάθεια αυτή.

Είμαστε τυχεροί που ο θεός χάρισε στην Ερμιονίδα μας τα δώρα της φύσης, το εύφορο έδαφος, το καλό κλίμα…

Εμείς είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα προϊόντα της και τους ανθρώπους της αναφέρει η Δημοτική Αρχή.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα